През 2018 г. Citizen с гордост отпразнува своята 100-годишна отдаденост в производството и развитието на часовникарската технология и висококачествените часовници.

От основаването си през 1918 г., компанията изиграва важна роля в постоянното определяне на някои от най-високите показатели в точността, като в същото време въвежда няколко повратни технологични нововъдения за измерване на времето, които и до ден днешен се оценяват в света на часовниците.

Сред тях, разбира се, е технологията Citizen Eco-Drive, която бе белязана от първия аналогов кварцов часовник в света, захранван само от светлина. Днес естествената прогресия на отдадеността на Citizen към точността се разкрива в последното подобрение на технологията Eco-Drive, известна още като движението на Citizen CXl0100 Eco-Drive. С годишна точност от ± 1 секунда, Citizen CXl.0100 служи като кулминация на 100- годишното пътуване на марката за производство на наистина невероятни часовници от най-съвременните технологии.

Този ход от страна на Citizen не е само демонстрация на иновации в името на иновациите, а ясен знак за това, което скоро ще бъде предоставено на потребителите, търсещи изключително прецизно и безгрижно изпълнение на техните ръчни часовници.

Както ще научим тук, тази последна форма на Eco-Drive доставя забележителна комбинация от функции, фокусирани върху осигуряването на това, което по същество е свързано със сателитно-свързана точност в напълно изолирано и свободно стоящо кварцово движение, което е първото в света на хорологията.

нумерология

По този начин Citizen премахна необходимостта от външни връзки на часовниците, позволявайки на тези, оборудвани с движението Eco-Drive CXl. 0100, да осигурят чисто и самоустойчиво изразяване на времето с ± 1 секунда годишна точност. Това е нещо повече от концепция и Citizen с гордост обявява, че CXl.0100 ще бъде наличен и достъпен в редица нови часовници, които скоро ще бъдат пуснати.

Изпълнение

Citizen CXl.0100 Eco-Drive работи като напълно автономно движение, което е в състояние да постигне своята годишна точност ± 1 секунда без необходимост от външни връзки към цифрови препратки. Докато мнозина ще си спомнят Eco-Drive като една от по-новите иновации на Citizen, компанията работи за напълно изолирани и точни кварцови движения, откакто още през 1975 г. въведе Citizen Crystron MegX, който е способен да достигне нива на точност от ± 3 секунди годишно, благодарение на работна честота от 4,19 MHz. Със стриктна философия за подобряване на миналите нововъведения, Citizen проектира CXl.0100 да работи на честота 8,48 MHz (8,388,608Hz), която, комбинирана с новосъздадения кварцов осцилатор.

Докато AT-cut кварцовите кристали наистина са били в производство и употреба още от далечната 1934 г., технологията е по-често използвана за по-мащабни приложения, отколкото при часовниците. За да отговори на нуждите на лицата, търсещи най-точното изпъление на часовника, Citizen се стреми да приложи и оптимизира тази налична технология по начин, който може да служи за наблюдение на потребителите на по-пряко и лично ниво.

За достигане на точността на CXl.0100, Citizen избира кварцов генератор с квадратна мощност AT, вместо по-традиционна форма на вилката (XY-cut). Вероятно най-забележимо, вариациите на отрязъка AT позволяват по-големи температурни отклонения, особено в интервала от -40 ° С до + 125 ° С. Освен това, тази конфигурация позволява намалени отклонения, причинени от ориентацията на потребителя, което може да доведе до значителни промени в точността, които не са за пренебрегване при опит за подобен вид работа.

В резултат на това потребителите няма да се притесняват от грешките, причинени от пространствената ориентация, а позиционирането става по-малко притеснително. Същото може да се каже и за трайността, която Citizen също се подобри заедно с AT-cut осцилатор. В края на краищата, шокът, който се среща в ежедневните ситуации, може лесно да се окаже вредно
дори за кварцовите движения. И когато целта е годишна точност от ± 1 секунда, това просто не е приемливо.

Устойчивост

Citizen Eco-Drive точностОсвен температурните и гравитационните променливи, Citizen също така отчита начина, по който шокът може да засегне точността на CXl.0100. Това се адресира от собствената функция за противодействие на ударите на Citizen, която блокира ротора, преди да се рестартира движението след значителни удари и бордова автоматична корекция на ръката, която
постоянно проверява позиционирането. След като установи шок или някакво отклонение, тази функция коригира позиционирането на ръцете така, че да остане в синхрон с точното показване на времето на движение.

Тези функции, комбинирани с по-високата работна честота, AT-cut кристален осцилатор и функциите за корекция на температурата неизбежно изискват по-голяма степен консумация на енергия. Това е разбираемо, тъй като това е движение, което работи с честота 256 пъти по-висока от стандартното кварцово движение. По този начин Citizen успя да промени, подобри и комбинира набор от собствени технологии, за да постигне точността и автономността на CXl.0100. Без GPS, без радио сигнали, а само най-чистото с точност до секундата изразяване на времето в най-прецизната форма на Eco-Drive до момента.

Бъдещи очаквания

Заложената визия зад CXl.0100 се фокусира върху идеята, че всеки часовник ще бъде снабден с превъзходно движение, което ще промени начина, по който взаимодействаме с времето за по-добро и по-точно утре. Започва от момента, в който часовникът, оборудван с CXl.0100, напусне фабриката и продължава по време на целия живот на часовника, изпълнявайки
безпогрешно задълженията си към потребителя, без никакви външни напътствия.

Като символ на 100-годишното наследство на Citizen, технологията CXl.0100 Eco-Drive се представя в много специален ръчно изработен концептуален часовник, наподобяващ първия часовник Citizen, представен през 1924 г.

Самият часовник също така служи като символ на обещанието на компанията за постоянната бъдеща иновация и ангажимента на марката да подобри всеки възможен аспект на производството и научните изследвания, както и развитието на нещо по-добро. Подобренията започват сега и докато представеният тук джобен часовник няма да бъде на разположение за продажба, Citizen обещава да донесе точността и автономността на това движение на бъдещите модели, които ще бъдат разкрити през 2019 г.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: