През идния месец към България се задава време, което по-скоро прилича на ледена епоха с много валежи

Към България се приближава страшно време, но това не е шега за  1 април. Синоптиците на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН предвиждат почти ледени температури през април. Минималните температури се очаква да бъдат в интервала от минус 5 до 0 градуса. Очакват се и значителни валежи от дъжд, съобщи агенция „Фокус”, цитирани от novini.bg.

Времето

Времето през април ще бъде страшно!

Очакваната сума на валежите през месец април ще бъде над нормата за сезона. В равнините ще е около 40-60 литра на кв.м, а по планините между 60 и 100 литра на кв. м. Средната месечна температура ще е между 11 и 13 градуса, която е по-ниска от средната за периода. По Черноморието и във високите полета е между 9 и 11 градуса, а по планините – между минус 5 и 3 градуса.

Почти през целия месец времето ще бъде облачно и ще се определя от циклонални вихлри, които преминават над Балканския полуостров. Сред дните, когато се очакват най-интензивните валежи през април са 1-ви, 3-5-ти, 8-11-ти, 13-16-ти, 20-ти, 23-ти и в края на месеца.

Април ще започне с температури малко над средните за сезона. Но скоро след това студен атмосферен фронт рязко ще ги понижи. Особено чувствително става понижението в края на първата десетдневка и през почти цялото второ десетдневие.

Възможно е в периода между 11 и 16 април валежите от дъжд да преминат в сняг в Предбалкана и по високите полета. Очаква се през последните десет дни на месеца да се радваме на повече слънчеви часове, които до края на месеца ще останат по-малко от обичайните за месеца.

нумерология

Не забравяйте в нощта на 30 срещу 31 март да преместите стрелките на часовника си с 1 час напред и да се настроите към лятното часово време!

Калинка Петрова

сподели бутон

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: