Огромна тайнствена пирамида лежи на дъното на Галилейско море!? (ВИДЕО)

Водите на библейското море пазят тайната на мегалитно съоръжение на възраст 4000 години

Близо до брега на Генисаретското езеро, именувано като Галилейско море, бе открита странна пирамида с гигантски размери. Учените си блъскат главите над загадката вече 10 години, но предназначението й остава неизвестно. Подводната пирамида се намира едва на 500 метра от брега на езерото. Тя е с формата на конус с височина 10 и диаметър 70 метра. За разлика от другите известни пирамиди, тя е изградена от  необработени базалтови блокове с обща маса над 60 хиляди тона, посочва публикация на израелски учени в научното издание International Journal of Nautical Archaeology.

Тайнствената подводна пирамида

Тайнствената подводна пирамида

Още през 2003 година чрез сонар е локализирана необичайна находка. После аквалангисти изследват мистерозната каменна грамада, частично зарината с пясък на дъното на езерото, което в Евангелието се нарича Галилейско море. Светото писание разказва, че във водите му са ловили риба апостолите Андрей и Петър. Сега към библейската слава на това място се прибавя и мистериозната подводна пирамида.

Библейското Галилейско море

Библейското Галилейско море

Близостта на находката до останките на древния град Бет-Йерах, един от най-големите и добре укрепени градове през третото хилядолетие пр.Хр., навежда израелските учени на мисълта, че може би това е надгробна могила, която тогава е била на сушата, обаче те не бързат със заключенията. Във водите на езерото има подобни купчини от базалтови отломки, използвани като развъдници на риба, но дори най-големите не превишават 4 метра в диаметър. В интервю за Live Science археологът Ицхак Паз обяви за намеренията си да организира специална експедиция, която ще се опита да намери някакви артефакти. Единствено по тях може със сигурност да се определи възрастта на пирамидата и да се разкрие мистерията около нейното предназначение.

Боян Петракиев

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Огромна тайнствена пирамида лежи на дъното на Галилейско море!? (ВИДЕО)
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *