Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Чудеса и легенди за Стобските пирамиди
Чудеса и легенди за Стобските пирамиди

Чудеса и легенди за Стобските пирамиди (ВИДЕО)

Село Стоб се намира на 17 км от Благоевград. Там се издигат чудни и легендарни образувания, наречени Стобските пирамиди

Това уникално чудо на природата се е появило на белия свят, благодарение на топящите се ледници, които преди милиони години са покривали красивата и магнетична Рила планина.

Чудеса и легенди  за Стобските пирамиди
Чудеса и легенди за Стобските пирамиди

Ледовете се топели, заради затоплящият се климат, а на тяхно място се издигнали уникалните пирамиди. Но от онези далечни първи години до нас, пирамидите постоянно търпят промени, защото ветрове ги брулят и слънце ги суши.

Тези чудни пирамиди имат почти конусовидна форма с ширина от 40 метра. Достигат до височина между 7 и 12 метра. На върха на пирамидите са се оформили екстравагантни каменни шапки.

Жълто-кафевият цвят елегантно контрастира със заобикалящата зелена природа.

До Стобските пирамиди се тръгва по път, който води за Рилския манастир. На 5 км от град Кочериново се прави отбивка към село Стоб.

Пътят за превозни средства свършва в село Стоб, до храма „Св. Прокопий”. В България няма друга църква, която носи името на светеца.

Повече информация ТУК.

 

Храмът е изграден през 1373 г., но  бил разрушен, а през 1638 г. отново реставриран.

До църквата е изграден туристически информационен център, в който можете да получите полезна информация.

От село Стоб започва екопътека, която се извива нагоре към пирамидите. След кратко време пътеката постепенно започва да се стеснява. Накрая е върхът.

По продължението на екопътеката има участъци, опасани с дървен парапет. Нагоре, обаче почвата е неравна и доста стръмна. Трябва да се изкачвате с много удобни обувки, които не се пързалят, да имат здрави грайфери.

Изкачването продължава около 40 минути. Но онова, което човек може да види на върха е наистина Божествено!

Легендите са няколко и са свързани с нещастните любови.

Старите хора обясняват, че някога на това място имало широка равнина. Двама млади и влюбени от селото искали да се оженят, но майката на булката не харесвала младежа. Въпреки това младите искали да се съберат.

Майката била толкова разгневена, че не зачели волята й и жестоко проклела всички сватбари – пожелала да се превърнат в камъни.

В мига, в който младоженецът и булката се целунали, проклятието се сбъднало и цялата равнина се покрила с причудливи скали.

Втора легенда разказва как пламнала невъзможна любов между едно българско момиче и турско момче. Влюбената девойка не могла да се примири с неодобрението на родителите си и се хвърлила от скалите. На това място се появила скална пирамида, която днес е наречена „Невестата”.

Другите пирамиди, наречени „Сватовете” се появили, понеже на друга сватба кумът не намерил воля да устои на чудната красота на булката. Той вдигнал нейния воал, посегнал да я целуне. В този миг всички събрали се сватбари се вкаменили.

Калинка Петрова

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Най-смешните тъпи вицове. Просташки вицове.

Тъпи вицове, шеги и смешки. От серията много тъпи, но смешни (Кратки!)

Най-смешните тъпи вицове. Просташки вицове. Тъпи вицове с отговори. Вицове за деца, за Иванчо. Тъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *