Shiitake Mushrooms

Открийте уникалните лечебни свойства на гъбите шийтаке

Гъбите шийтаке са известни с удивителните си лечебни свойства и се нареждат сред най-полезни лечебни гъби, познати на медицината

Шийтаке е една от гъбите, които подпомагат имунната система и помагат за борба с редица опасни заболявания.

Лечебните гъби са една от най-полезните храни, които помагат при редица заболявания, като рак, високо кръвно налягане, анемия, както и за поддържането на силна имунна система.
Шийтаке (както рейши и мийтаке) са познати още от древни времена, когато са растели свободно в природата. Тяхната терапевтична стойност е била безценна в азиатските страни, където се използват от хиляди години.

Въпреки че днес повече от 80% от шийтаке се отглеждат изкуствено, все пак има места в Япония, където се срещат и в диво състояние.

шийтаке лечебни гъбиВисокото съдържание на лентинан прави имунната система по-силна и способна за борба с инфекции и заболявания. Според Американската асоциация за борба с раковите заболявания веществото лентинан спира или забавя растежа на туморните клетки. Освен това стимулира имунната система да освобождава протеини и клетки, които разрушават раковите клетки.

Освен това шийтаке съдържат много желязо и антиоксиданти. Желязото е много полезно за вегетарианците, а антиоксидантите се борят със свободните радикали.

Шийтаке намаляват холестерола, благодарение на вещество, наречено еритаденин, който се намира в гъбите. Това сочат две проучвания на шведски и японски учени. Според тях редовната консумация на гъбите шийтаке спомага за регулиране на холестерола.

Консумацията на гъби шийтаке също така предпазва от тромбоза. Тромбозата е състояние, при което се образуват кръвни съсиреци във вените, което ограничава притока на кръв.

Не на последно място гъбите шийтаке помагат при отслабване. Освен, че съдържат малко калории, съдържат и голямо количество диетични фибри. Диетичните фибри подобряват храносмилането и засищат за дълго време.

Гъбите шийтаке помагат и за поддържането на здрави зъби и устна хигиена. Учените смятат, че редовната консумация на лечебните гъби помага за намаляване риска от появата на кариеси.

За Ralica Ilieva

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

Едно мнение

  1. Магазин Билка

    Има много неща от азиатската традиционна медицина, които се изключително полезни, но все още малко познати тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *