Знаци на съдбата в деня на сватбата. Поверия за сватба

С всяка сватба въобще и с булката в частност са свързани огромен брой поличби, поверия и суеверия. Едва ли има такава страна, жителите на която да не съблюдават определени ритуали за да бъде бракът щастлив.

Вижте и: Кои са главните поверия около всяка българска сватба?

КОЙ ЩЕ Е ШЕФЪТ ВКЪЩИ?

При излизане от дома, като тръгва към църквата или към ритуалната зала, булката трябва да пресече прага първо с десния крак. Хубаво е ако тогава към нея грее слънце или види от прага дъга.

Навсякъде смятат, че който първи стъпи на килима в ритуалната зала, той ще бъде водещият в семейството. Господарят на дома определят и по това кой пръв ще пресече прага му.

При размяната на пръстените мъжът трябва да сложи пръстена на булката до основата на пръста (до «дъно»), иначе в семейния живот тя ще вземе връх над него.

Смята се за лошо предзнаменование ако някой от младоженците изпусне халка по време на размяната им.

След като младоженецът сложи на булката венчалния пръстен, тя не трябва да взема празната кутийка от пръстена. Това се прави от нейна приятелка, която иска скоро да се омъжи. Също така се смята, че ако тайно подръпнеш към себе си покривката от сватбената трапеза – скоро ще сключиш брак.

Ако булката си счупи токче по време на церемонията – това е много лошо предзнаменование. Добре известен е и обичаят да се слагат пари в обувката на булката. На някои места по света и днес булката си слага монета под лявата пета – носело щастие. Например, в Русия, при традиционните руски сватби, пари в ботуша си слагал женихът. Преди брачната нощ, младата съпруга, в знак на покорност, събувала ботушите на мъжа си, а той и подарявал намерените вътре пари.

При връщането на младите от ритуалната зала свекърът и свекървата им поднасят хляб и сол. Всеки от младоженците трябва да отхапе парченце от питката без да я пипа с ръка. Който отхапе по-голямо парче – ще бъде глава на семейството.

Друга поличба също сочи кой ще бъде господарят на дома – това ще е този от младоженците, който пръв излезе от църквата. Това поверие довело до там, че след церемонията в църквата младоженците на бегом се втурват към изхода.

Когато младоженците се връщат вкъщи след бракосъчетанието, роднините слагат на прага на дома отключен катинар, а щом новобрачните влязат вътре, катинарът се заключва и се хвърля в дълбока вода – така се заключва семейното щастие.

ДА СЕ СРЕЩНЕ ПОЛИЦАЙ Е НА НЕЩАСТИЕ

Трябва да се омъжиш на новолуние. Ако го направиш на непълен месец, и бракът ти ще бъде непълен.

Сватбата след залез слънце е обречена на кратко съществуване. В такъв брак съпрузите ще бъдат не само нещастни, но и ще загубят децата си и самите те ще умрат рано.

Навсякъде се смята, че ако по-малката сестра се омъжи първа, по-голямата сестра трябва да играе боса на сватбата – иначе няма никога да се омъжи.

За лоша поличба се смята и когато две сестри се омъжат за двама братя: според поличбата една от двойките непременно ще се раздели.

Не трябва да се жениш на рождения си ден, но затова пък много хубав знак е ако денят на раждане на съпрузите съвпада (впрочем, трябва да имате поне 1-2 години разлика).

В Европа битувало поверието, че жената не трябва да се омъжва за човек, чиято фамилия започва със същата буква, с която започва девическото й име.

За лоша поличба се смята да срещнеш на влизане в ритуалната зала някой от охраната, лекар, адвокат, свещеник или сляп човек.

Битувало и поверието, че , ако в деня на сватбата някой от младоженците срещне погребална процесия – това предвещава беда. Ако погребват жена – ще умре невестата, а ако е мъж – женихът.

Ако бракосъчетанието се извършва в момент, в който се копае гроб – това е много лош знак за младоженците.

ВОАЛЪТ СКРИВА БУЛКАТА ОТ ЛОШИ ДУХОВЕ

Избора на модел на сватбена рокля и нейното ушиване още от най-древни времена са свързани с традиционни вярвания и са подчинени на строги правила, много от които действат и в наши дни. Тъй като булката влиза в нов етап на своя живот, всичко, което облича, трябва да е абсолютно ново. Единственото изключение от това правило е – едно нещо да е взето назаем и едно – старо.

Смята се, че стар воал носи повече щастие, особено ако е взет от щастливо омъжена жена или е семейна реликва в дома на невестата. С воала се предава щастието и плодовитостта на предишните бракове.

Много лоша поличба носи да се слага воал, особена пред огледало, преди деня на сватбата. Воалът се пробва почти преди самата сватба и то никога заедно с роклята. Ако момичето си сложи сватбен воал и се погледне в огледалото по някакъв друг случай, бракът ще бъде нещастен или пък женихът ще я зареже преди сватбата или даже ще умре. Воалът се слага най-последен при обличането преди сватбената церемония и то когато всичко друго е направено. Булката не трябва да се гледа в огледалото до последния момент

По всеобщо убеждение, не трябва да шиеш сватбена рокля сама на себе си и с това се съобразяват дори и професионалните шивачки. Още по-лошо е ако момичето прекалено рано облече сватбения тоалет и се погледне в огледалото. Такова нарушение на правилата може да доведе до отлагане на сватбата или дори по-лошо.

Пробите се правят на части като никога роклята не се облича цялата, дори , ако е възможно, е най-добре шиенето да приключи в самия сватбен ден. Ако все пак много искате да се видите с роклята в огледалото, трябва да сте само с една обувка или само с една ръкавица.

Традицията също определя, че булката трябва да е цялата в бяло тъй като този цвят символизира чистота и невинност.

Момичето, което носи сватбената рокля на майка си, трябва да се счита за щастливка. Приятелките на булката трябва да носят разноцветни рокли като за най-удачни цветове са смятани светлосин, розов и златист. Червеният и зеленият за възможно най-неудачните цветове.

На роклята не трябва да има никакви рисунки. Рисунка на птица е много лош знак.

За да не могат лошите духове да откраднат невестата, тя трябва да си скрие лицето с воал докато не отиде в църквата където е защитена от мъжа си. В много страни вярват, че когато младоженецът повдигне воала за да целуне булката, тя трябва леко да извика или иначе нейният живот ще бъде окъпан в сълзи.

Тъй като при древните народи цветята са били символ на плътската любов и плодородието, булката трябва да носи букет. Лентите, с които връзват букета, носят късмет и символизират пожеланията за здавеи щастие от приятелите.

АКО СЕ ОЖЕНИШ ПРЕЗ МАЙ – ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ СЕ МАЕШ!

В наши дни продължава повсеместно да битува поверието за това, че браковете, сключени през май, не са щастливи и, обратно – тези, които са сключени през юни – са смятани за дълговечни!

Като оставим настрана това, че през юни винаги е слънчево, популярността на сватбите през този месец се обяснява и с това, че е получил названието си от името на Юнона – римската богиня покровителка на жените и брака. Юнона благославя всички, които встъпят в брак през нейния месец. А предишният месец май е наречен така на името на богиня Мая, покровителка на възрастните хора..

Според поличбите, съществуват и относително успешни и неуспешни за бракосъчетание дни от седмицата. Например, да се жениш в понеделник е на богатство, във вторник – на здраве, в сряда – на щастие въобще, в четвъртък – животът ти ще бъде пълен с трудности и неуспехи.

Петък не е любим не само като ден за сватба, но и за много други начинания, но все пак, в някои страни, е обратното! Обяснява се с това, че петък е свещен ден по асоциация със Страстният Петък и следователно сключените в този ден бракове ще бъдат щастливи.

Съботата е един от най-любимите дни за брак, дори и по най-практични причини – първият почивен ден. Да, но в миналото съботата никак не е била предпочитана защото се е смятало, че сватбата в този ден води до смъртта на един от съпрузите.

За много лоши и носещи нещастие се смятат периодите на Великите и Коледните пости. Ако се жениш по време на пост – ще се разкайваш, казват. Много хора смятат, че сватбените тържества по време на Великите пости са недопустими по религиозни причини. На това мнение са и много хора, които не са религиозни.

Ето списъка на удачните за брак дни на годината (най-широко разпространеният в Европа):

„януари – 2, 4, 11, 19, 21. февруари – 1, 3, 10, 19, 21. март – 3, 5, 13, 20, 23“

„април – 2, 4, 12, 20, 22. май – 2, 4, 12, 20, 23. юни – 1, 3, 11, 19, 21“

„юли – 1, 3, 12, 19, 21, 31. август – 2, 11, 18, 20, 30. септември -1,9, 16, 18, 28“

„октомври – 1, 8, 15, 17, 27, 29. ноември – 5, 11, 13, 22, 25. декември – 1, 8, 10, 19, 23, 29.“

ПЪРВАТА БРАЧНА НОЩ

За да има късмет, невестата непременно се пренася през прага на новия дом на ръце. Казват, че тази традиция идва от времето когато крадели булките и те дълго време не можели да се освободят от ръцете на бъдещия си мъж.

Сватбените подаръци са традиция и обряд за плодородие. Навсякъде дават пари, но освен тях, във всяка страна си има и особени подаръци. Например в Германия подаряват на невестата орехи като съпътстващата фраза означава да прави много любов.

Поличба, свързана с първата брачна нощ и известна не само в Европа, но и в Азия, е, че ако невестата заспи първа – тя ще умре първа.

Счита се също, че младото семейство няма никакви шансове за успех ако в първата брачна нощ невестата не сложи чорапите си кръст-накръст на леглото.

Друго интересно поверие, което е живо и до днес, гласи, че в първата брачна нощ задължително трябва да има съпружески акт. Ако по една или друга причина (прекалено много гости, младоженецът е пийнал повечко и т.н.) това не бъде направено, младоженците няма да са щастливи в брака си.

И последната поличба, свързана с първата брачна нощ е, че вратата след гостите се заключва от непременно от мъжа иначе новобрачните ще се скарат през нощта.

Знаци на съдбата в деня на сватбата. Поверия за сватба
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *