Викингите са използвали тайнствени средства за навигация! (СНИМКИ)

Едни от най-добрите мореплаватели за всички времена са викингите, те са познавали мистериозни средства за перфектна навигация, които изумяват науката и днес

викингите

Викингите са използвали тайнствени средства за навигация

Едни от най-добрите мореплаватели за всички времена са викингите, те са познавали мистериозни средства за перфектна навигация, които изумяват науката и днес. Те без проблеми за прекосявали по идеална права линия Северния Атлантик без да ползват съвременните средства за определяне на разстоянията и навигация. Те са ползвали тайнствени компаси, които им помагали да определят посоката на движение дори и след залеза на Слънцето, разкри megavselena.com.

Учени са попаднали на изумителни археологически находки. Открили са останки от уникален компас, който е наречен „диск на Уунарток“, още през 1948 г. в Гренландия в девически манастир, датиран от 11 век. Първоначално този диск е бил смятан за част от женско украшение, но други установили, че това е изключителен навигационен инструмент, благодарение на който викингите са успявали да превземат огромни разстояния морска площ.

Този мистериозен компас е бил с диаметър 7 см, а в неговия център е имало гномон – астрономически уред, с помощта на който е определяно отстоянието до определени предмети, чрез изучаване и измерване на сянката им.

Учените, ръководени от Балаж Бернат, от Университета в Будапеща, са открили, че викингите са използвали по-ниското слънце над северните морета, като са поставили в средата на компаса мистериозен обект във формата на шишарка, който отразявал светлината и сянката му била по-широка от тази, оставяна от обикновен гномон.

компас

Това е тайнственият фрагмент от здрачния компас

Викингите са прилагали този мистериозен компас и след залеза на слънцето, като за целта са използвали т.нар. „слънчеви камъни“. Те са били разновидност на калцита и са успявали да отразяват светлината чрез двойно лъчепречупване. С помощта им върху компаса е падала нужната светлинна ивица и така, по доста мистериозен, но същевременно и точен начин, се установявало точното разположение на звездата в небето.

компас

Елементи от древния и изключително точен компас на викингите

При направените проучвания учените разкрили, че при използването на този уникален здрачен компас, отклонението е едва от 4 градуса, което е твърде несъществено за мореплавателите. С други думи, този метод за определяне на посоката и отстоянието, използван от викингите, се оказал значително по-точен от всички други методи на навигация, познати до този момент на науката.

сподели бутон

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Викингите са използвали тайнствени средства за навигация! (СНИМКИ)
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *