Интересни факти за Мачу Пикчу

Мачу Пикчу е бил столица на инките

Мачу Пикчу е бил столица на инките през 15-ти век, разположен на 2430 метра над морското равнище в региона Куско в Перу.

Разположен е върху планински хребет над долината Сакред, този древен град е най-известната икона на великата цивилизация на инките. Смята се, че е бил построен като имот за императора на инките Пачакути.

Тази древна цивилизация е заличена основно от испанските нашественици през шестнадесети век. В продължение на стотици години е тънел в забрава, докато американският учен Хирам Бингам го открива през 1911 г.

Интересни факти за Мачу Пикчу

Интересни факти за Мачу Пикчу

Присъствието на града е било загадка, известна само на лица, които пребивават в местността.

Този древен център се простира над една невероятна гледка от 5 мили, до когото има повече от 3000 каменни стъпала, които свързват различните нива на тази загадъчен древен град.

Мачу Пикчу е бил изоставен сто години след неговото развитие, по времето когато испанските конкистадори започнали своя триумф над безмилостните колумбийски цивилизации.

Мачу Пикчу не е бил действително открит от испанските конкистадори, който най-вероятно щяха да ограбят и разрушат този древен град.

Имот в древния град обхваща 32592 хектара на планинските склонове, върхове и долини.

Това не беше известно за света, преди да бъде отлрит отново през 1911 г. от американския историк Хирам Бингам.

Въпреки че Бингам се приема за откривател на Мачу Пикчу, смята се, че градът е бил посетен от други изследователи в миналото.

Мачу Пикчу е обявен за перуанско историческо свято място през 1981 г. и се прибавя към световното наследство на ЮНЕСКО  през 1983 година.

Археолозите са разграничени няколко различни сегменти, които съставят града, включително култивирана зона, частен квартал, царствен квартал и свещено пространство.

Според учени, Мачу Пикчу е древен град, построен в класически стил на инките, със строителни елементи, които не се поддават на нашите собствени инженерни умения днес.

Археолозите са озадачени от факта, че повечето от кръстовищата в централния град са толкова перфектно направени, че дори стръкче трева не може да се побере между камъните.

Инките са невероятни зидари по усвояване на техники, чрез които могат огромни каменни блокове да бъдат изсечени, за да се поберат заедно, без използването на хоросан.

Мачу Пикчу има три основни структурирани района определени от археолозите: на Инти Ватана, на Храма на Слънцето и стаята на трита прозореца .

Мачу Пикчу е претърпял големи щети в миналото; повечето от отдалечените сгради са реконструирани през последните години, за да се даде на туристите по-добра представа за това, какви са били първоначално структурите.

Камъкът Intihuatana, който е изваяна гранитна скала намерена на мястото се смята, че е бил използван като слънчев часовник или календар.

Изследователите предполагат, че по-голямата част от жителите му умират от едра шарка, въведена от преселниците с испанските конквистадори.

Археолозите смятат, че Мачу Пикчу има около 150 сгради – бани и къщи за храмове и светилища. Разкопките през 1960 с обширно картографиране на Винцент Лий предполагат, че този древен град има над 450 сгради в неговата местност.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Интересни факти за Мачу Пикчу
4.5 (90%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Интересни факти за Мачу Пикчу

  1. "…кръстовищата са толкова перфектно направени, че дори стръкче трева не може да се побере между камъните" – жалко, че не знаем кои са строителите, да ги поканим да направят и пътищата в България 🙂

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *