Женските суеверия и скритата им логика

За „бабините деветини“, с които и до днес се съобразяваме, въпреки усмивките

Традиционно жените са тези, които се интересуват повече от мистичната страна на живота. И съответно – много от тях вярват в разни знамения. Ето и някои женски суеверия, разпространени по света и у нас и логиката, скрита зад тях. “

Ако девойка си удари лакътя, значи в този момент я споменава някой неженен мъж, Вероятно, това е измислено по-скоро за утешение – да удариш лакътя си е доста болезнено, а чрез силата на знамението болката не само се пренебрегва, но и настроението и самочувствието се повдигат.

Ако ли пък се срещате с някой мъж, то до сватбата не бива да му подарявате своя снимка, защото може да ви урочасат. Всяко изображение съдържа отпечатък от енергията на човека и като се въздейства на него, може да се въздейства и на „оригинала“. Не се .знае в какви ръце ще попадне снимката (на бъдещата свекърва, например, която не може да ви търпи), а вие сигурно не искате да ви бъде направена някоя черна магия. Истината е, че потенциалната свекърва не може да ви урочаса, но пък – ако види снимката ви и не ви хареса – може да направи опит да разубеди любимия ви от намерението му да се ожени за вас.

Оше едно фотосуеверие: женихът и невестата в никакъв случай не трябва да се снимат заедно до подписването, защото иначе сватбата ще пропадне. Защо? Защото винаги ще се намери някой, който, виждайки щастието ви запечатано на снимка, ще каже нещо злобно по адрес на един от двама ви и последствията може да се окажат плачевни.

А ето и едно разумно знамение за булки: не е добре булката да носи на сватбата нови обувки -т.е. обувките трябва да са стари. Логиката: в“сички знаем, че на сватба е изморително, а новите обувки обикновено стискат. Колко ли жени са си изпатили преди вас, за да бъде създаден този мистичен закон…! Така че, поне си купувайте обувките няколко месеца по-рано, за да може да ги разтъпчете добре. Гостите нищо няма да забележат, а на вас ще ви е удобно.

Много любопитни поверия има по отношение на бременните жени. Така например не се препоръчва на бременните да седят на прага, защото бебето може да се роди мъртво. В действителност през отворената врата, и то ниско долу, има най-силно течение и бъдещата майка може да се простуди лошо.

По време на бременност, жената не трябва да шие, за да не се роди бебето пелтек. Истината е, че за бременната жена изобщо не е препоръчително да остава дълго време в неудобна присвита поза, каквато предполага ръкоделието, защото се намалява свободното циркулиране на кръв га в тялото.

Други суеверия, свързани с шиенето – едно традиционно женско занимание на „онова време“, от което са се съхранили най-вече суеверията.

Но, ако все още ви се случва да шиете копчета, например, не го правете, докато дрехата е облечена върху вас – ще си зашиете късмета! Въпреки че истината е, че просто може да се убодете лошо.

Не бива и да си вземате ръкоделие (например гоблен), ако сте в болница – ще пришиете към себе си болестта! По-скоро, знамението е чисто психологическо – ако сте се захванали да шиете гоблен в болницата, значи предварително се настройвате да боледувате дълго.

А ето го и любимия ни шедьовър на знаменията: Никога не режете ноктите си вечер, защото ще станете жертва на обир! Интересно, нали?! Може би логиката е в това, че ако жената си изреже ноктите вечерта и след това излезе (при това сама), то тя се лишава от основното си оръжие за самозащита, в случай че бъде нападната (ноктите, с които поне може да издере нападателя). Да ходиш вечер по улиците съвсем не е безопасно (а днес не е безопасно да ходиш по улиците дори и през деня!).

„Марица“

Женските суеверия и скритата им логика
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *