Срещаме охлювите в градината или в парка. Някои хора ги събират за ядене, други се гнусят от тях, а те са толкова полезни!

Не случайно италианците изкупуват ежегодно тонове от пълзящите мекотели с черупки.

Крем със слуз от охлюви

Крем със слуз от охлюви

Здравка Трайкова има ферма за охлюви. Тя разказа пред камерата на bTV, че бизнесът се развива във времето, но е доходоносен.

За да се направи една прилична ферма за охлюви е необходима площ от 6 декара. Инвестициите възлизат от 50 000 до 60 000 лева. Първите две до три години печалбите са скромни, защото трябва да бъдат върнати вложените средства и погасени кредитите. Но след това фермата за охлюви излиза на печалба. 1 кг охлюви на италианските борси се търгува по 4 евро.

Здравка Трайкова разказа, че освен вкусното месо, което е богато на протеини и бедно на мазнини и холестерол, най-полезна е слузта на охлювите. Тя има антисептично и заздравяващо действие. Когато охлювите се разхождат по пътя, по стъкла или по камъни, те се порязват или набождат, но тяхната слуз заздравява раната много бързо.

нумерология
Крем със слуз от охлюви

Крем със слуз от охлюви

Когато черупката на охлюва се счупи, тя регенерира бързо, благодарение на слузта. Тази слуз е полезна при стомашно-чревни заболявания и язви.

Слузта се използва в козметиката са направа на кремове. Кремовете имат хидратиращо действие и стягат кожата. Вече се намират  и на българския пазар.

В някои козметични салони се предлага маска от хума и слуз от охлюви, която стяга кожата. После се нанася крем от охлюви.

Калинка Петрова

 

 

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: