Фойерверките и пиратките са изобретени преди 2000 години

В последните няколко години зададе ли се празник се дават страшно много пари за фойерверки и други пиротехнически изделия. Няма спор, че са невероятно красиви и допринасят за празничното настроение. 


Ето и малко интересна информация как са създадени фойерверките. Според най-разпространената легенда те са създадени преди 2000 години от китайски готвач, който по грешка смесил калиев нитрат, сяра и въглища. Така без да иска открил барута. 


Още преди да бъде изобретен, китайците са използвали подобия на фойерверки, които са представлявали парчета бамбук, които гърмели щом бивали хвърлени в огъня.  


Интересно е и как са се появили пиратките. Техен създател е китайският монах Ли Тиан. Той смесил равни количества калиев нитрат, сяра и смлени на прах въглища. Поставил сместа в бамбукови тръби, запушил ги от двете страни и поставил фитил за запалване. След като запалил фитила на своето „творение”, импровизираната бомбичка отделила голямо количество светлина, шум и дим. Така се появила първата пиратка преди повече от хиляда години.  


За разлика от нас, китайците са използвали „светещите бомбички” за да гонят злите духове. Използвали са ги при специални случаи като раждане, смърт и най-вече по време на Китайската нова година. 


  И до днес Китай си остава най-големият производител на пиротехническите изделия. 

Десислава Добрева

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Фойерверките и пиратките са изобретени преди 2000 години
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *