Въпреки че Дяволският мост или както го наричат местните Шейтан кюприя очарова с бликащите от него величие и могъщество, малцина са смелчаците, които биха се престрашили да преминат от там след залез слънце. Причините за това са, че не една или две са легендите, които се свързват с това магнетично място и които всяват нотка на тревога дори и в най-спокойната душа.

Самото наименование на красивото съоръжение е обгърнато от мистика и неразгадани послания. Древна легенда гласи, че през времето на османското потисничество турски големец се влюбил в българска девойка и решил да я направи част от харема си. Момата обаче била горда и непреклонна и решила да избяга от съдбата си. Побягнала през гората и стигнала до Ардиния мост. Надвесила се над водата, решавайки че по-добре ще е да умре в буйните води на Арда, отколко да стане нечия робиня. През това време преследвачите й я настигнали. В близост до Дяволския мост обаче паника завладяла и ездачите и конете им. От централния свод на моста ги гледал самият дявол. Отражението на Сатаната прогонило преследвачите и така девойката се спасила, а мостът получил своето непреходно име.

легенда за дяволския мост

Водите на Арда

Според друга легенда в моста е вградена сянката на мома, която носела храна на майстора, който градил съоръжението. Някои от древните смятали, че тя била не друга, а неговата собствена жена, която скоро, след като сянката й била вградена, починала.

нумерология

Най-популярно може би е преданието, според което на скала, намираща се в близост до брода на реката, ясно личала стъпката на дявола. Затова жителите на по течението на Арда вярвали, че Сатаната обикалял често из тези места, посягайки на всеки, който срещне по пътя си. Грохотът на водата му бил пръв помощник в пъклените начинания, защото силата, с която той цепел тишината, заглушавала всеки стон на нещастната жертва.

На която и легенда да повярва човек, ако веднъж се докосне до магията на Дяволския мост, той ще усети и проумее сам истината за себе си. Каквато и да е тя, фактът, че 500 години мостът никога не е реконструиран и вече 500 години дава брод през река Арда, е феноменален сам по себе си.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: