Оймякон – как да оцелеете в най-студеното място на Земята

Оймякон е мястото, където дори и миглите ви замръзват

Оймякон е село намиращо се в република Якутия и е най-студеното населено място на планетата. През 1926 година тук са отчетени рекордните -71,2 по целзий. Жителите на Оймякон са около 500 души и са се пригодили към тези сурови условия. Заради целогодишно замръзналата земя те не се занимават със земеделие, а прехраната им се състои от еленово и конско месо, както и от уловена в леда риба.

ОймяконИскате ли да посетите най-студеното населено място е необходимо да се запознаете с някои особености на сибирския студ, за да ви е по-лесно да оцелеете в тази неестествена обстановка.

Ако изперете някаква дреха и я прострете на открито много внимавайте, защото след като престои половин час рискувате да я накъсате на парчета, като хартия.

Ако вземете малко препарат за почистване на съдове и от него направите сапунен мехур , ще видите как той за секунди ще се превърне в ледено кълбо.

Решите ли да направите снимки на природата, действайте бързо, батериите на камерата или на фотоапарата ще се изтощят точно за десет минути.

Мастилото в химикалките замръзва и няма да можете да ги използвате.

Ако решите да се сгреете с водка, знайте че при тези ниски температури, тя също замръзва и трябва да я гризете или чукате с чук.

В никакъв случай не излизайте с очила навън, те ще замръзнат върху лицето ви.

Това са само част от препоръките, на които да обърнете внимание, ако решите да изпитате екстремните природни условия в Оймякон.

В този затънтен край на северното полукълбо много неща са необичайни. Интересно е, че водата в езерото не замръзва при минус 60 градуса, въпреки сибирския студ , противоречейки на физичните закони.

Тайната на незамръзващата вода се крие в това, че когато почвата около подземното езеро замръзне, тя разширява обема си и изхвърля водата нагоре. По този начин водите на езерото непрекъснато се движат и не могат да задържат лед. Затова на местен език Оймякон означава „Незамръзваща вода“.

Искате ли да посетите това изключително интересно място, знайте, че кметът на Оймякон ще ви даде специален сертификат за това , че сте били на „Полюса на студа“. За съжаление дестинацията е твърде далеч от България, а човек би желал да посети и други места с топъл климат.

Оймякон – как да оцелеете в най-студеното място на Земята
4.4 (88.89%) 9 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *