Helloween 1

Хелоуин: 10+ велики идеи за костюми, маски, грим и други

Хелоуин. Кога е? Значение. Езически произход. Обичаи. Номер или лакомство. Костюми за Helloween. Маски. Как се правят фенери? Изрязване на тикви. Най-ценните идеи. Препоръчвани украси и декорации. Най-добрите рецепти. Лесни сладки. Игри. Картички. Как протича едно парти за деца? И за възрастни. Страшни истории за Хелоуин. Най-добрите филми и анимации за Хелоуин.

През последните години в България се отбелязва един празник, който не е типично български, а именно Хелоуин.

Отричано от един и почитано от други, това събитие е тема на горещи дискусии. Има хора, които с удоволствие се включват в тържеството на вещиците и такива, които категорично се разграничават от него.

Ако вие сте от първия тип, може да продължите да четете, защото в тази статия ще разгледаме всички обичаи, свързани с Хелоуин като започнем от лакомствата и костюмите и стигнем до страшните истории и подходящите за празника филми.

Хелоуин е празник на призраци, вещици и всички зли същества
Хелоуин е празник на призраци, вещици и всички зли същества

Хелоуин

Считаният за празник на вещици, призраци, таласъми, вампири и всички зли същества, Хелоуин заема важно място в американските традиции.

Наричан още Денят на Вси светии, този празник е изключително обичан от децата, заради лакомствата, които те получават, забавните номера, триковете, игрите, маските и костюмите на призрачни същества.

Освен в Америка, тържества по повод Хелоуин се провеждат в Англия, Австрия, Франция, Мексико и много други държави.

Това е едно наистина уникално запомнящо се събитие, изпълнено с безброй забавни моменти, въпреки всички онези страшни „призрачни същества”, които обикалят наоколо.

Кога е?

Празникът се почита през нощта срещу 31-ви октомври. Тази дата се свързва с края на лятото. Освен това се  вярва, че тогава душите на починалите близки се завръщат в домовете.

Първоначално празникът се чествал в Ирландия, Англия и Франция. По-късно ирландските емигранти пренасят тази традиция в Страната на неограничените възможности.

Значение

Хелоуин е празник не само за деца, но и за възрастни, които през тези дни наистина се превръщат в хлапета.

Не може да отречете, че всеки заслужава поне един ден в годината да се държи глупаво и да яде до насита сладки, бонбони и всякакви лакомства. Но това не е всичко.

Честването на Хелоуин символизира най-вече вечната борба между доброто и злото.

Древните келти вярвали, че през тези дни (от 31-ви октомври до 2-ри ноември), мъртвите се връщат на земята, за да всяват страх и ужас в хората.

Хелоуин се свързва с древни езически ритуали
Хелоуин се свързва с древни езически ритуали

Езически произход

Първоначално хелоуин е бил езически празник, почитан, както вече споменахме, от древните келти. Те са живели преди около 2000 години в областите, сега известни като Ирландия, Обединеното Кралство и Северна Франция.

Древният народ е свързвал датата 31-ви октомври с края на лятото и началото на зимата.

Тази годишна промяна на сезони е белязана с един ритуал, наречен от келтите Samhain, което се превежда като „края на лятото”.

Има много суеверия, свързани с този период на промяна, включително и вярата, че феи, вещици, вампири и духове на мъртви се скитат на Земята.

По залез слънце на 31-ви октомври, келтите се събирали, и започвали официалните церемони по честване на празника.

Хората палели огньове и танцували около тях, носейки странни призрачни костюми. Много от тези танци разказвали истории от живота или разигравали циклите на живота и смъртта. Част от тях били посветени на мъртвите, които възкръсват от Отвъдното и се връщат на Земята при своите близки.

Древните келти вярвали, че по време на Samhain се отваря мистична завеса, разделяща мъртвите от живите. Изплашените хора се преобличали като духове, призраци и вещици, за да заблудят мъртъвците. Чрез този ритуал келтите се надявали да изплашат покойниците и да ги прогонят от своя свят.

Те приготвяли храна, за да успокоят злите духове и да се предпазят от нападение. От там идва популярната фраза: „Трик или лакомство”.

Според легендата древният народ е извършвал жестоки жертвоприношения и други ритуали, с които е целял да „откупи” своето спокойствие.

Обичаи

Празникът Вси светии се чества на 1-ви ноември. Този ден е посветен на всички светци и най-вече на тези, които не са имали специално посветен на тях ден от годината.

Вечерта на 31-ви октомври хората се маскират като духове, вещици, зомбита и най-различни чудовища. Точно тогава започва честването на един от най-забавните празници, а именно Хелоуин.

Този празник няма да е истински без Светещият Джак, забавните призрачни костюми, триковете, фкокусите и цялата тази призрачна обстановка, от която хората изпадат в еуфория.

В следващите редове ще се спрем подробно на всеки един обичай, характерен за празника Хелоуин.

На Хелоуин децата питат: "Номер или лакомство?"
На Хелоуин децата питат: “Номер или лакомство?”

Номер или лакомство

Това е един от любимите моменти на децата, празнуващи Хелоуин. През нощта на 31-ви октомври децата, облечени в подходящ костюм обикалят от къща на къща, за да се помолят за лакомство.

С думите „номер или лакомство” малчуганите заплашват стопаните на жилището, че ще направят пакост, ако не получат бонбон, курабийка или друг вид захарно изкушение.

В Шотландия и Ирландия, децата получават лакомство, ако изпълнят трик за своите домакини.

В повечето райони на Съединените Щати и Канада „номер или лакомство” е практика, предназначена само и единствено за деца. Има и възрастово ограничение – на хлапетата над 12 години е забранено да се включват в това забавление.

Идеята за „номер или лакомство” има отношение към духовете на мъртвите в езическите ритуали. Древните келти са приготвяли храна, с която да посрещнат призраците от Отвъдното, надявайки се, че по този начин ще успеят да ги омилостивят.

Костюми за Helloween

Древните келти са носили животински глави и кожи, за да изплашат духовете и призраците, които бродят наоколо.

Днес деца и възрастни искрено се забавляват, избирайки си костюм за Хелоуин.

Обличането на костюм е една възможност да влезете в роля и да бъдете някой друг поне за ден.

Тоалетите на вещици, кръвожадни вампири, призраци, зли върколаци, зомбита и много други страшни чудовища са най-разпространени и желани. Наред с тях на пазара изобилства от костюми на пирати, феи, супер герои, които също са много желани от децата.

Ако нямате възможност да си закупите подходящи дрехи, може да експериментирате като превърнете един свой тоалет в истински шедьовър.

Нощта на Хелоуин е изпълнена с призрачни, страховити, плашещи и понякога смешни костюмирани хора.

Маски

Ако празнувате Хелоуин, задължително се снабдете с маска или костюм
Ако празнувате Хелоуин, задължително се снабдете с маска или костюм

Както вече споменахме поради липса на подръчни материали и идеи, древните келти са използвали животински глави, за да се маскират.

Днес обаче в магазините изобилства от „лица” на зомбита, черепи, дяволи и какво ли още не.

За едно наистина призрачно посрещане на Хелоуин, Вие се нуждаете от подходяща маска, която може да закупите или да си изработите сами.

Как се правят фенери?

Светещият Джак е един от символите на Хелоуин. Това е фенер, изработен от издълбана тиква.

Легендата разказва за безделника Джак, който успял да надхитри Дявола, примамвайки го да се качи на едно дърво. Когато Сатаната се озовал на върха, Джак издълбал кръст в кората на дървото, което попречило на Дявола да слезе.

За да получи помощта на Джак, създанието му обещало, че няма да го приеме в Ада. След смъртта на хитрецът обаче се оказало, че не е желан и в Рая.

Затова Джак останал да се скита по Земята. За да освети своя път той издълбал една тиква (според друга легенда – ряпа), в която поставил горящ въглен.

За да се сдобиете със Светещият Джак, ще се наложи да се потрудите. На първо място се нуждаете от кръгла тиква, която да издълбаете.

Отрежете „калпака” на тиквата и с помощта на лъжица започнете да дълбаете. Нарисувайте на зеленчука очи, уста, нос, зъби и всичко, което въображението Ви подсказва. След като тиквата е издълбана, използвайте остър инструмент, с който да създадете лицето.

Когато Вашият Светещ Джак е готов натрийте малко вазелин или разреден лимонов сок върху откритите части на тиквата. По този начин ще предотвратите покафеняването. Поставете в издълбаният зеленчук горяща свещ.

Светещият Джак може да бъде усмихнат
Светещият Джак може да бъде усмихнат

Изрязване на тикви

За да направите своя тиквен фенер е необходимо частите от лицето на Светещия Джак да бъдат прецизно изрязани.

Вие може да направите Вашата тиква да изглежда усмихната, тъжна, страшна с помощта на печатни шаблони, които може да намерите в магазините. Ако не Ви се ходи на пазар, нарисувайте лицето на Джак директно върху зеленчука, като използвате маркер.

Добре издълбаната тиква се изрязва много лесно с помощта на шило и остър нож.

Най-ценните идеи

В следващите редове ще обърнем внимание на перфектните украси и декорации за Хелоуин, игри и картички, които може да подготвите, за да се веселите както Вие, така и децата около Вас.

Помислили сме и за подходящите лакомства. Ако желаете да научите една наистина лесна рецепта за приготвяне на сладки за деня на Вси светии, не спирайте да четете.

Може да сътворите
Може да сътворите украса за Хелоуин от празни бутилки, балони, буркани или други подходящи вещи

Препоръчвани украси и декорации

Честването на Хелоуин е много по-забавно, когато украсите своя дом така, че да плаши Вашите гости и посетители.

Подобно на коледните елхи, на Хелоуин може да украсите дърво, използвайки миниатюрни фигурки, които са подходящи за празника. Този вид украса не е много разпространен, но може да бъде един интересен начин за повишаване на доброто настроение в дома Ви.

Изберете да украсите дърво във Вашия двор. При липса на такъв поставете един клон в подходяща оранжева ваза и действайте.

За да се забавляват децата, Вие само може да подготвите украсата на дървото, като изрежете от хартия фигурките на прилепи, котки, тикви, вещици.

Не забравяйте и тиквения фенер, който е една от най-важните декорации. Ако не Ви се занимава с дълбаене и рязане, може да си закупите изкуствена тиква, която да декорирате. Предимството е, че ще ползвате тази украса и следващата година.

Може да украсите една най-обикновена кръгла тиква, като я нарисувате с маркер. Поставете я в двора върху купчина есенни листа, нарисувайте й лице и завършете творението с шапка на вещица, която може да откриете в подходящите магазини.

Там също може да намерите шаблони на прилепи, котки и вещици, които са подходящи за декорация на вашата нощна лампа.

С черен маркер нарисувайте лица на няколко бели балона, покрийте ги с бял воал и вече имате свои собствени призраци.

Изобщо идеите за декорации и украси за Хелоуин са толкова много, а това, което Ви е необходимо, за да направите празника незабравим е време и фантазия.

Най-добрите рецепти

Какво е един Хелоуин без лакомства? Децата с удоволствие обикалят домовете на своите съседи и весело питат: „Номер или лакомство?”.

Разбира се, че трябва да сте подготвени. Може да се сдобиете с бонбони и сладки от магазина, но много по-ефектно ще бъде, ако ги приготвите сами.

В интернет пространството изобилства от рецепти в традиционния за Хелоуин стил, с които може да експериментирате.

Гарантирано ще впечатлите малки и големи със своите курабийки – призраци, например.

Лесни сладки

За да направите перфектните сладки се нуждаете от домашна четка, гелови сладкарски боички, фондан и други подобни кулинарни „инструменти”, които ще откриете в сладкарските магазини.

Замесете тесто за курабии, като използвате 2-3 яйца, чаена чаша кисело мляко и също толкова количество захар, половин чаша олио, ванилия, щипка сода бикарбонат и брашно.

Полученото меко тесто трябва да разточите. Използвайте чаша, за да направите курабийките кръгли, а още по-добре ще бъде, ако разполагате с различни фигурки.

След като изпечете курабиите, може да преминете към слагането на фондана, който сте превърнали в дух, вещица, тиква.

Игри

Има толкова много игри, подходящи за едно наистина забавно Хелоуин парти.

Може да играете боулинг с тикви, да похапвате понички на конец или да поставите ябълки в съд с вода, които трябва да бъдат „уловени” само с уста.

Много е забавно споделянето на страшни истории и появата на „истински” призрак точно в кулминационния момент.

В някой магазини и книжарници може да откриете игри, изработени в тематиката на празника.

Картички

Картичка за Вашето Хелоуин парти може да закупите или да си изработите сами
Картичка за Вашето Хелоуин парти може да закупите или да си изработите сами

Картички подходящи за Деня на Вси светии може да закупите от магазините или да си направите сами.

Ако предпочитате втория вариант, Ви препоръчваме да използвате шаблон на прилеп, вещица или тиква.

След като изрежете хартията, трябва да пристъпите към декорациите. Пуснете въображението си в действие, за да създадете Вашите изключително страшни и призрачни картички.

Как протича едно парти за деца?

За да доставите удоволствие на малчуганите, посрещнете Хелоуин с призрачна музика. Не забравяйте да поставите Светещия Джак на прозореца и да заредите дома си с бонбони и сладки. Бисквитките, декорирани в стила на празника са задължителни за Вашето детско Хелоуин парти.

Не пропускайте да посрещнете гостите на Вашето хлапе на приглушена светлина и задължително им организирайте игри и състезания с „призрачен” елемент.

И за възрастни

По време на Хелоуин възрастните също се вдетиняват. Ако организирате парти в дома си не забравяйте, че дрескодът на този празник е костюми. И колкото по-страшни, толкова по-добре.

Заредете дома си със сладки, бонбони, напитки. Подгответе страшни истории, които да разкажете на Вашите приятели.

Страшни истории за Хелоуин

За своите гости в Деня на Вси светии, задължително трябва да подготвите няколко страшни истории за духове и тайнствени същества.

За целта може да се поровите във виртуалното пространство или сами да си съчините призрачни легенди.

Заложете на своите ораторски умения и не оставяйте гостите Ви да скучаят.

Нека всеки един от тях да разкаже призрачна история, за да бъде по – страшно и едновременно забавно.

За да бъде празника достатъчно призрачен, заложете на филм с наистина страшни сцени
За да бъде празника достатъчно призрачен, заложете на филм с наистина страшни сцени

Най-добрите филми и анимации за Хелоуин

Какво е едно Хелоуин парти без подходящите филми?

За децата, естествено, трябва да изберете анимация. Не забравяйте, че тяхната психика е крехка и те не трябва да бъдат натоварвани с истински хоръри.

Заложете на „Къща-чудовище”, „Булката труп”, „Коралайн”, „Паранорман”, „Кошмарът преди Коледа”.

И все пак не забравяйте, преди да пуснете филмите на хлапетата да се съобразите с тяхната възраст и психическо състояние.

Що се отнася до възрастните, нашите предложения за Хелоуин филми са следните: „Слийпи Холоу”, „Хелоуин”, „Ужасът в Амитивил”, „Гробище за домашни любимци”, „Полтъргайст”.

Разбира се филмите трябва да са съобразени с Вашето психическо състояние. Все пак целта на празника е да се забавлявате, а не да умрете от страх.

Надяваме се, че статията е била интересна за Вас.

Пожелаваме Ви един наистина призрачен и незабравим Хелоуин.

Тиква: 15+ ползи и рецепти. Пречистване на организма

За Кристина Ботева

Прочети още

Биография на Христо Ботев и интересни факти.

15+ тайни, цитати и факти за Христо Ботев. Стихотворения, биография. Левски и масонство

Биография на Христо Ботев и интересни факти. Цитати, творчество и стихотворения и кратък анализ. Вестници. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *