Мнозина погрешно смятат, че колкото повече витамини на таблетки приемат, толкова по-добре. Но предозирането на някои от тях може да доведе дори до интоксикация на организма…

Така например вит. А се усвоява само в съчетание с вит. Е, а „неизразходваният“ остатък се натрупва в черния дроб. Ако дълго време се взема в големи дози, се появяват болки в корема, костите и ставите, слабост, потене, нарушаване на менструалния цикъл. Симптоми на хипервитаминоза са пукнатините в ъглите на устата, чупливостта на ноктите, падането на косите.

При излишък на вит. В ,, ако той се приема чрез инжекции, може да доведе до възникването на алергична реакция. Прекаленото количество на вит. В6 предизвиква изтръпване на пръстите, „боцкане“ в ръцете и краката, а понякога и гърчове и дори загуба на паметта.

Ако в организма постъпва прекалено много вит. В12, се появяват пъпки по кожата.

Излишъкът на вит. D може да се прояви във вид на различни симптоми: раздразнителност, главоболие, слабост, жажда, гадене, диария, загуба на апетит. При децата излишъкът на вит. D предизвиква гърчове, задържане на растежа и намаляване на теглото.

Витамин Е в големи дози може да повиши артериалното налягане.

Голямото голичество на вит. К предизвиква пожъл-тяване на кожата, анемия и повишаване на съдържанието на билирубин в кръвта. Дори вит. С – познатата на всички аскорбинова киселина, при прекалени дози може да предизвика диария.

В същото време далеч не всички могат сами да определят какви именно витамини не им достигат. Има характерни външни признаци, които помагат да се направи това.

нумерология

Да започнем с кожата. Ако тя е безцветна, суха, губи еластичността си, появяват се пъпки, а на стъпалата – мазоли, това е свидетелство за недостиг на вит. А и В6.

Беленето на кожата около устата, носа и ушите, напуканите ъгълчета на устата, чупливите нокти – всичко това говори за недостиг на вит. В2 и В6. Бледността на кожата с лека жълтавина, чувството за изтръпване и „мравучкане“ по цялото тяло са симптоми на недостиг на вит. В12.

Тъмните петна, които се образуват дори при лек натиск върху кожата, и бавното зарастване на раните говорят за недостиг на вит. С.

Появата на червени петна на китките на ръцете, лактите, лицето и врата са симптоми за недостиг на вит. PP.

Падането на косите сигнализира за липса на вит. В2, ако те станат тънки и сухи, значи не достигат вит. А и В5.

Влошаването на зрението говори, че нивото на вит. А в организма е ниско, а паренето в очите и сълзливостта, честите конюнктивити са симптоми за липса на вит. В2.

Кървене от носа и възпаление на венците свидетелстват за недостиг на витамините В9 и С, предразположеността към кариес – на вит. D, гаденето – на витамините В6 и В8, диарията – на вит. PP.

Честото главоболие и безсънието са свидетелство за това, че организмът се нуждае от витамините В5 и В12, а нарастващата мускулна слабост и нарушаването на половата функция – за недостиг на вит. Е.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: