Американски учени създадоха клетка, която е „по-жива“, когато е мъртва

При биологични изследвания са създадени „зомби“ клетки, функционалността на които се увеличава значително след смъртта им, твърдят биолози от Университета на Ню Мексико в САЩ. Формирането на този тип клетки е станало възможно, чрез използване на силициева киселина. Технологията е елементарна:  смесва биологичен материал от живо същество и силициева киселина, и в резултат на това клетките се покриват с броня от силициев диоксид.

Биолози приближиха зомби апокалипсиса

Биолози приближиха зомби апокалипсиса

Според биолога професор Майкъл Хес, силициевият диоксид обгръща клетката като пропусклива броня, създаваща идеално копие на клетъчната структура. Тази конструкция от копира живата клетка, но притежава фантастични свойства. Новите клетки могат да издържат на високо налягане и екстремни температури, при които живите клетки просто изгарят. Така, при температура 400 градуса по Целзий, протеинът се изпарява от клетката, но остава структурата й от силициев диоксид, който е 3D копие на предишното живо същество.

Също както в музея на восъчните фигури на мадам Трюсо става възможно копирането и на хора. Ресурсите са практически неизчерпаеми и подлежат на възобновяване. Ако преди са моделирали например лицето на известен престъпник бавно и несъвършено, технологията дава възможност да се съхрани цялата вътрешна структура и функционалността на клетките. Този  материал може да се преобразува многократно и разкрива необикновени възможности, смятат учените.

нумерология
Клетката от силиций е идеално копие на живия организъм

Клетката от силиций е идеално копие на живия организъм

Наистина, както преди години ни уверяваха, че ГМО са най-безвредните продукти, изглежда не е далеч денят, когато силициев човек ще тръгне по Земята. Той няма да се страхува нито от студ, нито от жега и лесно ще се сети как да създаде себеподобни. Тогава хората – толкова крехки и несъвършени, едва ли ще са му нужни за нещо друго, освен като „суровина“ за зомби.

Боян Петракиев
бyтoн зa cпoдeлянe

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: