Ароматната кализия Callisia Fragans е известна като „руско чудо растение“. От нея се ползват лечебни масла на капки, прави се мехлем и спиртна настойка.

Ароматната кализия е популярно, стайно цвете. За негова родина се смята Мексико. По външен вид приличат на малка царевица. В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург, било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и фитостероидите, на широката гама от витамини и микроелементи.

ЛЕЧЕБНИ МАСЛА

Използват се при лечение на кожни заболявания, артрити, артрози, масажи и разтривки. Пресните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Поставят се в подходящ емайлиран, стъклен или порцеланов съд. С помощта на дървена лъжица се смачкват, за да се получи кашица. Тя се пресова през марля, за да се отдели сокът. Към него се прибавя маслиново или слънчогледово олио, разбърква се до хомогенизиране и престоява 3 седмици. Слага се в тъмно шишенце и се държи на прохладно място. Свежо набрани ластуни се нарязват на ситно, слагат се в чист емайлиран съд, заливат се с маслинено или слънчогледово олио, поставят се в предварително загрята на 40 градуса фурна и се задушават 8 часа. След това се прецежда през марля, налива се в тъмно шишенце и се съхранява на подходящо място.

МЕХЛЕМ

Използва се за лечение на натъртвания, измръзвания, трофическа язва, артрити, артрози, различни кожни заболявания, за разтривки при простудни заболявания. Свежо набраните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Смачкват се на кашица и към нея се прибавя детски крем, вазелин, олио или чиста прясна свинска мас в съотношение 2:3. Двата компонента се разбъркват заедно и стриват до пълно хомогенизиране. Полученият мехлем се поставя в тъмна кутийка и се съхранява на прохладно място.

нумерология

От свежи листа и стъбла се изстисква сок и се смесва с детски крем, вазелин или свинска мас в съотношение 1:3. Разбърква се и се съхранява на прохладно място.

СПИРТНА НАСТОЙКА за профилактика:

Вземат се 12 между коленни възела на ластун, нарязват се на ситно, поставят се в еднолитрова стъклена бутилка. Заливат се със 750 мл 40%-ов спирт. Бутилката се запушва и стои 14 дни на стайна температура. След това се прецежда и се съхранява в тъмна бутилка на прохладно място. Взема се по 1 ч. л. два пъти дневно 40 мин. преди ядене.

ОТВАРА

За разлика от запарките тук се избягва продължителната термична обработка. Използват се всички зелени части на растението: стъбла, ластуни, листа.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАПЕК:

Две междувъзлия на ластун или два по-малки листа на кализия се нарязват ситно и се поставят в чист емайлиран съд. Заливат се с 500 мл студена вода и се загряват до кипване, без да кипи. Снема се от огъня и се оставя в покой в продължение на 7 часа. Получената отвара се прецежда в тъмна стъклена бутилка и се съхранява на прохладно място.Употребява се по 1 с. л. 3 пъти дневно 40 мин. преди ядене.

Хубави подробности можете да намерите в този материал: За лечебните свойства на прекрасната кализия + рецепти с нея.

Вижте и това ценно видео за това, как се прави настойка от кализия (на руски е, но всичко си е показано):

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: