Мухоморката символизира щастието

В мухоморката се оглежда щастието

Символи на щастието може да срещнем под път и над път, стига само да поискаме да сме щастливи.

Различните нации всяка сама за себе си е избрала растение, обект или предмет, който е нарекла в името на радостта, късмета и успеха, с една дума на щастието. Ние българите не оставаме по-назад, та нали толкова малко ни е нужно, че да решим, че утре ще е най-щастливият ни ден само ако намерим четирилистна детелина.

Кои са обаче онези символи на щастието, които обнадеждават хората по света, вдъхват им увереност, че птичката ще кацне и на тяхното рамо.

Многого култури смятат, че подкова, окачена на входната врата, ще повика късмета в дома им. Това се дължи на древногръцката традиция да се почита и уважава конят като пръв другар и помощник.

Реалността е по-различна, но коминочистачът пак е на мода

Същото важи и за коминочистача. Най-вече увереността, че почернелият от сажди човечец носи щастие на дома, произтича от това, че когато коминът се запуши, навсякъде нахлува студ, а домакинята не може да приготви блюда за своето семейство.

Прасенца, изработени от вскякакви продукти, най-вече от вкусни такива като марципан, също се смятат за символ на щастието, защото в облика на грухкащото животно се крие плодовитостта и богатството.

За калинката пък се смята, че е пратеник на Дева Мария, на който е отредено да пази децата, а пък за белия имел се вярва, че гони злите сили от дома.

Може би най-необичайният за нас символ на щастието е мухоморката. Германците обаче я смятат за творение на бог Один, което носи щастие и приятни емоции.

сподели ме

Мухоморката символизира щастието
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *