♠ Розетата от Плиска оригинал ♠ Форма, размер, знаци ♠ Къде да я видим? ♠ Теории за функцията на розетката ♠ Значение на розетата от Плиска ♠ Значение на IYI ♠ Колобрите-жреци  ♠ Розетката като календар ♠ Тълкувания на руните

Още в текста: ♠ Откъде да купим розетата от Плиска ♠ Бижута с розетата ♠ На медальон  ♠ Розетата от Плиска злато ♠ Пръстен с розетата от Плиска ♠ Татуировка ♠ Цена на розетата

розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение

Мъничък предмет с велико значение

Розетата от Плиска е малък предмет с велико значение за България. Тя се появява като сила и мотив за преразглеждане на нашата история, каквато я познаваме. Разплитайки миналото на артефакта, възниква ключовият въпроси: как така по нея са изрязани знаци, измислени 25 века преди Аспарух да основе Плиска, където е направена находката.

Розетата ни дава основание да предположим, че българите сме много по-древен народ от приеманото досега и че сме стъпили в Европа векове по-рано от соченото начало на българската държава. И че май сме имали ключова роля в оформянето на човешката цивилизация.

Розетата е извадена през 1961 г. при разкопки в столицата на Аспарух. Датирана е от 7 – 9 в, защото преди това Плиска не е съществувала. Но знаците върху нея ни връщат към писменост, възникнала 25 века по-рано.

При такова разкритие – логично!, научните предположения са удивително противоречиви. Появяват се теории в духа на научната ни традиция, други направо пренаписват историята.

нумерология

Но всички признават тази розета за артефакт с уникално значение. Нейната енергийна сила привлича и обикновените българи, които са далеч от науката и нейните драми. Мнозина са запленени от изгледа на древния предмет и го изсичат върху бижута, носят го на врата или го татуират върху кожата си.

Розетата е на векове, но съвсем жива и днес.

Може би наистина е магическа? Да видим какво се пише за нея, без да претендираме нито за истинност, нито за изчерпателност. Нито оценяваме коя теория е вярна и коя – не.

Розетката отблизо

Розетата от Плиска е звездообразен предмет със седем лъча в трапецовидна форма. Диаметърът на находката е 38 мм. На лицевата страна са изсечени 14 знака – по два на всеки лъч.

Материалът е бронз. Очевидно този бронз е отливан в калъп за серийно производство. Значи откритият в Плиска образец не е единствен.

На гърба на древния предмет е издълбан 15-и символ – IYI. Казват, че е знак, аналогичен на кръста в християнството, но значително по-стар. Изследователи го отнасят към Тангра, който у доста древни народи символизира Бога като създател на всичко видимо и невидимо.

Розетата прилича на медальон с функция на печат. Ухото от горната страна би могло да служи за закачане на връв и едновременно за държач за притискане. Един от първите изследователи проф. Сачев полага, тя е част от конска сбруя. Той дори разчита надписа в този дух.

Но друго привлича вниманието: окачена на връв, розетата застава водоравно. Тогава знакът IYI сочи към центъра на земята. Това обстоятелство пасва на версиите, че седемлъчовата звезда е магически инструмент за религиозни обреди и ритуали.

Къде да я видим?

Оригинал на розетата от Плиска е изложен на втория етаж в Нац. ни археологически музей (Сф). Поставена е с лицевата страна и издълбаните 14 символа нагоре. Гърбът с IYI остава отдолу, поради което в интернет се водят дискусии реално ли е такъв знакът или е дописано III.

Ето примери за коментари в тази посока:розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение

Може би съмненията се пораждат от мистичния ореол на розетата. Както и от липсата на единодушия относно нейното значение.

Значение на розетата от Плиска

За почти 60 г., откакто е намерена, върху розетата са проведени безчислени изследвания. За функциите са писали историци, археолози, журналисти. Обнародвани са десетки най-разнообразни интерпретации.

Първо, розетата се възприема като най-древния старобългарски артефакт. Знаците по нея се четат  като руническо писмо на дедите ни – старите българи, а според други те са планетарна карта и ръководство по устройство на света. Трети им приписват звуков еквивалент. За версията, че е магически инструмент, споменахме.

Ключовият въпрос е: какво пише на розетата и що за знаци са използвани.

Едно от най-ранните становища на проф. Евг. Сачев отнася розетата към амунициите на ездитните коне, а надписът – като обозначение на собствеността.

Веселин Бешевлиев вижда в розетата строежа на мирозданието – 7-те лъча отговарят на броя на планетите, на основните богове, на дните от седмицата. Впрочем – отговарят и на 7-те чакри, енергийни центрове в тялото.

Седемте небесни тела са 5 видими от Земята планети, самата Земя и Луната. Ако е така, то розетата показва доста задълбочени познания по астрономия.

Друга версия: розетата е гадателски инструмент, част от религиозния арсенал на прабългарските жреци.

Тя обаче прилича на подобни археологически находки, сочещи, че същите звезди са се ползвали в значително по-старо време и на друго място – в древната Месопотамия.

Изображения на звезди със 7, 8 и 12 лъча са намирани в Шумер, Асирия, Акада, Вавилон. Те се знаят като „звездата на влъхвите“ и е установено, че са религиозен инструмент, използван от халдейските свещеници.

Пояснение: Месопотамия (Μεσοποταμία) е земя м/е Тигър и Ефрат. На това място възникват някои от най-древн. цивилизации Шумер, Асирия, Акада, благоприятствани от плододайните разливи на реките. Около 2000 г преди Христа започва обединение около град Вавилон.розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение

И какво се получава? Розетата от Плиска е инструмент на българските жреци, които идват отвъд Дунава в 7 век. Обаче същите такива инструменти са ползвани 27 века по-рано от халдейските свещеници.

Така розетата прави връзка между българите и първите цивилизации в Месопотамия. Оказва се, че българските жреци са боравили с известната от шумерите „звезда на мага“ – жречески инструмент, с който древните са си обяснявали и са управлявали своя свят.

Че розетата е звезда на мага бива изречено от любителя–историк Алексиев-Хофарт. Той отнася артефакта към по-стари от официалната датировка времена и го свързва с колобрите – персийски, а после и прабългарски жреци.

Историкът и журналист Елица Димова пише, че самото название „колобри“ идва от българска дума – „коло“. Според нея коло значи раждане на Слънцето, зимното слънцестоене, Коледа. Не само „колобри“ свързва българите с Шумер, а и генетични изследвания, припомня Димова.

Свещените ни жреци са се наричали колобри, а колото е бил символ на кръговрата. Тези и други данни показват, че българите сме се явили много по-рано от смятаното – толкова рано, че носим генетично знанието за самото Сътворение на цивилизацията. Според Димова знаците по розетата са космически символи, а главният IYI тя свързва с рода Дуло.

Защо? Димова пише, че българският кан е бил и главен колобър и почти винаги от Дуло – един от най-важните български родове.

Крачка встрани за интересен детайл: в Таджикистан, на чиято територия попада сочената за наша прародина Балкхара, има крепост със седем розети с по седем лъча на входа си. Още един факт, който води към колобрите – жреците, които са познавали знаците и са ползвали такива розети като магически инструмент.

Религиозният и астрономически аспект на звездата със седем лъча се открива в акадските, асирийските, вавилонските, халдейските религиозни традиции. Всички възприемат цифрата 7 като универсална и космическа. Тя отразява числото на видимите небесни тела, дните от седмицата и други кратни на 7 цикли.

Видимо българите, участващи в създаването на тези аналози, не са загубили знанието при мигрирането им от Централна Азия, пишат в руски блог любители на нашата история. Чуват се силни гласове, че българите сме се намирали в Европа дълго преди Аспаруховото преселение. Че походът му всъщност е завръщане.

Като магически предмет, розетата е способна да активира енергиите в чов. тяло. Духовното обяснение на нейната функция е, че звездата със седем лъча хармонизира двете основни енергии на земята – мъжката и женската, и включва към тях божественото, чертаейки триединство.

Седемте лъча кореспондират със седемте енергийни центъра на човешкото тяло.  Знаците по тях учат на кой ден какво да се върши, за да сме в синхрон с планетата.

Това виждане кореспондира с теорията, че звездата е древен календар-справочник на човека, който синхронизира ежедневните битови дейности с астрологичната обстановка.розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значениерозетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение

Кодът от гърба на розетата се вижда и на други местаВ античността и средновековието действително са използвани звезди с такава функция. Някои смятат, че знаците на розетата чертаят планетите, наредени в посока надясно и със следните съответствия:

  • Луна – понеделник, чакра Муладхара. Вибрацията е в червения спектър и ръководи физическата структура на тялото. На този ден не се препоръчва започването на нова работа, за да се избегнат излишните тревоги и случайности. Най-добре е такъв ден да се прекара вкъщи, в семейството.
  • Вторник – Марс, чакра Свадхистана. Вибрации от оранжевия спектър водят към подсъзнанието, където се съхраняват инстинктите и преживяванията. Вторник е ден за активни прояви, за инициативи. Има риск от конфликти, затова също не се препоръчва започване на нови неща.
  • Сряда – Меркурий, чакра Манипура. Вибрации от жълтия спектър. Чакрата подпомага саморегулирането. Прекрасен ден за приключване на сделки и начало на пътешествия.
  • Четвъртък – Юпитер, чакра Анахата. Зелен спектър. Хората с такава вибрация имат висок самоконтрол, доброта и са открити. Четвъртък е за изучаване на религия, за благотворителност и общуване с представители на властта и закона.
  • Петък – Венера, чакра Вишудха. Сини вибрации. Това е творческото начало у човека, източник на образното му мислене. Ден за възстановяване на хармонията на телата и за хармонизиране с Духа.
  • Събота – Сатурн, чакра Аджна. Виолетов спектър. Връзка с интуицията, баланс между двете полукълба на мозъка. Чудесен ден за вътрешна работа и размишление.
  • Неделя – Слънце, чакра Сахасрара. Тя е Бог, космическото единство и просветлението. Денят е отреден за празници.

Звездата на маговете и самата розета от Плиска се свързват и с други схеми за владеене и управление. Освен посоченото по-горе отреждане на дейности по дни, чрез делението на седем се управляват години, сезонни цикли, дори часовете.

Историкът Елица Димова обаче отхвърля виждането, че розетата може да е била календар и или справочник. Тя е категорична, че звездата на мага се използва само от жреци в ритуални действия и тайни обреди.

Според Димова, космическите символи върху предмета са служили за гадаене. Тя прави паралел с написаното от Черноризец Храбър в „За буквите“, че рунното писмо на българите е било гадателски инструмент, магически код, познат на малцина като привилегия.

Впрочем, образци от тези руни, древната българска писменост, са открити в Иран, Сев. Кавказ, древна Месопотамия и др.

Да видим какво се пише и за самите руни.

Преди античността сегашните български земи попадат в т.нар. Егейски район и Тракия. В тези области са използвани знаци – най-древн. европейски писмености. Учените ги означават като Линеарен А и Б и ги датират към съответно 18 века и 15 века пред Христа.

Тези дневни писмености, ползвани на днешните ни територии, поразително приличат на знаците  от Плиска. И това разбива твърденията за азиатския произход на българите и показва, че сме имали роля в Европа хилядолетия преди времето, което им се приписва – 7 век.

Ако българите са с произход Азия, то руническите знаци от розетата не биха отразявали най-древната писменост в Тракия – друго място и съвсем друго време.

Изображението долу показва съответствието на знаците от розетата с двата типа Линеарен.розетата от Плиска, розетката от Плиска, символ и значение

Идеята за значимостта на българите на европейската сцена, за формирането на цивилизацията, идеята, че сме по тези земи не от 13 века, а много повече, е подсъзнателният заряд, който привлича хората към изображението.

Розетата се харесва. Тя привлича. Хората обичат да я гледат, да я притежават.

Стилизирани или по-точни изображения на находката от Плиска украсява бижута. Някои я татуират. В резултат на интереса днес изображение на розетата с древната руническа писменост е достъпно за всеки. Вълнуващо, нали?

Откъде може да се купи розетата от Плиска

(цена и как изглежда)

По интернет или от физически магазин, днес не е трудно да се сдобием със собствена розета от Плиска. Ако не държим на благородния метал, това дори ще ни струва няколко лева.

Розета от едноименния сайт

Розетата от Плиска – така се казва сайт, чрез който можем да се сдобием с розета за 9 лева. Тя е оформена като медальон с размер на монета от 1 лев и такава от 1 стотинка (оригиналният размер), като материалът е медицинска стомана. Възможни цветове – бяло, жълто и черно.

Розетата от Плиска на медальон

За почитателите на благородните метали, розети се изработват от сребро, 14-каратово злато или от мед със сребърно покритие. Цената зависи от размера.медальон с розетата от Плиска

  • Розета от сребро – най-голямата сребърна розета е от 10 гр, в оригинален размер и струва 62  лв;
  • Розета от злато – най-малката розета от злато е от 1 гр на с-ст 95 лв. Най-голямата е от 11 гр. на с-ст 990 лв.
Други бижута

От сайта за бижута с изображение на розетата от Плиска можем да се сдобием не само с медальон, но още с гривна, обеци, със значка или някакъв сувенир.

При други търговци и бижутери се предлага и

Пръстен с розетата от Плиска

Такъв можем да поръчаме от сайтове за бижута или да си купим от ювелирен магазин. Предпочитан материал е среброто, а цената е изчислява според тежестта на бижуто. Например пръстен от 7 гр. е оценен на 50 лв.

Копия върху бижута ни се предлагат и в частните обяви в сайтове като OLX. Цените са най-различни – както редовните при първична продажба, така и много ниски. Намираме и оферта за медальон със сребърно покритие за 5 лв, но не и за покупка на единични бройки.

Бижута с розетата се рекламират като талисман за късмет и привличане на духовна сила.

Татуировка с розетата от Плиска

(снимки)татуировка с розетата от Плиска

В интернет виждаме реализирани от татуисти прекрасни образци на розетата – черно-бели и цветни образи във всякакъв размер. Такова изображение краси гърба на певицата Лияна.

Розетата от Плиска – от Елица Димова

Историчката, която цитирахме по-горе, е интересна с документираното си изложение за свързаност на древното бг знание с числовия код IYI. Във видеото още детайли:

Източник:

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: