мостът над река Струма

Мостът над река Струма крие зловеща тайна

Мостът над река Струма от години плаши местните

Мостът над река Струма крие зловеща мистерия

Мостът над река Струма крие зловеща тайна. Край село Невестино, област Кюстендил, се издига мост на над пет века, срещу който е издигната внушителна скулптора на млада жена, която носи в пазвата си ябълки. Според местните паметника е на Струма невеста, млада жена, вградена в моста, за да бъде той здрав и да пребъде през вековете.

мостът над река СтрумаСтрума невеста е била съпругата на най-малкия брат от тримата майстори, изградили моста. Работата им обаче не вървяла, всичко, изградено през нощта, бивало отнесени от придошлите води на реката през нощта. Затова братята се разбрали да вградят в моста жената на един от тях. Разбрали се това да е онази невеста, която първа донесе на мъжа си ядене на другия ден.

Двамата по-големи братя обаче предупредили жените си да не идват и така единствено булката на майстор Мануил се появила на ранина при майсторите. Така младата Струма невеста била вградена в моста. Младата жена дошла при мъжа си с детето им, затова местните разказват, че нощем все още се чува плача на майката, насила отделена от детето си.

Вярва се, че ако младите майки нямат мляко, трябва да отидат до моста и да отчупят парче от него, с което да натърка гърдите си. След което млякото им тръгвало. Самият мост е наречен на Струма невеста – Кадин (Невестин) мост. Построен е през 1470 година и към днешна дата е на цели 545 години. Дължината му е 100 метра и е построен по заповед на Исак паша, по време на управлението на султан Мехмед Втори.

В случая има някакво недоразумение, дали е вградена жива Струма невеста или само нейната сянка според легендата разказана в клипа. Легендата е предание, в което се съчетава истина и измислица.

Ако е била вградена жива, това си е истинско езическо човешко жертвоприношение на демоните. В такъв случай какво ни ползва като покръстен в християнството народ, ако се практикуват езически обичаи и човешки жертвоприношения. Исус освобождава своите последователи от робството на греха и заблудите на езичеството, а освен това и им дава небесна светлина, като прогонва мрака на невежеството, човешките предания и на езичеството.

Четете Библията, в нея е истината и светлината идваща от Бога, разкриваща ни истините за живота и смъртта, с които можем да избегнем сатанинските заблуди и неверието. По тази тема четете – ТУК.

За Лиза Стоилова

Прочети още

сафо любов текст, жанр

“Любов” от Сафо. Текст и кратък анализ. Лириката на поетесата

Стихотворението “Любов” или “Любовна болка” на Сафо е много интересно представяне на любовта чрез телесните …

2 Мнения

  1. Галина Радова

    Е защо ми изтрихте коментара? Не Ви ли понесе?

  2. Bilyana Rakova

    Област Кюстендил,а не Кърджали. С тази поправка. Мостът е уникален!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *