Писателят Александър Секулов: За една жена мъжът е като уравнение от първа степен с едно известно

(р. 1964) е автор на есеистичните книги „Майсторът и камъните“ и „Високите каменни хълмове“, на поетичните „Високо, над далечината“, „Седмо небе“, “ Възхитително и леко“, на пиесата „Светли хотелски стаи“, както и на изящния роман „Колекционер на любовни изречения“ (2006 г).

Миналата година излезе публицистичната му книга „История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона“. Издателство „Сиела” отпечата новата книга на автора, която е своеобразно продължение на „Колекционера”. Художник на книгата и този път е Атанас Хранов.
– Когато пишеше, мислеше ли, че историята ще продължи във втора част, каквато е „Малката светица и портокалите”?

– Мислех, че този свят още не съм го пребродил. Докато на пишещият му е интересно, докато няма усещането, че е срещнал всички хора в света, който обитава – тогава историята все още продължава. И след появата на втората част на романа аз нямам усещането, че съм сложил точка. Така че, може би ще се появи и трета част на тази книга. Когато пиша, се старая да нямам очаквания за крайния продукт. Обичам да се движа в разказа, „опипвайки текста”, без готови конструкции и стари писателски хватки. В книгата няма линейна история, има пластове. Моят метод на писане прилича много на маниера на рисуване на художника Наско Хранов (бел. авт. – и в двете книги има герой Наско Х., чийто вероятен прототип е художникът). Затова и с него сме един толкова добър тандем.

– За „Колекционера” казваха, че това е един поетичен роман. Важи ли тази дефиниция и за „Малката светица”?

– Доколкото шаблонът на хорското разбиране е маркирал „поетичен” като красив, изящен, ритмичен, мелодичен – то тогава всяка добра книга е поетична. Като автор не съм ревнив към нито едно определение за моя книга. Нито един критик не е попречил на един роман, ако той наистина е добър. Критиката може да създаде чувство на сигурност у писателя, но няма как да съсипе книгата му, ако тя е добра.

– Твоят литературен герой Наско Х. продължава да шества по света и в този роман, търсейки различните измерения на http:%20/intimno.info/?p=2114. И сега ли няма да го припознаеш като Атанас Хранов?

– Ами това е и не е Наско Хранов. При това вече забравих как се роди Наско Х. като литературен герой. В тази книга по-скоро всички мъже са Наско Х., което не пречи на темата на книгата да е щастливото възможно съжителство на една жена с всичките мъже на този свят. Това, разбира се, е комплимент за интелигентността на една дама. Само неинтелигентната жена не може да е щастлива с едно толкова просто устроено същество, каквото е мъжът.

– Искаш да кажеш, че мъжът е по-скоро многолик, докато жената е божествена константа?

– Не, бих твърдял обратното. Жената е многолика, докато мъжът е една много затворена константа. За една жена мъжът е като уравнение от първа степен с едно известно. Но дотук с шеговитите сравнения. Вярвам само в книгите, които запазват усещането за ритуалност. Четенето трябва да ти оправя вкуса към цветовете, звуците, състоянията и т. н.

– Още при първото разгръщане на книгата се вижда, че си отвел героите си на най-различни далечни екзотични места – това опит да избягаш от Балканистиката ли е?

– Истината е, че не аз изпращам героите си някъде, а просто ги следвам географски по пътя им. А те избират местата по благозвучност на името им. Никой не може да ме убеди, че в град, който се нарича Валпарайсо, могат да се случват грозни неща. Чуйте само това име – та то звучи като песен, като любовен химн. Аз съм убеден, че историите изникват от географските места. Те обитават градове, острови, планини… Писателят само трябва да се научи да ги чува. Но нека да не генерализирам така нещата. За мен е важно моето удоволствие, когато текстът се развива – това създава и температурата ми на писане.

Писателят Александър Секулов: За една жена мъжът е като уравнение от първа степен с едно известно
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *