Ганеша: легендарният езически мъдър индийски бог, който премахва пречките

В индуската култура легендарният езически мъдър индуски бог Ганеша е премахвал пречките и е осигурявал успех на поклонниците му

Ганеша е един бог от най-характерните хиндуистки божества в индийските легенди. Неговата роля в тяхната митология и според това, което им казвали жреците е била да премахва пречките и да осигури успех, както и да създаде препятствия за онези, чиято амбиция стана разрушителна. Той е и патрон на пътуващите, учащите, търговците и предприемачите с новите начинания. Традиционно всички сесии на бхаджан (предано пеене), започва с призоваване на Ганеша с тайнства като Аум Шри Ганешая Нама („Поздравете името Ганеша“).

Богиня Парвати и бог Ганеша.

Богиня Парвати и бог Ганеша.

Въпреки че споменаването за различни качества на индуския бог Ганеша един от боговете в хиндуисткия пантеон, съществуват много по-рано, той се явява като отделно божество в разпознаваема форма по време на периода Гупта (около 320-600 г.) на индийската история. След това той се превръща в един бог от най-разпространените хиндуистки божества в тяхната митология и в чужди земи чрез развитието на нови мрежи за обмен и парично обращение през Азия през 10-ти век. През това време името на езическия бог Ганеша се свързва с търговците, които се молят да им даде успех и да премахне препятствията по пътя им. Това е довело до разпространението на поклонението на Ганеша в голямо разнообразие от други култури.

Статуя на Ганеша.

Статуя на Ганеша.

Раждането и многото приключения на индийския митологичен бог Ганеша.

В по-късните индийски писания Пурани, съставен в 600 година след Христа, Ганеша е описан като син на Шива и неговата съпруга Първати. Пурани е „древен епос“ – текстове на древна индийска литература на санскритски език. По същество това са писанията на пост-ведическия период, които описват историята на Вселената от нейното създаване до разрушаването й, генеалогията на царете, героите и девите, както и философията и космологията на индусите. Повечето Пурани са канонични писания на различни хиндуистични течения. Те са написани най-вече под формата на разкази. В традицията на индуизма компилаторът на Пураните е бил смятан за ведически риш ваяса.

Индийски митологичен бог Ганеша.

Индийски митологичен бог Ганеша.

Митологичният бог Ганеша е създаден от майка си, използвайки земята, която тя формира във формата на момче. Когато бог Шива бил настрана, Парвати поставила своя нов син за охрана, докато се къпела. Не след дълго Шива неочаквано се е завърнал у дома и когато намерил момчето се е възмутил от натрапчивостта му като твърдял, че е син на Парвати, Шива призовал демоните си, бхутаганас (bhutaganas), които са се борили яростно с Ганеша.

Но младият Ганеша лесно се е държал против тези противници, докато станал разсеян, самият Шива отрязал главата му. Слушайки бъркотията, Първати избягала и упрекнала Шива за убийството на нейния син. Мъдрият Шива наредил да се намери нова глава за момчето. И тъй като първото налично животно е слон, Ганеша получил главата на слон.

Шива и Парвати дават глава на Ганеша. Кангра миниатюра, 18-ти век.

Шива и Парвати дават глава на Ганеша. Кангра миниатюра, 18-ти век.

Една версия на историята на Ганеша, която обяснява асоциацията за него като бог на разума и мъдростта, е неговата конкуренция с Картикея (брат му, бог на войната). В тази легенда Шива и Първати показали на синовете си божествени плодове и им казали, че всеки, който ги изяде, ще получи върховно познание и безсмъртие. Тъй като и двамата млади богове искали да ядат плодовете, това довело до спор между тях. За да сложи край на спора, Шива им казал, че всеки, който обиколи света три пъти и се завърне първи, ще получи плодовете.

Картикея яхнал един паун (изглежда, че това е нормално за индуската митология) и отлетял, без да се бави нито миг.

Модакас - жертвени торти, направени с кокосов орех и джаги.

Модакас – жертвени торти, направени с кокосов орех и джаги.

Въпреки това, Ганеша се отправил към родителите си и започнал да кръжи над тях три пъти с голяма преданост. Когато родителите му го попитали защо не обикаля земното кълбо, той отговорил, че след като родителите му са целият свят, няма нужда да отива по-далеч, за да пътува по целия свят. След това Ганеша бил обявен за победител.

Един ден, след като ядял няколко твърде много големи модакас (modakas – ритуални торти за някакви техни езически пожертвания), Ганеша решил да се качи на плъха си, за да подпомогне храносмилането му.

Голяма змия обаче ги изненадала и изхвърлил Ганеша от планината. Той се приземил на пълен корем и избухнал върху земята. Спукал се коремът му и стомахът му се търкулнал на части навсякъде. Това обаче не го притеснило и Ганеша внимателно ги събрал, пъхнал частите на стомаха си обратно в корема и наранил змията около него, и чрез нея го затворил или я заставил тя да затвори.

Храм на индийския митологичен бог Ганеша.

Храм на индийския митологичен бог Ганеша.

Това не само символизирало находчивостта на бог Ганеша, но и способността му да преодолее всички препятствия като змията, която била причината за произшествието на първо място, и той я наказал да предостави обезщетение за причинените от нея вреди.

Езическите религии не са като Християнството. Всякакви митове могат да се срещат, и да представят интересни неща като приказки, но библейските писания ги превъзхождат, защото има истина в тях.

Ганеша: легендарният езически мъдър индийски бог, който премахва пречките
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *