Кракен

Кракен – съществува ли наистина или е само мит?

Кракен е причината за изчезването на някои древни морски влечуги

Кракен може и да е съществувал наистина, от него обаче липсват останки

Кракен може да е съществувал наистина. От години учените спорят по въпроса дали митичното чудовище е единствено плод на легендите или е съществувало наистина. Според професор Марк Макменамим от Масачузетския колеж “Маунт Холиоки” е убеден, че Кракен е съвсем реално морско създание, живяло преди хиляди години. Ученият е категоричен, че огромното чудовище е причина за изчезването на едни от най-древните морски влечуги – ихтиозаврите.

КракенКато доказателство за твърдението си, професорът изтъква откритието, което е направил, изследвайки останките на осем ихтиозавъра. По повечето от тях имало едни и същи отпечатъци от нападение, което всъщност е довело до смъртта им. Разположението на костите на останките било такова, че показвало счупване на гръбнака от същество, притежаващо невероятно голяма сила.

Според Макменамим убитите ихтиозаври са били завлечени от Кракен в бърлогата му, където са били изядени. Останки от самия огромен октопод обаче липсват. Професорът обяснява това с факта, че Кракен всъщност е бил гигантски октопод. Които пък са мекотели и от тях не остава скелет. Доколко твърденията на учения могат да бъдат определени като реалистични обаче?

Както знаете, според митологията чудовището е живеело край бреговете на Исландия и Норвегия. Името му произлиза от немската дума “krake”, което означава октопод. Във всички легенди създанието е описвано от гигантски октопод, с размерите на остров. Истината е, че в природата наистина съществуват огромни октоподи, чиято дължина може да достигне 7 метра, а теглото им е около 70 килограма.

Напълно е възможно някой суеверен мореплавател да е видял гигантска сепия, чиято дължина достига и до 13 метра. И в страха да се е родил митът за Кракен.

За Лиза Стоилова

Прочети още

гатанки за деца - трудни и с отговори

Гатанки за деца, гатанки с отговори. Забавни, за големи, трудни и др.

Забавни гатанки за деца с отговори. Лесни гатанки, трудни гатанки с отговори. Детски гатанки с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *