Екхарт Толе
Не търсете щастие, съветва Екхарт Толе, ако го търсите никога няма да го намерите

Екхарт Толе: Не търсете щастието – това е начинът да не го намерите!

Духовният учител Екхарт Толе казва, че намирането на вътрешния мир е най-важната задача на всеки от нас

Не търсете щастие, съветва Екхарт Толе, ако го търсите никога няма да го намерите, защото търсенето е антитеза на щастието. Често пъти щастието е неуловимо и крехко, но свободата, която изпитваме при липсата на нещастие е нещо съвсем постижимо.

Не търсете щастие, съветва Екхарт Толе, ако го търсите никога няма да го намерите
Не търсете щастие, съветва Екхарт Толе, ако го търсите никога няма да го намерите

Истинската причина за нещастието не са събитията, които са го причинили, а вашите мисли за ситуацията. Бъдете внимателни какво мислите. Абстрахирайте се от ситуацията, тъй като тя никога няма положителен или отрицателен заряд – тя е такава, каквато е. Вместо да придавате емоция, останете неутрални и се придържайте към фактите. Когато кажете „Съсипан съм!“, създавате история на база фактите. Това ви ограничава и ви пречи да предприемете конкретни действия.
„Имам 20 лв. в банковата си сметка“ – това са фактите. Да премете фактите без да им придавате положителен или отрицателен знак е ключът към щастието.
Ние живеем в настоящия момент и няма как да променим това, колкото и да се опитваме. Тези опити ни причиняват ненужно страдание и отрицателни емоции. Защо безпокойството, стресът и негативността нарастват – защото сте се отдалечили от настоящия момент. Една крачка в страни, едно грешно схващане създава поредица от страдания.
Хората стават зависими от желанието за щастие. Те не осъзнават, че случващото се е най-несигурното нещо на този свят. То постоянно се променя. Те се вглеждат толкова навътре в събитията о случките от живота си, че пропускат същинското съвършенство, което притежава животът, което лежи отвъд случващото се. Приемете настоящия момент и вижте неговото съвършенство – недокоснато от времето.
Човек не става по-добър, като се опитва да стане такъв, а като намери добротата вътре в себе си и й позволи да се прояви, казва Екхарт Толе.

За Ralica Ilieva

Прочети още

Прераждаме ли се в същото семейство?

Прераждане в същото семейство? Твърде вероятно! Починало дете

Прераждаме ли се в същото семейство? Твърде вероятно е починало дете да се върне в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *