Лястовичката е мистичен пророк. Какво значи лястовица вкъщи?

Когато лястовица се блъсне в прозореца или влети в него, някой от къщата ще напусне тоя свят. Това суеверие битува почти повсеместно, където се въди тази птичка.

Последствията от “визитата” на лястовицата обаче са прекалено преувеличени в народното съзнание.

В системата на сакралните знания лястовицата се числи към най-магическите същества.

В едно древно сказание за птиците се казва, че малките лястовичета знаят истинския смисъл на деянията на всяка човешка душа по време на нейното пребиваване в тленно тяло.

Пораствайки обаче, птиците не губят способността си да предвиждат много неща, включително и смъртта – особено преждевременната смърт на грешниците, отличили се с многобройни неправедни постъпки. Най-вероятно именно този мистичен талант на лястовицата е легнал в основата на страшното суеверие.

Съвременните магове обаче твърдят, че ако лястовица се е ударила в прозореца или е влетяла вкъщи, е рано да се пее за упокой. Нейната поява е просто сигнал, че вие вървите по неверен път в живота и за да избегнете ударите на съдбата в бъдеще, би трябвало да преразгледате своите възгледи за света, отношението към близките си и поставените цели.

“ЛЯСТОВИЧИЯТ КАМЪК”

В много европейски страни дълги векове битувало поверието, че в стомаха на лястовицата има особен камък.

Ако бъде изваден по време на августовското пълнолуние (или във всяка сряда, според други източници), той може да излекува човек от епилепсия и слепота, да го защити от всякаква опасност, да му подари любовта на желаната жена и красноречие (ако “лястовичи камък” се сложи под езика).

Още едно магическо средство, което лекарите и знахарите през XVII век предписвали на страдащите от епилепсия, истерия, паралич и бъбречни заболявания, бил така нареченият “лястовичи бульон” – вариво от лястовица, намачкана заедно с перата и смесена с бяло вино.

РАЗВАЛЯНЕТО НА ГНЕЗДО Е ГРЯХ

На много места селяните до ден-днешен вярват, че ако се събори гнездо на лястовици, млякото на кравите ще стане кърваво.

Още по-лошо е да се убие лястовица – така човек може да си навлече беда. Любопитно е, че котките явно прекрасно знаят това, защото много рядко посягат на лястовичите гнезда.

Лястовичката е мистичен пророк. Какво значи лястовица вкъщи?
3.8 (75.56%) 9 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Лястовичката е мистичен пророк. Какво значи лястовица вкъщи?

  1. От 2-3 години ми влизат 2 ляствички през прозореца на село лятото когато съм там.
    Винаги соят нажуцата до прозореца и си тръгват четери.Това лато едната се удари впрозореца и умря Сега идва само едната и рочна да влиза.Казват,че си отива човек Мама е на 93г спругът ми не е м.доре, но аз и се радвам

  2. Ужас! Този вариант на лястовица вкъщи наистина звучи доста плашещо! Може ли да споделите какво се случи после?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *