Нарцисизъм и любов. Любовта може да лекува нарцисизъм, но заслужава ли си?#

Легендата разказва…

Нарцис бил красив младеж, син на речния бог. Веднъж, минавайки покрай реката, се навел да пие вода. Виждайки отражението си в огледалната повърхност, той се влюбил в себе си. Бил толкова запленен от очарователната си красота, че паднал в езерото и се удавил. Боговете се смилили над него и нарекли цвете на негово име.

Нарцисизъм…

Името на нарцис се свързва не само с красивото пролетно цвете, но и с чувството на самовлюбеност при хората. При някой хора състоянието се превръща в болест, присъща както на мъжете, така и на жените. Самовлюбените хора притежават огромна разрушителна сила. Хората – нарциси не са в състояние да с е отнасят обективно към самите себе си. Тъй като се смятат за безгрешни, те не са в състояние да извлекат поуки от грешките си, което води до пълна липса на самоусъвършенстване. Единственото, което смятат че заслужават а похвали и комплименти за своята изключителност.

Също така хората страдащи от нарцисизъм не са способни да изградят нормални отношения с хората около себе си. Поради прекалената съсредоточеност върху себе си, те не са способни да изразяват съпричастност и разбиране към другите и техните недостатъци. Те искат да получават всичкото разбиране, любов и внимание и затова не са щастливи в любовта. Достойната половинка просто не съществува. И ако все пак се съберат с някого, то прекалената им придирчивост скоро развалят крехките отношения.

нумерология

Любовта на родителя…

Фройд смята, че всички деца по природа са нарцистични, но с течение на времето започват да изграждат маниер на поведение и самокритичност и да намират границата между Аз и Другите. Учителите, които полагат основите на това са родителите. Именно техните грешки създават хората-нарциси в повечето случаи. Изолирането на детето от връстниците му, изпълняването на всички желания и възхищението, с което го отглеждат са корените на бъдещите нарциси.

От друга страна, самовлюбеността може да се появи и в по-зряла възраст, след достигането на високо положение в обществото. Навсякъде във „висшите” среди се разхождат „букети” от нарциси. Ако някой ден попаднете в това положение и забележите, че ставате част от тези букети си спомнете за красивия младеж с трагична съдба – убит от любовта към самия себе си.

Погледнете и ТУК:

Нарцисизъм. Топ 20+ симптоми на нарцисиста и съвети за общуване

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: