Неизвестна досега древна цивилизация е открита в Амазония – снимка на техните строежи от въздуха
Неизвестна досега древна цивилизация е открита в Амазония – снимка на техните строежи от въздуха

Неизвестна досега древна цивилизация е открита в Амазония

Археолози откриха на територията на Бразилия неизвестна досега древна цивилизация

Бързото обезлесяване в комбинация с Google Earth е позволило откриването на 210 геоглифи в 200 различни места в ивица с дължина от 250 км и от 10 км широчина в Амазония. Точно както Линиите на Наска, невероятните геометрични, зооморфни и антропоморфни находки на Амазонка могат да бъдат наистина забелязани и оценявани само от въздуха. Остава да се отговори на въпроса: защо и кой ги е строил?

Многобройни останки от това, което е очевидно част от древна и непозната досега цивилизация се е появила под дърветата на тропическите гори на Амазонка. Според изследователите, 260 огромни булеварди, дълги напоителни канали и огради за добитък са били забелязани от въздуха. Откритието е направено в близост до границата между Боливия и Бразилия, пише nationalgeographic.com.

Неизвестна досега древна цивилизация е открита в Амазония – снимка на техните строежи от въздуха
Неизвестна досега древна цивилизация е открита в Амазония – снимка на техните строежи от въздуха

Руините са открити благодарение на бързото обезлесяване, процес, който разкрива какво преди това е било скрито под дълбоките слоеве на растителността. Традиционната идея, която много историци споделят е, че преди пристигането на испанските и португалските колонизатори в петнадесети век, за разлика от конвенционалната история в Андите, не е имало никакви напреднали цивилизации в района на Амазонка.

След като се има предвид обаче факта, че благодарение на обезлесяването са разкрити много от скритите тайни на областта, учените са уверени, че е имало напреднала цивилизация и районът е бил населен, в далечното минало. Многобройните въздушни и сателитни изображения разкриват сложна мрежа от градове, пътища и структури, които до сега бяха останали скрити под непроницаемия слой на горите на Амазонка.

Досега изследователите са били подпомогнати от Google Earth, който им позволява да се идентифицират структури, които не са видими от земята. Досега множество открития са направени, някои от тях са квадратни или правоъгълни структури, докато други са концентрични кръгове или сложни геометрични фигури като шестоъгълници и осмоъгълници, всички свързани с мрежа от широки възможности.

Изследователите са открили спретнати окопи и ями, които са между 1 и 4 метра дълбоки и широки 11-12 метра. Те са намерени в различни размери и дизайн: кръгове, квадрати, правоъгълници, комбинирани форми, прави и паралелни линии. Фигурите, които ги свързват помежду им изглежда да са “пътища”.

За Иван Василев

Прочети още

Цена на индийски люляк и откъде да го вземем?

Как да засадим индийски люляк. Цена и откъде? Оформяне и отглеждане

Цена на индийски люляк и откъде да го вземем? Обявите “Продавам”. Как да засадим индийски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *