Глухите камъни крият стара легенда за името си

Глухите камъни са сред най-мистериозните места в България. Намиращият се в Източните Родопи феномен е смятан за древно светилище на траките. Откъде обаче е получил любопитното си име? Местните разказват легенда, предавана от уста на уста още от времето, когато турците са населявали тези земи.

Вижте още информация ТУК: Карта на Глухите камъни, снимки и още подробности!
Трима турци минавали през мястото, а двамата решили да се подиграят на третия си другар, за когото смятали, че е глуповат. За целта те му казали, че големият камък има способността да заглушава всички шумове. И който отиде зад него, не чува абсолютно нищо. Приятелят им повярвал и решил да изпита камъка сам. Застанал зад него и им казал да го извикат по име.

Глухите камъниРазбира се, другарите му изобщо не си направили труда да го повикат. И когато се върнал, той им разказал, че са били прави и наистина зад камъка не се чува нищо. Оттогава останало името на местността Глухите камъни.

В района е открит и християнски гроб, в който е била погребана млада жена. Което допълнително потвърждава съмненията на учените, че нишите в Глухите камъни са били използвани за погребални урни.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: