Викингите са използвали тайнствени средства за навигация! (СНИМКИ)

Едни от най-добрите мореплаватели за всички времена са викингите, те са познавали мистериозни средства за перфектна навигация, които изумяват науката и днес

викингите

Викингите са използвали тайнствени средства за навигация

Едни от най-добрите мореплаватели за всички времена са викингите, те са познавали мистериозни средства за перфектна навигация, които изумяват науката и днес. Те без проблеми за прекосявали по идеална права линия Северния Атлантик без да ползват съвременните средства за определяне на разстоянията и навигация. Те са ползвали тайнствени компаси, които им помагали да определят посоката на движение дори и след залеза на Слънцето, разкри megavselena.com.

Учени са попаднали на изумителни археологически находки. Открили са останки от уникален компас, който е наречен „диск на Уунарток“, още през 1948 г. в Гренландия в девически манастир, датиран от 11 век. Първоначално този диск е бил смятан за част от женско украшение, но други установили, че това е изключителен навигационен инструмент, благодарение на който викингите са успявали да превземат огромни разстояния морска площ.

Този мистериозен компас е бил с диаметър 7 см, а в неговия център е имало гномон – астрономически уред, с помощта на който е определяно отстоянието до определени предмети, чрез изучаване и измерване на сянката им.

Учените, ръководени от Балаж Бернат, от Университета в Будапеща, са открили, че викингите са използвали по-ниското слънце над северните морета, като са поставили в средата на компаса мистериозен обект във формата на шишарка, който отразявал светлината и сянката му била по-широка от тази, оставяна от обикновен гномон.

компас

Това е тайнственият фрагмент от здрачния компас

Викингите са прилагали този мистериозен компас и след залеза на слънцето, като за целта са използвали т.нар. „слънчеви камъни“. Те са били разновидност на калцита и са успявали да отразяват светлината чрез двойно лъчепречупване. С помощта им върху компаса е падала нужната светлинна ивица и така, по доста мистериозен, но същевременно и точен начин, се установявало точното разположение на звездата в небето.

компас

Елементи от древния и изключително точен компас на викингите

При направените проучвания учените разкрили, че при използването на този уникален здрачен компас, отклонението е едва от 4 градуса, което е твърде несъществено за мореплавателите. С други думи, този метод за определяне на посоката и отстоянието, използван от викингите, се оказал значително по-точен от всички други методи на навигация, познати до този момент на науката.

сподели бутон

Викингите са използвали тайнствени средства за навигация! (СНИМКИ)
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *