Билка от Божи гроб вещае съдбата

Билка от Божи гроб, популярна в Търговищкия район като “Богородична ръчичка”, помага на гадатели да предсказват съдбата на хора в беда

Странното растение се бере във фаза на цъфтеж и се поставя във вода. Предсказанието е различно, ако цветчетата се отворят или затворят.  Тази и редица познати и по-редки билки ще бъдат събрани в уникален музей на лечебните треви, билколечението и баенето. С подготовката на необичайната експозиция е ангажиран екип от Регионалния исторически музей в Търговище. Директорката Магдалена Жечева и колегите й вече са завършили пилотната експозиция, която ще бъде показана в Хаджиангеловата къща. Експонатите са живи растения в саксии или сушени, на стръкове и китки – от района и от цяла България. Част от тях традиционно се използват като цяр в народната медицина. За други се вярва и сега, че помагат в борбата срещу злите сили.

Специално внимание в изложбата е отделено на китките за раждане и сватба. Описано е от какви цветни стръкове се вият те и каква е функцията на всеки от тях. Изложбата е подстъп към Еньовден /24 юни/ – според българската традиция и вярвания билките, набрани през този ден, имат целебна сила и могат да бъдат домашен доктор през цялата следваща година. Изненада за посетителите ще бъде баяческият инструментариум, за който уредниците предпочитат да спестят предварителната информация.

За Марта Савова

Прочети още

Rusia Ukraina Arhangel

Кой е архангелът на българския народ? Как Русия погълна злото и стана Съветски съюз

Уводни думи: Днес ще импровизирам само върху два момента от тази шеста лекция на Рудолф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *