В нашето време на самовглъбеност и индивидуализъм въпросът за широко разпространяващият се нарцисизъм е много актуален. Какво казва психоанализата за него?

Още в статията:  Какво е нарцисизъм? Симптоми на нарцисизъм. Как да разпознаем нарцисиста? Видове нарцисизъм. Нарцисизъм в психологията. Лечение на нарцисизъм, терапия. Съвети за общуването с нарцисист.

Какво е нарцисизъм?

Терминът нарцисизъм има значение на свойство на характера, състоящо се в прекалено самоуважение и прекомерно самолюбие, което е напълно измислено. Той произлиза от мита за митологичния герой Нарцис от древна Гърция, който е бил красив, влюбил се в своя образ и отхвърлил нимфата Ехо, която го обичала и за което го наказала. Тя го обрекла на любов към своето отражение върху водната повърхността на едно езеро.

Интимното поведение е характерно за един нарцисист. Както е заявил Фройд, ние всички в детския си период сме имали някакво чувство за нарцисизъм. След като пораснат децата в своето правилно и хармонично развитие като личности, това не им наврежда. Фройд е въвел терминът нарцисизъм в психологията, при създаването на теорията си за психоанализата.

нумерология

Значение на думата нарцисист според тълковен речник

Думата нарцисист според тълковния речник означава влюбен човек в себе си, който има различни особени черти, отнасящи се до егоцентричността, егоизма и собственото му възхищение.

Легендата за младия Нарцис

Сега да си припомним историята от древна Гърция за Нарцис. Тогава по времето на боговете живеел красив млад мъж в тази страна, чието име е Нарцис, и той се отличавал с изключително студен характер.

Той непрекъснато се възхищавал на собствения си чар и красота, докато изобщо не се интересувал от мненията на другите, защото не е имал нужда от никого.

„Желанието за самоусъвършенстване произтича от „нарцистичните“ желания, т.е. тенденция към самоиздигане и превъзходство над другите.”

Зигмунд Фройд

Така се случило, че една красива нимфа е имала възможност да се влюби в този необикновен млад мъж, но не могла да разчита на отговори на любовта й от негова страна и той се подиграл на влюбената красавица, като я оскърбил и й говорил с груби думи.нарцисизъм, легендата за Нарцис

Такъв „трик“ от него нимфата не го е понесла, защото в древни времена любовта се е смятала за чудесно чувство и присмехът над нея принадлежи към категорията на греха. Поради тази причина еднакво красивата богиня Афродита наказвала за такъв грозен грях на горделивите красавици.

И това се случило, както следва: Докато бил на лов в един горещ ден Нарцис решил да пие вода от поток и изведнъж видял лицето на очарователен млад мъж на водната повърхност и веднага се влюбва в него.

Разбира се, всеки от нас разбира, че това е собственото му отражение, което е видял, но Нарцис не могъл да откъсне очи от красивото видение и с намерението да го целуне, той допирал и допирал водната повърхност с дива страст. Той е трябвало да стане и да си тръгне, но младият човек нямал нито силата, нито желанието за това.

В крайна сметка, аферата завършила с това, с което трябвало да завърши, красивият млад мъж умрял и божествено съставеното му тяло изчезнало, но на това място в потока едно също толкова красиво цвете разцъфтяло, както вече сте разбрали, то е наречено нарцис.

Гърците го нарекли цветето на смъртта и затова такива букети никога не се представяли като подарък на любимите.нарцисизъм се среща и при жените

Какво е нарцистично социопатен характер?

На човека с нарцистично-социопатния характер силно желае да е специален, да е различен и над другите, сякаш нормите и правилата за него не важат. Той има мнение, че а законът е за другите и че той е със специални привилегии. Нарцисът дълбоко вярва, че хората са му длъжни по естествен начин, а от негова страна това не е необходимо.

Той е много убеден, че тълпата трябва да му осигури това, което му се иска, без значение за какви са техните собствени чувства и нужди. Фокусиран е в силата и властта. Такъв болен характер можем често да видим като политик, с една добре направена маска на словоблудна усмихната реторика над нарциса. Този тип характер, ако има по-добър интелект, развива отлична манипулативност!

Симптоми на нарцисизъм. Как да разпознаем нарцисиста?

Симптоми срещащи се при нарцисистите:

 • Чувство на силна завист към хората, които са успели повече от тях. Кой е похвален, чии постове „харесват“. Понякога завистта е толкова поразителна, че разваля настроението за целия ден.
 • Често сравняването си с другите чрез критерия „по-добър“ и „по-лош“.
 • Необходимост от възхищение, похвала, завист отстрани. Необходимостта да се демонстрира успех или уникалност или да бъдат различни.
 • Причисляват себе си като специални, уникални, по-добри от сивото мнозинство. Вяра в присъствието на някои изящни таланти, които могат да оценят избраните и любими хора.
 • Променящо се самочувствие: Аз съм бог / аз съм глупак. (80% от времето „Аз съм глупак“)
 • Демонстрация на отлични постижения, превъзходство. Понякога арогантност, високомерие при комуникация (ако компанията е безопасна), снизходително отношение към другите. Това също включва модел, представа с внимателно подбрани снимки, показващи, че те са „в тенденция“ или, напротив, „усещане за ухание с богатия вътрешен свят“.
 • Неразбиране на мотивите и чувствата на другите и тяхното неуважение. Нежелание да се ровят в чувствата и преживяванията на хората, тяхната житейска ситуация. Липсата на емпатия, обкръжаваща примитивна сива маса. Проблемите и тревогите на другите са скучни и тривиални.
 • Перфекционизъм и отлагане. Опитвате се да направите всичко перфектно, но не довършвате идеята до край. Би било желателно никой да не се възползва от грешките, но се възхищава от идеалния характер на свършената работа. В действителност работата причинява много стрес, а гробището на проектите и изоставените случаи прилича на град по броя на гробовете.
 • Агонизиращо чувство, когато има определена цел, а от нея после ги боли. Бързо се отегчават от хобитата. В края на краищата, за да успее човек, трябва да се трудят много и нежно, но се иска и „мотивация“, харесване от другите.
 • Фантазии за успех, богатство, власт, световно признание.
 • Нарцисите се опитват да контролират своята репутация и мненията на хората, но се разстройват, ако това не е успешно.
 • Те обичат да критикуват и да търсят недостатъци в работата на другите хора.

Основните симптоми на нарцисизъм се приема, че са:

 • отрицателни и суетни съмнения;
 • себелюбие;
 • прекомерен егоизъм.

За такъв човек симптомите говорят за нарцистичен акцент на характера. Приложено това понятие към обществен колектив, нарцисистите проявяват или безразличие към човешките проблеми, или елитизъм.

Обикновено контактите с нарциса не води до нищо освен студенина, отхвърляне и запустение. Хората комуникират неудобно с нарцисите, те се стремят да избегнат подобна комуникация. Въпреки всичко, нарцисът доставя удоволствие, той обича сред „сивата“ маса да се любува на себе си.

нарцисизъм, симптоми

 

Мъж нарцис

нарцисизъм, мъж нарцис

Жена нарцис

Женският нарцисизъм се изразява с трудност в разбирането на децата, в амбициозност, желание на великото, не успяване да оцени простотата и радостта. Такива жени карат децата да се учат с голяма старателност и ревност, и да се надяват на очакванията си, липсва взаимно разбирателство и топлина между тях, а само горчивина в тяхната връзка.

Нарцистична майка

Нарцисизъм - разстройство на личността, нарцистичната майка

Нарцисизъм – разстройство на личността

Жената нарцис разбира с подсъзнанието си, че няма тясна връзка с рожбата и се обвинява, но въпреки това иска да се откъсне от детето.

Жената-нарцис желае да избере грижовен утешаващ мъж, но тя не би го уважавала, тъй като го смята за парцал.

Брачните двойки при нарцисите обикновено представляват борба с характер на конкуренция. Те биха се съревновавали във всичко – в критика, сарказъм, красноречия. Подобна връзка няма да трае дълго.

Тест за нарцисизъм

Днес в психиатричната и психологическата наука са намерили място различни специфични техники, определящи нарцистичното личностно разстройство. Сред подбраните методи съществуват избрани клинични и някои психологически методи за дефиниране на болестта, например от 163 въпроса.

Отговорите им се оформят по скалата на Ликерт. На субекта се предлага да изрази своята степен по всеки въпрос. В резултат от проучването може да се получи информация с 18 степени, да се открие нарцистичният коефициент и също да се изчисли функционирането на себичната система на общо ниво.

лечение на нарцисизъм

Видове нарцисизъм.

Прикрит нарцисизъм

Няколко индикатора за хората с прикрит нарцисизъм:

 • не слушат;
 • те не са зрели личности;
 • обикновено омаловажават нуждите на хората около тях;
 • не са скромни;
 • тяхната емпатия е нулева.

Патологичен и злокачествен нарцисизъм

Много нарцистични личности са в състояние да предизвикат мисли за възхищение и съперничество. Все пак, в техния феномен е патологията на тяхната самоконцепция, проявяваща се в незначителност, самооценка и слабост.

Представете си човек, който изглежда привлекателен (с харизма) и успешен в живота. Като правило, такива хора наистина постигат много и са много популярни сред жените.

Д-р Морган Скот в своя бестселър „Хора на лъжата”, разкрива по блестящ начин характера на човешкото зло. Неговите носители нападат другите, вместо да прозрат своите недостойнства. Нарцисизмът според него може да приема различни маски.

За злокачествения нарцисизъм например е характерна неподчиняемата воля. Психически здравият възрастен човек се прекланя по някакъв начин пред нещо по-възвишено от него – Бог, любов, истина или някакъв друг идеал. Той е покорен на Бог, или казано на кратко, той се подчинява на соята съвест. Съвестта е дадена от Бога.

Злокачественият нарцисизъм е в пълна противоположност на казаното по-горе за психически здравия човек. При тези пациенти се наблюдава арогантна представа за собствено съвършенство. Опитът на Д-р Морган Скот показва, че сякаш злото се предава по наследство. Осен това е и трудно да се каже дали то се дължи на възпитанието или на природата. Характерното за злокачествения нарцисизъм е волята, която не се подчинява.

Нарцисизъм и любов

Отдавна е известно на всички, че нарцисите обичат само себе си. Те се интересуват само от собственото си его и външен вид. Те се стремят да се заобикалят с такива хора, пред които умът и красотата им ще изглеждат съвършени. Но всъщност, според експерти, тези хора, които имат твърде ниско самочувствие, страдат от нарцисизъм. Ето защо те не си позволяват да се любят в най-голяма степен, лъжат, избягват отговорност. Най-често те живеят изолирано, чужда им е комуникацията с хора от по-ниско ниво, както им се струва. Но въпреки всичко, всеки иска да бъде обичан, включително и нарцисите.

Човек, за да обича някого, който е зает само със себе си, трябва да има много смелост, да намери в него онези качества, които в крайна сметка ще бъдат причина да остане близо до него. Човек, който обича нарцис, трябва да е готов напълно да споделя интересите си. Но човек не трябва да се отдаде изцяло на капризите му. На първо място, трябва да намери начин да увеличите самочувствието на нарциса. Просто не казвайте, че той е велик художник, ако не е такъв. Човек трябва да разбере, че светът не се върти около него, има хора по-умни и по-красиви.

За съжаление навиците на малките деца са характерни за много нарциси. Те също са обидени, ако им се каже, че „не трябва да правят това“, те могат да изпаднат в меланхолия, ако яката на ризата не е достатъчно изгладена. Такива хора имат нужда от постоянно внимание от другите, без да мислят, че тяхното общество може да бъде неприятно или нежелателно.

Тактичните граждани ще могат деликатно да посочат на нарциса неговото място, най-вероятно той ще разбере, че всичко има своето време и място.

Нарцисизъм в психологията.

Нарцисистът е психологически тип, характеризиращ се с трудности в общуването, и някакви проблеми в личния им живот. Да обичаш подобен индивид е трудно и също да бъдеш негов приятел. Сътрудниченето с него е трудно.

Нарцистичният човек в никакъв случай не е обикновен. Ако го приемат за такъв, ще бъде травмирано ненормалното му чувство за самоуважение и ще последва агресивна незабавна реакция.

При нарцистите е нарушена самоличността им в резултат на собственото ”Аз”. Особеността им е, че за него генетично е заложен  „Аз-ът“, под влиянието на някои условия, личността остава в състояние на ембрионално развитие и така се оформя фалшивият „Аз“, наложен отвън.

Хората развиват индивидуалността си под влиянието на външните житейски обстоятелства. Под въздействието на прекалено неправилно и твърдо възпитание е възможно да се стигне до трансформиран „Аз“, който няма да е нарцисизъм.

нарцисизъм, психология

В терминологията на „психологията за егото – „Аза“ той използва безмилостно и изпразва своите самостоятелни обекти.

Причини

За основна причина за нарцисизма се приема ранната родителска оценка на постъпките на децата, а по-късно и самите деца започват да се оценяват. При постигането на някакъв, дори най-минимален успех, който има връзка с оценката, той решава – „Аз съм добър”. Целият живот на такива деца ще бъде настроен да постига успехи. Има много успешни индивиди сред страдащите от нарцисизъм.причини за нарцисизъм

Освен това причина за нарцисизма може да бъде нуждата от нежност и любов от майката в детството. Затова по всякакъв начин детето се стреми да компенсира този дефицит. То оформя своето „аз“, представяйки себе си като главен център, идеализирайки родителите си. В лоши случаи в децата се развива познатото разстройство на личността, характерното, за което е убеждението в личното величие, повишена чувствителност към критикуването, вътрешна пустота, което е неоснователно. Когато няма признание от хората прекалената самоувереност на личността, става чувство на малоценност, водещо до развитието на различни комплекси и фобии.

Родителите се опитват често детето им да постигне това, което то иска отхвърляйки личните му качества и без да вземат пред вид нуждите му. Т.е. в тези случаи децата се обичат единствено, когато имат успех и обезценяват своята личност при неуспехи, включително и най-незначителните. По този начин децата развиват постепенно така наречения нарцистичен балон. Те започват да се възприемат през призмата на превишено самосъзнание, разкривайки себе си като грандиозен и велик човек. Така децата се опитват да получат любов. Обаче те не разбират, че след завладяването на такава любов, хората няма да го харесват като човек, а заради външната му черупка само.

Нарцисизъм и нарцистичен комплекс

Според някои психиатри е нарушена самооценката при нарцистичната личност, която се проявява с фантазии за идеализиране на себе си, и същевременно с чувство за малоценност, което е нереалистично. Те са недоверчиви, обидчиви, държат се манипулационно и егоцентрично.

Нейк през 1899 г. за първи път използва нарцисизъма като термин, с цел да обозначи самовлюбените личности. Ференци е определил нарцисизма като свръхнадценяване, без индивидът да допуска, че има болестен процес, той в някои случаи обаче може и да бъде такъв. При меланхолните може да се среща и т.нар. прекалено себеподценяване – отрицателен нарцисизъм, характеризиращ се с не реални идеи.

Лечение на нарцисизъм, терапия.

Нарцистичните личности се обръщат често към психотерапевтите за помощ, практикуват йога, медитация и екстремни спортове. Много хора желаят да намерят своя „Аз“ чрез преживявания, преминавайки през избрани духовни практики. Това помага наистина, защото дава на индивида възможности да разберат себе си.

Днес методи гарантиращи ефикасен лек за нарцисизма на сто процента не съществуват. Причината е, че е належащо да се обединят общите усилия на пациента и лекаря. Освен това налични са не малко техники, при редовното прилагане, на които, могат да подобрят в много добра степен живота на пациента и остротата на нарцисизма да бъде потисната.

Не всички болни са съгласни да приемат, че притежават личностно нарцистично разстройство. Затова хората е по-добре да споделят внимателно за болестта им, по-добре е в началото да им обясните какво е това нарцисизъм. По-приемливо е пациентите да се запознаят с нарцистичното разстройство като вземат пример от други личности.

Прието е, че нарцисизмът представлява наследствено заболяване. В тяхната среда винаги има значителен брой роднини с проява на нарцисизъм, с които пациентът има връзка, която е често травматична и доста сложна.

нарцисизъм - здравословен и патологичен.

Психоанализата разделя термина нарцисизъм на здравословен и патологичен.

Съвети за общуването с нарцисист.

При общуването с нарцисист е добре да се вземе пред вид:

 • Да не се споделя лична информация, която може да бъде важна за вас.
 • Да не се вземат за ”чиста монета”.
 • Не сте длъжни да обосновавате своите чувства, мисли или действия.
 • Добре е да не омаловажавате тяхното самоуверено поведение.
 • Имайте пред вид, че те не биха поели отговорност.
 • Имайте пред вид също, че нарциситите не споделят вашият мироглед и ценности.
 • Трудно е да ги победите в тяхната игра и затова по-добре не се опитвайте.
 • Не приемайте лично постъпките им.
 • Не се надявайте да се променят.
 • Тяхната сила не е за подценяване.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: