Хотели в близост с манастир "Света Троица", Кръстова гора. Комплекс. Нощувки, къща за гости.
Караджов камък и манастир "Света Троица", Кръстова гора.

Манастир Света Троица, Кръстова гора. Хотели, нощувки, поверия

Хотели в близост с манастир “Света Троица”, Кръстова гора. Комплекс. Нощувки, къща за гости. Времето и как се стига. Дървото на греха, Караджов камък

В центъра на Родопите, близо до Кръстов връх, е разположена едноименната свята местност. Почитаме я като българска Света гора. Родопите са специално духовно място, както планинският Атон.

Манастирът „Света Троица“ от години притегля поклонници. Физическият мотив е вярата, че тук има частица от истинския Исусов кръст. Духовният мотив е стремежът за пряк досег до Господ.

Контакти с манастира “Св. Троица”

krustova gora-01
Главната църква и пътеката на параклисите
Данни и факти за манастирския комплекс
адрес 4243 Асеновград
телефон 0888291777
работно време 07:00 – 19:00 (7/7)
официален сайт crossforest.com
територия община Лъки
надморска височина 1545 м.
Как се стига до Кръстова гора

Подходът към Кръстова гора е от Асеновград. Поема се посока към Бачково и Смолян. От Юговски хан се отбиваме от главния път към с. Югово (на юг). На около 9 км. след Югово има разклон за с. Борово (вляво от главния път). На около 6 см. след края на Борово се стига до Кръстова гора. Пътят е един, направлението също.

Пътят е двулентов, тесен и криволичи по планинските скатове. До Юговското ханче е сравнително хубав, нататък ситуацията се влошава.

Все пак до Кръстова гора се стига по асфалт. Дискомфортни са тесните платна, множеството завои и състоянието на покритието – пачуърк от дупки и кръпки. По-добре да не се спира. Но това някой ден ще се промени.

Къде се намира Манастир “Света Троица”, Кръстова гора, карта

Ако само разглеждаме карта в Гугъл Мапс, ще останем с впечатление, че няма път до Кръстова гора. Задаваме направление, и той се очертава. Следваме направлението Пловдив – Асеновград – Бачково – Югово – Борово – Кръстова гора.

Последното село преди святото място (на около 6 км по-ниско) е Борово. И то липсва от картата, освен ако не го изпишем изрично. Но излизайки от Борово, няма къде другаде да отидем, освен в Кръстова гора.

Влизаме в комплекса през символичен вход – нещо като арка без врати. Тук всеки е добре дошъл, денонощно, без условия. След стотина метра сме на своеобразен площад. Вляво е „новата“ църква – „Покров на Света Богородица“, от чиято дясна страна тръгва алеята с параклисите. Вдясно е „старата“ църква –  „Света Троица“ и манастирският комплекс. Да кажем още отсега, че манастирът е недействащ, функционира като място за настаняване.

Времето в Кръстова гора днес и през годината

При надморска височина от 1500 м. климатът е планински, но не суров. Има много слънчеви дни, слънцето грее приветливо. В края на март 2023 г. термометрите достигат до 17 – 18°С. Има и дни с превалявания, но времето си остава топло.


Времето е благосклонно и през септември, когато за Кръстовден мнозина нощуват на открито. Разбира се, това е планина и изненади винаги може да има. Поклонниците трябва да ги приемат като част от своеобразните несгоди (изпитания) по пътя им към Голгота – върхът с кръста.

Колко далече е?
Дестинация Разстояния в км (време с кола)
От София до Кръстова гора 210 (3 ч.)
От Пловдив до Кръстова гора 64 (1 ч. 30 мин.)
От Асеновград до Кръстова гора 46 (1 ч. 10 мин.)
От Бачково до Кръстова гора 36 (56 мин.)
От Белинташ до Кръстова гора 77 (2 ч.)
От Белица до Кръстова гора 18 (34 мин.)
От Пампорово до Кръстова гора 52 (1 ч. 25 мин.)
От Девин до Кръстова гора 85 (2 ч. 06 мин.)
От Смолян до Кръстова гора 67 (1 ч. 44 мин.)
От Хасково до Кръстова гора 118 (2 ч. 12 мин.)
От Варна до Кръстова гора 402 (5 ч. 20 мин.)
От Русе до Кръстова гора 350 (5 ч. 16 мин.)
От бариерата до върха 30 мин. пеш
Къде да спим на Кръстова гора. Настаняване

Манастирът предлага подслон при монашески, а не хотелски условия. Цените са символични – 15 лв и 20 лв според това дали санитарният възел е общ или в стаята. Капацитетът му е ограничен, поради което в района изобилства от места за настаняване.

В Борово и в по-отдалечените села дават квартири. В Лъки и на други места в района има къщи за гости.

krustova gora-02
Красиви места за отсядане – Къщата с параклиса и Къща “Кръстова гора”

Когато избирате място за настаняване, внимавайте и питайте има ли път до Кръстова гора. Например с. Добростан е съвсем наблизо, но няма пряка връзка със святото място.

Най-близо и комфортно е да се спи в Къщата с Параклиса, но удоволствието е оценено на 65 лв на стая за двама, сега – през март. 6 месеца преди Кръстовден 2023 г. всичко е резервирано за празничните дни.

Затова пък може да се спи в хотел Лъки за 74 лв на стая или на квартира в околните села. Тези квартири не се обявяват в сайтовете, но на място бързо се открива гостоприемен домакин.

Кога се спи на Кръстова гора? Празник

Въздвижението на честния Кръст е храмов празник, като неговата традиция е на 1000 години. Малко след създаването на Бачковския манастир през 1083 г., в Кръстова гора е построен метох „Св. Троица”. Игуменът на Бачковската обител му подарява икона с вградена частица от Исусовия кръст. Установил се празник на Кръстовден с литийно шествие с иконата.

До днес Кръстовден, 14 септември, е свят ден за Кръстова гора и за всички вярващи.

Какво се прави на 14 септември, Кръстов ден?

Централното събитие е в нощта към 14 септември. Отслужват се три поредни служби, централна от които е архиерейската литургия, винаги водена в съслужение от най-висши духовници. Понякога се служи в „Покров на Св. Богородица“, понякога под звездите.

В  края на полунощната служба се въздига Кръстът, както в историческото време го е направил Йерусалимският патриарх. Кръстът от Голгота се въздига и осенява с благодатта си четирите посоки на света.

За поклонниците нощта е по-дълга. Те идват надвечер и заемат места по поляните. Това са хората, решени да нощуват под открито небе за лечение, за поемане на Божията енергия или за духовен растеж. След края на богослуженията хората не се разотиват. Обикалят се параклисите, посещава се кръстът. Призори нощуващите на място заемат местата си, а останалите се отправят към квартирите.

Нощувки в манастира, цена, условия. Комплекс

Правено е официално преброяване на посещаващите Кръстова гора в нощта срещу 14 септември. Те са в рамките на 15 – 20 хиляди души, зависи от годината.

Околностите на Кръстова гора не могат да поемат и наполовината нощуващи. Затова посетителите идват с нагласата да прекарат нощта на крак – по поляните и край параклисите, и като се развидели, да поемат по обратния път.

снимка 1

Някои спят в колите. Пейките пред параклисите са плътно заети. На поляните няма празни места. И отдалечените хотели са резервирани от предната година. Веднъж нощували в частна квартира, гостите си уговарят нощувка за следващия Кръстовден.

Поклонниците са различни. Някои са си създали традиция за ежегодно присъствие, други идват спонтанно или провокирани от болест, проблем, нещастие.

Сградата на манастира е новопостоена, на мястото на по-старо здание. Комплексът обхваща още две църкви – новопостроена (на мястото на по-стара) и една еднокорпусна църквичка от 50-е години. 15 параклиса са вдигнати двустранно на алеята до кръста.

Манастирът възпроизвежда обстановка и порядки на монашеска обител, но не е действащ като манастир. В стаите се настаняват нощуващи на символична цена (15 – 20 лв). 

Хотели около Кръстова гора

На 45 км е Асеновград, където има доста възможности за настаняване. В първите дни на април 2023 г. хотел „Сани“ дава цена от 79 лв на стая, „Стари времена“ – 66 лв, „Колор“ – 70 лв, „Теди“ – 60 лв, „Ник“ – 53 лв, „Елеганс“ – 100 лв. Има и доста къщи за гости.

На 36 км е с. Бачково, което ни приема в Семеен хотел срещу 84 лв. Комплекс „Магия на Родопите“ приема срещу 94 лв.

На 17 км от Кръстова гора е град Лъки, където може да се отседне в хотел Брод срещу 75 лв и в „Акварели“ срещу 50 лв.

В село Борово (6 км) приема хотел „Варненци“ с две звезди и някои екстри за гостите си като самостоятелни бани, безжичен интернет и климатизация. Нощувката е 76 лв за двойна стая през април 2023 г.

Къща за гости “Кръстова гора”, Мостово

В близкото до Кръстова гора с. Мостово има къща за гости под същото име – „Кръстова гора“. Мястото е китно и живописно, да му се прииска на човек да отседне именно там. Цената за април 2023 г. е 350 лв на нощ, като капацитетът на къщата е 14 души (25 лв на човек).

Но! Една малка уловка. Село Мостово е съвсем близо до Кръстова гора – толкова, че може да се стигне пеш. Впрочем, друг начин няма. Колата се оставя в селото и се продължава пеш. Преходът е през живописна местност, има рекичка и прекрасна природа.

 • Как да стигнем до Мостово: Асеновград – пътя за Кърджали – с. Червен и отбивка до с. Мостово.
Хотел Акварели, Лъки

Хотелът е отдалечен на 15 км от Кръстова гора, но заради тесния криволичещ път, това разстояние се преодолява за около 30 минути. Цената на нощувките там е добра. През април приемат срещу 50 лв на стая. Условията са по-висок клас от доста места за настаняване в района – умерено съвременни. Има двойни стаи и мезонети.

Забележителности и истории

Голямата забележителност на Кръстова гора е комплексът с неговите компоненти – църквите, манастира, параклисите и кръстът.

Вярващите усещат особена енергия и се опитват да я запазят, като си вземат камъче от района. Геолозите не са така романтични – те са убедени, че огромните уранови залежи в планината създават „вълшебното“ и лечебно поле, което всъщност е гама-лъчение.

Има две неафиширани забележителности в комплекса – Аязмото и Старият дъб

Аязмо с лековита вода

Аязмото е лечебен извор в подножието на дъба. Носи името „Гълъбичката“. То бива забелязано през 1936 г. поради една интересна случка.

На 1 май в района се провежда водосвет за току-що поставеният метален кръст – благодарност от двамата излекувани от епилепсия. По време на службата върху менчето на свещеника каца гълъб и литва към върха. Хората последват птицата и откриват старото манастирско аязмо. Всъщност то не се вижда. Налага се да разчистят с голи ръце камъни и кал, за да бликне чистата вода.

От 1968 г. е построен параклис, има паметна плоча на благодетелите – духовни хора.

До аязмото се отива по живописна пътечка, която тръгва зад паркинга на манастира. Табела упътва желаещите да си вземат от неговата свята вода.

Дървото на греха в Кръстова гора

Над Аязмото са надвиснали клоните на Стария дъб. Те, заедно с корените, са се преплели и образуват особен отвор „провирало“.

Съществува поверието, че през него се пропускат само праведници. А пък пропуснатите хора биват излекувани от своите душевни и физически мъки. Лечебни са и хралупите, в които болните полагат ръце.

Кръстът на Кръстова гора

Кръстът, издигнат на най-високото, има своя история, не по-малко любопитна от историите на всички останали обекти в местността.

Частицата от истинския Христов кръст, за която се говори в легендите, не е налична. Загубена ли, заровена ли, съществувала ли е въобще, отговорите остават в мъгливото минало.

Днес комплексът има свой кръст, „поръчан“ Свише. През турското робство монасите са избити и мястото обезлюдява и се забравя. През 1933 г. в района пристига пратеник на Учителя Дънов с езотерични способности. На Йордан Стойчев е поръчано да открие Кръстова гора и да я обозначи, за да я намират хората. Човекът пуска два гълъба. Единият каца на мястото на бъдещия кръст, другият посочва къде да е църквата.

По същото време се разболява от епилепсия царската сестра Евдокия. Дънов я пратил в Кръстова гора, да преспи за лечение. Заедно с нея опива сина на царски офицер, страдащ от същата болест. Семействата на двамата поръчват и издигат 66-кг кръст.

Около половин век по-късно кръстът е откраднат. После се намира с бележка, от която разбираме, че двамата крадци са загинали, а третият връща кръста с надеждата да бъде пощаден.

Енергия

Кръстова гора не е самотна обител, някъде в пустошта. Тя е част от свещен триъгълник, за който казват, че е портал към невидимите светове или пък врата за космически енергии. Може би е място, през което надниква Бог.

Кръстова гора, Белинташ и Караджов камък са Родопската свещена Триада. Те са близко разположени, но без пряко съобщение. Например не може да се отиде с кола от Кръстова гора направо на Караджов камък. Пеш може. Като поклонничество. Защото тези места са специални и заслужават специално уважение.

Казват, че тук имало олтари на траки, отпреди няколко хиляди години. Кръстова гора свързвала с Божествения свят, Караджов камък – с Отвъдния свят, Белинташ – с живия живот.

Караджов камък

Караджов камък е скален комплекс – две скали, между които по чуден начин се е заклещила кръгла скала – като топче във високото, само че сигурно тежи няколко десетки тона. Пътеката води до подножието на огромните скали, по които е прокарана несигурна и не особено лесна за изкачване пътека. Минава се по дървени стъпала, през скален улей. Катерачът се държи за неособено надеждни въжета, представляващи парапет. Но гледката отгоре си заслужава.

Литургия

В нощта срещу Кръстовден в „Покров на Св. Богородица“ се отслужва най-тържествено света литургия. Преди нея има празнична вечерня с петохлебие. Записът от миналогодишната служба е показателен за атмосферата и голямата почит към събитието.

Видео: Архиерейска литургия на 14.09.2022 г. Кръстова гора.

 

Литургията винаги се води от Пловдивския митрополит като домакин по териториална принадлежност. В съслужение влизат различни високопоставени духовници, например през 2022 г. бе Русенският – Наум, през 2021 г. бе Смолянският епископ Висарион. Тогава Висарион произнася запомнящо се слово. Той казва, че на Кръстова гора хората намира утеха в скърбите, лек на страданията, надежда и вяра за добро в живота. Тук се разбира защо Христос е казал, че поисканото с молитва се ще получи.

Оферти

Туристическите агенции организират пътуване до Кръстова гора от различни точки на страната. Например в момента има активна оферта на Алестра тур за посещение от Варна за 145 лв, от Бургас за 140 лв. Екскурзията предвижда една нощувка в хотел в Асеновгад или Лъки.

От София екскурзиите са еднодневни и струват около 45 – 50 лв. Например GPTravelBG прави екскурзия през юни за 115 лв.

Ана Травъл от Пловдив организира ученически еднодневни екскурзии до Комплекса за 17 лв.

Поверия за Кръстова гора, история

Първото поверие е, че образът на Кръста Господен стои дори върху камъните на Кръстова гора. Домакинът на църквата „Св. Троица“ Атанас Паскалев е наследник на род, който е строил църквата през 1956 година. От баща си и дядо си знае, че в църквата са вложили камъни от разрушения манастир. Още тогава камъните на това място са били почитани като лековити и защитници от зли сили.

Кръстчета наистина се забелязват върху камъчетата около параклиса на Аязмото. Някои от строителите на параклиса са били обречени да работят даром, за да се изцерят. А мястото се е почитало като лековито отпреди това.

Археологът Никола Дамянов датира християнското присъствие на Кръстова гора от 11 век, за което свидетелстват археологически находки. Преди това мястото е било свято за по-стари култури, било е тракийско светилище, но се е осъществила приемственост и като място за молитва, и като място за изцеление.

Забременяване

Вълшебни истории за изцеление се разказват за Кръстова гора. Безплодни жени забременяват след 1 нощ под небето на Кръстовден. Не само това, но и виждат чудо, пророчески сън или получават друго указание, че случилото се е Благодат Свише.

Кръщене, цени

В „Покров Богородичен“ се организират кръщенета. Няма сайт за запазване на дати, нито обявени цени. От форумите става ясно, че трябва да се позвъни на игумена, който дава дата и казва какво да се носи. Възможно е кръщение във всеки произволен ден.

В момента цената на кръщение в Бачковския манастир е 100 лв, затова предполагаме, че същата или подобна ще бъде цената и за службата в „Св. Троица“.

Баба Елена

Една от забележителностите на Кръстова гора е баба Елена. В продължение на 12 години тя посреща поклонниците, кръщава деца, помага, пръска благост и доброта. Всеки я запомня, само веднъж да я срещне.

Официалният сайт на комплекса отделя на баба Елена цяла страница, изпълнена с голямо уважение. В нея възрастната жена е определена като рядък праведник, светъл пример за добродетели и за правилен живот. Баба Елена се е отнасяла с непознатите с любов, учила ги е на добродетелен живот, утешавала е в скърбите, давала е безпогрешни съвети.

Ние плачем за баба Елена, но плачем за себе си, пише в посланието. Защото нямаме съмнение, че тя е в райските селения, а нас няма кой да ни утешава.

Баба Елена напуска света на живите през 2013 г.

Игуменът

Забележителност на комплекса е и неговият игумен. Това е наместникът на Смолянска духовна околия – архимандрит Висарион. Той извършва богослуженията в манастира на големи празници и на специални дати. Словата му са запомнящи се. Висарион е игумен на манастира „Св. Троица“ от 2004 година до този момент.

Вижте и ТОВА:

Кръстова гора. Къде се намира, какво се носи? Поверия, карта, нощувки

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

видове динозаври

Видове динозаври. Тревопасни, летящи, водни, хищни и др. Анимация

Имена на видове динозаври. Какво трябва да знаем за т.нар тревопасни и хищни динозаври. Летящи …

4 Мнения

 1. Станимир

  Спал съм на поляната пред манастира. И за калени хора е студено, запасете се с одеала, дебело яке, високи обувки. Нещо непромокаемо за под одялото. Багажът стои в колата, само се запазва място с одялото.

 2. Тодорка

  Помня баба Еленка. Приживе не са я ценели особено, но като умря, стана светица. Винаги оценяваме късно.

 3. Ивайла

  Аз лично махнах кисти от бъбреците след една нощ на Кръстова гора. Не съм ходила заради тях, но веднага след това бях на изследвания и се доказа, че ги няма. Уникално място!

 4. кога е сезона да се ходи на крастова гора може ли през октомври

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *