Петър Дънов, Beinsa Douno, Беинса Дуно
Beinsa Douno, Беинса Дуно, Бялото братство, Диета с жито, Житна диета, Петър Дънов за любовта, Петър Дънов книги, Петър Дънов мисли, Петър Дънов предсказания, Петър Дънов хранене

Петър Дънов и основите на нова планетарна култура

Съдържание: ⊕ Петър Дънов за любовта. ⊕ Здравословно хранене. ⊕ Книги. ⊕ Мисли. ⊕ Предсказания. ⊕ Бяло братство. ⊕ Житна диета.

Казаното от Учителя Петър Дънов разгръща на всяка крачка своята непомръкваща актуалност. В новата култура ще доминира висшата Любов. И тя ще се наложи чрез новата музика.

Всичко дадено в него може да се провери и приложи. И един ден то ще стане неразделна част от битието ни. Ще покрие като бял цвят Земята и ще донесе спасение за всички хора.

Интервю на Лияна Фероли с богослова д-р Константин Златев (подробна информация за него в края на интервюто ТУК).

– Мнозина сега са започнали прословутата житена диета, оставена от Учителя Петър Дънов. Но не всички я прилагат с правилната мотивация. Какво представлява тя в същността си и кога е ефективна, д-р Златев?

Д-р Константин Златев
Д-р Константин Златев, богослов

– Житният режим е препоръчан от Учителя Петър Дънов на конкретен човек, но може да се прилага от всеки, който го приема и оценява стойността му. Той не е диета за отслабване, а ефикасна мярка за пречистване на тялото и душата. Провежда се в определено време от годината с жито или лимец и евентуално плодове, орехи и мед.

Продължителността му е десет дни, но всеки го прилага толкова, колкото позволява организмът му. Не бива да се насилва тялото, ако то не е способно да се справи с подобно изпитание. Дънов ни е дал метода на малките стъпки, който води към все по-големи постижения. Така че ако човек не се справя от първия път, не трябва ни най-малко да се отчайва и самообвинява. Важното е човек да я започне и да изпита себе си – докъде може да стигне.

Човешкото тяло е призвано да бъде съвършен инструмент на духовната ни същност. Както и постите в християнската Църква, житният режим поставя на първо място чистотата на душата, а едва след това въздържането от дадени храни и напитки. Този режим е по-строг и детайлизиран, но пък и резултатите, които обещава, са по-големи. Подробна информация за него може да се намери в сайтовете на духовно общество „Бяло братство”, например тук.

– От къде могат да започнат желаещите да изучават духовното учение на Петър Дънов? Кои от книгите му са за начинаещи и кои за по-задълбочено проучване?

Беинса Дуно Петър Дънов портрет от Борис Георгиев
Портрет на Беинса Дуно от Борис Георгиев. Класика!

– Всички томове с беседи на Учителя Петър Дънов са достъпни за масовия читател и като стил, и като съдържание. Все пак има и известна систематизация въз основа на насочеността на някои от тях към конкретна аудитория: беседи за Младежкия окултен клас, беседи за Общия окултен клас, беседи за сестрите, неделни беседи от серията „Сила и Живот”, беседи при специални случаи, беседи, изнесени в района на Седемте рилски езера, и т.н.

Тези, които за първи път се докосват до Словото на Учителя, е добре да започнат от книгата „Сила и Живот”, където е изнесено най-същественото от учението му, по неговите думи. За желаещите да проникнат по-дълбоко в същността и идейния свят на това живо Слово биха били полезни книги като „Свещени думи на Учителя”, „Учителят говори”, „Разговори при Седемте рилски езера”, „Учителят”, както и тематичните книги, в които са събрани мисли и препоръки по определени проблеми.

– Как можем да обясним учението на Петър Дънов на едно дете? Какъв е неговият смисъл, изброен в десетина изречения?

– Ако общуваме с дете и искаме да му обясним Учението на Учителя, можем да му кажем следното: „Ако следваш съветите на този мъдър старец, те ще ти помогнат да бъдеш винаги здраво, с ясен ум и светли мисли. Ще разбираш всичко, което ти се случва в живота, ще си го обясняваш и никога няма да обвиняваш другите за собствените си грешки. Това учение ще ти помогне да се научиш да не лъжеш, но и да не позволяваш на другите да те лъжат.

петър дънов цитати 01
Един страхотен цитат от Петър Дънов, една от големите му мисли, които ще останат. Споделете го в социалните мрежи, ако го намирате за верен!

Ще ти помогне и да обикнеш не само хората, с които общуваш, но и майката-природа – тя е естественият ни дом, така както ти живееш в твоя дом с твоите родители. Затова трябва да я пазим чиста и да се грижим за нея и нейните обитатели – растенията и животните. С обич и съпричастие са дадени тези съвети от мъдреца и те ще те научат също така безкористно да обичаш и да следваш своя истински път в живота.”

– А какво можем да добавим и за по-възрастните?

– Учението е наречено от своя създател „наука и философия за живота”. То осигурява на неговия последовател безупречно физическо здраве, светъл ум, чисти мисли и благородни постъпки. Очертава контурите на света, в който живеем, в тяхната истинска светлина, а не в мъглата на заблудите, посети от съвременната цивилизация.

Поставя основите на една нова планетарна култура, в която ще доминира висшата октава на Любовта – културата на побратимяване между хората и народите, на ново, достойно отношение към природната среда, на хармонизиране между вътрешните начала у човека, на обществото, което не се нуждае от армия, полиция и затвори и в което пробудените за вечните истини хора правят свой свободен избор върху основата на реална оценка за собствения потенциал и потребностите на епохата.

Общество, в което първата грижа на членовете му е не тяхното благополучие, а Общото благо, от което произлиза и благополучието на всички живи същества. Това ще бъде време на пълно разгръщане на духовния потенциал у човека, когато интуицията – гласът на душата – ще ни води по пътеките на желаното самоосъществяване и ще ни помага да избягваме грешките на миналото. Един златен век на осъзнатия като духовно същество, като син на Бога човек.

Учението е с ярка практико-приложна насоченост и изисква проверка на всички истини, засвидетелствани в него. Неговият създател твърди, че истинско знание е само онова, което е приложено. Следването на пътя, очертан от това учение, ни води към осъществяване на нашето предназначение като същества, родени от извечната Светлина и призвани да се завърнат отново в нея.

– Кое е най-важното от неговата “Книга за здравето”, което трябва да знаем и да прилагаме във всекидневния си живот?

– В „Книга за здравето”, изготвена въз основа на извадки от Словото на Учителя Петър Дънов, могат да се открият рецепти и с конкретно, и с принципно съдържание. Най-важно е да се разбере, че за всичко, което се случва в нашия живот има духовни причини.

Това се отнася и за здравето. В повечето случаи те произлизат от нашето минало, от предишни прераждания, но понякога могат да възникнат и като следствие от настоящето, тъй като живеем в епоха на небивало ускорение в развитието на всички процеси. Читателите на тази книга ще узнаят кои са главните фактори за отлично здраве, а именно светлината, въздухът, водата, храната. И не на последно място – мисленето.

С мисълта си можем да съзидаваме и да разрушаваме – изборът е наш. В биологическо отношение човек е това, с което се храни, а в духовно отношение – това, което мисли. Светлината пък е нашата изконна същност и затова в нея се крие разковничето за здраво тяло и здрав дух. Посрещането на Слънцето в ранна утрин ни предлага незаменими енергии и устрем за пълноценно съществуване през целия ден. Храната следва да бъде вегетарианска, понеже това е единственият начин да осигурим на организма чисти, неотровени от отрицателни енергии вещества.

Дълбокото дишане ни поддържа млади, свежи и жизнерадостни до преклонна възраст. Приемането на гореща, преварена вода (може да се добави малко прясно изстискан лимонов сок) през целия ден, особено сутрин след ставане, притежава мощно профилактично и терапевтично въздействие. Хубаво е, когато се четат книгите на Учителя, да се водят бележки, защото не може всичко да се запомни.

– Какво още препоръчва Дънов за здравословно хранене?

– Много е важно да предпочитаме вегетарианската храна пред местната безусловно. Както и да е чиста, прясна, да не е консервирана. Препоръчва да се предпочита пиенето на вода пред всякакви други напитки. Също да не се смесват безразборно храните, т.е. да се прилага така нареченото разделно хранене.

Никога да не се преяжда, да има разнообразие на храни. Да се отдава предимство на суровите пред готвените храни. Да не се консумират ферментирали храни и напитки. И най-вече храненето да се възприема с благодарност като свещен процес за усвояване на благата, които Бог така щедро ни предоставя. По време на хранене трябва да сме напълно спокойни, да се храним с пълна концентрация и благоговейно отношение към храната.

Препоръчително е да произнасяме молитва преди и след хранене. Чрез нея благославяме храната и спомагаме за освобождаването ѝ от вредните вещества, включително от продуктите на генномодифицираната промишленост, които могат да доведат до възникването на непредвидими мутации в човешкия организъм. Молитвата преди хранене благославя и освещава храната за човека, а молитвата след хранене е благодарност към Бога.

Най-благоприятният период за приемане на храна е след изгрев и преди залез Слънце. Именно тогава организмът усвоява най-добре хранителните вещества, което спомага за нормалния метаболизъм.

Най-добрата възможна храна са плодовете. Те пречистват освен тялото и мислите, така също и чувствата на човека.

– Кои мисли на Петър Дънов е добре да знаем наизуст и често да си припомняме?

– Ще споделя някои мисли на Учителя Петър Дънов, които за мен лично са любими и не бих могъл да ги забравя:

  • „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа.”
  • „Туй, което задоволява душата, е Любовта. Туй, което задоволява духа, е Мъдростта. Туй, което осмисля всичко, е Истината.”
  • „Мислите определят съдържанието на човека, а постъпките му – неговата цена и устой.”
  • „Верен, истинен, чист и благ всякога бъди и Господ на мира ще изпълни сърцето ти с всички добрини.”
  • „Бог е Любов, Бог е всемъдър, Бог е всеблаг.”
  • „Вашата задача не е да изправите света – това е задача на Бога; вашата задача е да изправите самите себе си.”
  • „Истината свети със собствена светлина.”

Най-много такива светли мисли-сентенции ще откриете в сборника „Свещени думи на Учителя” и в поредицата „Мисли за всеки ден” на издателство „Бяло братство”.

– В какво се състои силата на мисълта, според Учителя?

Петър Дънов и силата на мисълта.
Силата на мисълта е подробно обяснена в учението на Петър Дънов.

– Учителя Петър Дънов употребява израза „права мисъл”, т.е. правилна мисъл – такава, която отговаря най-адекватно на всяка житейска ситуация. Това е мисъл, която е посята в съзнанието от разумните същества, населяващи духовната вселена и са ангажирани с развитието на земното човечество. Може и да е мисъл, възприета директно от обителите на Божественото.

Мисълта притежава огромен потенциал, който може да бъде използван както за съзидание, така и за разрушение. Чрез мисълта изграждаме собствения си свят – тя може да ни издигне в рая или да ни провали в бездните на ада. Мисълта е най-мощната творческа сила в Космоса. Целият свят, който познаваме – а по-голямата част от него още не познаваме, представлява една въплътена мисъл на Твореца-Бог.

И тъй като ние, човеците, сме сътворени по образ и подобие на Бога, то обладаваме и същата способност да творим чрез мисълта си – разбира се, в несравнимо по-малки мащаби.

Мисълта лежи в основата и на цялата ни жизнена изява. И думите, и действията ни са резултат от мислите ни, превърнати в дела. С мислите си можем да се лекуваме или да се поддаваме на отрицателни външни въздействия. С мислите си бихме могли да съграждаме непробиваема за агресори от всякакво естество енергийна защита.

Съвременната наука все повече се доближава до истини, проповядвани от духовното познание хилядолетия наред. Казаното от Учителя Петър Дънов по темата разгръща на всяка крачка своята непомръкваща актуалност. И затова можем да повярваме на предсказанието на нашата пророчица Ванга, че неговото учение ще стане неразделна част от битието ни и ще покрие като бял цвят Земята, за да донесе спасение за всички хора.

– Какво представляват основните молитви и формули в Бялото братство, сведени от Учителя?

– Молитвите и формулите представляват по същността си форма на общуване с Бога и разумните същества във Вселената. Те са словосъчетания или словесни изрази, посредством които човек общува с Бога и съществата от невидимия свят, осъществява енерго-информационно взаимодействие с духовната реалност. Молитвите и формулите заемат водещо място в духовния живот на човека, търсещ Истината и контакт с напредналите Същества във Вселената и в крайна сметка – с Бога.

Те изграждат незрими мостове, по които ние, хората, се пренасяме в извисени сфери на необятната космическа реалност, докосваме се до Любовта и Мъдростта на техните обитатели и с тяхна помощ продължаваме по-уверено своя вечен път към съвършенството.
Молитвата е зов на човешката душа към Бога. Учителя Петър Дънов нарича молитвата „дишането на душата”, т.е. както тялото не може да живее без дишане, чрез което набавя кислород за организма, така и душата не може да изпълни мисията си без общуване с Бога. На друго място пък добавя:

Молитвата подразбира едно разумно общение с разумните сили в Природата.”

Формулата пък, според него, е енергиен ключ, докато молитвата е енергиен път. По пътя можем да се придвижваме с различна скорост и да го изминем за различно време – зависи и от темпото ни на придвижване, и от дължината му. С ключа сме в състояние да отключим незабавно всяка заключена врата. И двата метода са незаменими при общуването с Царството на Духа, като конкретната ситуация следва да ни подскаже към кой от тях да прибегнем. Има случаи, когато би било от полза съчетаването им, т.е. да обединим въздействието на молитвата и формулата в едно мощно цяло.

А формулите са по-кратка форма на общуване с Бога и духовния свят, в сравнение с молитвите. Те се отличават със своята концентрирана духовна енергия. При молитвата това също е налице, но при тях тя е разпределена в по-голям интервал от време, докато при формулата е събрана в едно – като стрела.

В молитвениците, издадени от духовно общество „Бяло братство са събрани най-важните молитви и формули, дадени от Учителя, изразяващи стремлението на човешката душа към Божественото, към световете на съвършената Любов, към онази Сила, изпълваша всичко съществуващо, сътворила и поела за вечни времена грижата за нас. Много специална е „Добрата молитва”, която съединява в духовно-енергийно единство материалния, духовния и Божествения свят.

Молитвата е храна за душата, нейна насъщна потребност. Тя е пътека, по която се изкачваме от действителността на ежедневието към неизбродимите простори на неугасващата светлина на Сътворението, към владенията на Духа. Молитвите и формулите, предложени от Учителя Петър Дънов, са откровения на неговата велика същност, послания от лоното на Всевишния, сведени от него до съзнанието на неговите последователи.

– Кое е основното в учението на Дънов за имената?

– Препоръчително е имената да бъдат по-дълги от гледна точка на тяхната вибрационна стойност. Смята се, че всеки от нас идва на този свят с името си, но не винаги е така. Ако човек не харесва името си, това е знак, че родителите или кръстниците му, не са уловили посланието на Небето за неговото действително име. Учителя Петър Дънов дава дълбоки и ценни указания за значението на всички букви в азбуката и за техните числови стойности, разглеждани от окултната наука номерология.

Името е визитна картичка на личността. Съкращаването му – т.нар. умалителни имена – може да окаже негативно въздействие върху притежателя му. Промяна на името е възможна, но това трябва да стане само по съвет на сведущ в тази област човек. Всяка буква в името на човека има свое значение. Обединяването на тези значения в хармонична или дисхармонична цялост обуславя цял букет от различни влияния, които оказват съществено въздействие върху живота на личността.

– Какви са вижданията на Учителя за бъдещото образование?

– Учителя Петър Дънов отстоява нови принципи, които да залегнат в основата на образователната система не само у нас, но и навсякъде по света. Най-същественият елемент в тях е разглеждането на обучаващите се като същества с неповторима индивидуалност, от което произтича и необходимостта от индивидуален подход към всеки от тях.

А също така и откриването, насърчаването, развиването на творческия потенциал у децата и младежите, техните лични качества и способности, насърчаването на самостоятелното мислене, а не приемането наготово на хиляди предъвквани през вековете и нерядко остарели знания и наставления.

Има няколко издания, които разглеждат даденото от Учителя за образованието и за нуждата то да претърпи реформа върху принципно нова база. Нагледен пример за прилагане на тези новаторски начала са създадените от духовно общество „Бяло братство” детска градина и функциониращото от есента на 2015 г. основно училище. За всяка възраст той препоръчва на какво да се наблегне в образователния процес и в личното общуване.

Образователната реформа в нашата страна вече е назряла като потребност на равнището на общественото ни развитие. Тя изисква активна позиция от страна на родителите и всички здравомислещи българи, както и подготовка на преподаватели, които да въвеждат успешно принципите на Учителя Петър Дънов в рамките на образователната система във всичките й нива.

– Ролята на музиката в нашия живот и коя е най-подходяща?

петър дънов музика
Шестата раса ще победи чрез музиката, е казал Петър Дънов. Вокална група “Дъга” с ръководител Надя Табакова.

– Според Учителя, музиката е нещо като дреха на Духа. Той я определя като съединително звено между ангелските и човешките светове. Разглежда пеенето като най-сложното изкуство на ангелите. Като проявление на Любовта в душите тя събужда, изгражда характера ни. А класическата музика имала дори лечебни свойства.

Той разглежда музиката като особено важно възпитателно средство, като фундамент за изграждане на фино естетическо чувство, за оценка на красивото и ценното в живота. За него най-висшият предел на музиката е молитвата. Тихото пеене, казва той, произхожда от Божествения свят, а силното пеене – от физическия свят. В нашата епоха се осъществява постепенно обединяване на характеристиките на източната и западната музика.

Настъпва периодът на еволюционната музика. А новата култура на Шестата коренна раса ще победи чрез музиката.

Учителя Петър Дънов облагородява редица български народни песни – освобождава ги от мрачните елементи в тях и им придава ново звучене, изпълнено с оптимизъм и вяра в бъдещето. Самият той създава между 150 и 200 композиции, наречени от него „окултни упражнения”, изхождайки от ролята им за духовното израстване на онези, които ги разбират и използват по своята жизнена пътека.

Изтъква, че човешката мисъл е построена по законите на музиката. Дава задълбочени тълкувания на степените в гамата. Подчертава, че истинското пеене трябва да включва три елемента: разумната Любов,
даващата широта и простор на гласа вяра, както и надеждата, че изпятото може да се реализира.

Учителя препоръчва най-вече духовната и класическата музика. В музикалните магазини, както и в книжарницата на духовно общество „Бяло братство” има богат набор от такива музикални произведения -вокални, инструментални и смесени.

– И тъй като Учителя е говорил най-много за любовта, какво е желателно да знаем по този въпрос?

Петър Дънов за любовта
Д-р К. Златев обяснява понятието за любов в учението на Петър Дънов.

– Наистина той е говорил най-много за Любовта, но въпреки това изтъква, че изреченото от него е само предисловие към великата наука за нея. Любовта във висшето си измерение, според него, е залегнала в основата на изграждането на новата планетарна култура – културата на Божествената Любов. Това е Любов напълно безкористна, самопожертвувателна, изчистена от всичко принизяващо, бликаща от изворите на сърцето, осмислена и насочвана от ума, устремена към върховете на съвършенството.

Той разглежда четири проявления или степени на Любовта: като стремеж, свързан с материята, като душевно чувство, влияещо върху духовното естество и нравствеността на личността, като ментална, умствена, сила и като висш духовен принцип.

Развитието на тази последна степен ще доведе до най-същностните промени. Сега е присъща само на висшите духовни светове, но тя обгръща всички живи същества, цялото творение, в нея няма никакви противоречия и е път към съвършенството, предоставя пълна свобода на всички, включва в себе си благото на всички същества. Любовта като принцип е завоевание на великите духовни Учители и най-напредналите по духовния Път хора.

Любовта е едновременно и могъща творческа сила, цел на духовното развитие, най-дълбокото ядро на всичко съществуващо. Целият безкраен Космос е сътворен, структуриран и направляван от импулса на Божествената Любов. Тя е всемирен смисъл, цел и съдържание на живота. Тя мотивира творческата дейност на Бога, както и всяко човешко постижение. А всичко, което е създадено с Любов, не умира, докато всичко друго е обречено на тление.

Целият настоящ Цикъл на Проявеното Битие протича под знака на Любовта. Тя е била преди самото Праначало, извира от Сърцето на Бога и ще надживее всичко, белязано от печата на тленността, и ще продължи да дарява светлина и смисъл на всичко съществуващо, устремено към безкрайността. Волята на Върховното Божество представлява най-висшето проявление на Любовта.

– А, освен епохата на любовта, какво друго важно е предсказал Дънов и кои от неговите предсказания за България и света са се сбъднали и кои очакваме да се случат?

– Предсказанията на Учителя Петър Дънов за България са многобройни и достатъчно конкретни. Всички те до момента са се сбъднали, а за тези, които предстоят да бъдат изпълнени в бъдеще, можем да сме уверени в тяхната достоверност. Предупрежденията на Учителя страната ни да не влиза в Първата световна война, понеже това ще доведе до национална катастрофа, не са били послушани от цар Фердинанд и правителството, ала са се оказали верни.

Че България е духовен център с планетарно значение, в това вече всички са се уверили; това е подчертавано многократно от него и с необходимата аргументация. Предрича, че София ще се превърне в Новия Йерусалим, имайки пред вид ролята на столицата ни в духовното пробуждане на нацията и човечеството като цяло.

Предвижда създаването на Европейския съюз в годините преди Втората световна война, когато никой дори и не би помислил за изграждане на такава структура. Тогава са били актуални политическото напрежение и подготовката за война, а не стремежът към обединение на народите върху основата на запазването идентичността и пълното равноправие. Нарича го по примера на държавата отвъд Атлантическия океан „Европейски съединени щати”.

Извайва облика на човека на бъдещето – освободен от низките си страсти и животинското в природата си, отнасящ се с разбиране, уважение и обич към ближния и към природата. Предрича две земетресения на българска територия и не само това, но чрез личната му намеса разрушителните последици от тях са сведени до минимум. Своите предсказания черпи непосредствено от Божествения Първоизвор и затова можем да му гласуваме пълно доверие.

– Как се обяснява, според учението за любовта, активирането днес на т.н. “зло” и как реагира на него един истински последовател на Дънов?

Интервюто взе: Лияна Фероли. Кой е д-р Константин Златев?
Константин Златев, Петър Дънов
Справката за д-р Константин Златев.

Представяне на интервюирания богослов д-р Константин Златев.

– Злото никога не възниква самоцелно – то винаги е следствие от наша грешка, от престъпване на Божия закон и нарушаване на всемирната хармония. Злото е напълно съвместимо с принципа на Божията Любов, понеже се явява наш чудесен учител.

Длъжни сме да си признаем, че по-голямата част от уроците в земното училище усвояваме по линия на отрицателния опит, а по-малката – по линия на положителния. Бог би могъл да унищожи злото само за един миг, но го допуска, за да бъде фон, на който да изпъква доброто, и за да ни помага в случаите, когато не разбираме и не прилагаме средствата на доброто.

А истинският последовател на Бялото братство посреща спокойно злото, тъй като е наясно, че сам го е предизвикал и че последствията му имат за цел да го научат на нещо, което до момента не е усвоил. Когато някой му причини зло, той си припомня езотеричната пословица: „Никой не е наш приятел или враг, а всички са наши учители.”

– Дънов е предричал, че и кармата един ден ще прерасне в дихарма, какво точно означава това?

– От определена гледна точка дихармата е обратното на кармата. При кармата има разплащане, възмездие за нарушаване на някой от Божиите закони или за извършеното зло. При дихармата, обратното, има възнаграждаване за спазването на тези закони или за извършеното добро.

При кармата изплащаме дълг, а при дихармата получаваме даровете на разумния живот. Кармата може да прерасне в дихарма само при един напълно осъзнат човек, който изцяло е съединил своята воля с Божията, никога не нарушава Неговите закони и пълноценно изпълнява своето предназначение, според Неговия план за Вселената и Земята.

Що се отнася до целокупното човечество, подобна перспектива може да се очаква едва в зрелия стадий на Шестата коренна раса, когато ангелското начало у човека ще надделее окончателно над низшата му природа.

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Yasnovidka Neli Marinova1

Ясновидката Нели познава бъдещето, разваля магии, събира разделени двойки

Казвам се Нели Маринова, доказан ясновидец съм, който има право за работа на международно и …

Едно мнение

  1. христина.павлова.величкова

    СЪБУДЕТЕ.СЕ.БЪЛГАРИ.открийте.силата.на.молитвата***ИЗГРЕВ.МОЛИТВА***на.Дънов.Отворете.очи,и.си.я.четете.поне.1път.на.ден.Четете.заедно.с.невръстните.си.деца.Това.е.все.едно.да.си.омиеш.лицето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *