Владина Цекова на изложбата
Владина Цекова на изложбата

Чудо! Българка пилигрим извървя магическия Ел Камино и прослави България – СНИМКИ (част 1)

Владина Цекова стана пилигрим, извървя магическия Ел Камино – пътят на Св.ап. Яков и достигна до Сантяго де Компостела

БПЦ почита паметта на Св.ап. Яков на 23 октомври.

Владина Цекова на изложбата
Владина Цекова на изложбата

Всяка година милиони поклонници (пилигрими) поемат по 800 километров път, известен под името Ел Камино. Той тръгва от Южна Франция, а крайната му точка е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела.

Св.ап. Яков
Св.ап. Яков

Дължината на пътя е 800 километра.

Владина Цекова минала по т.нар. френския лъч.

Мощите на Св.ап. Яков се намират в катедралата в Сантяго де Компостела.

Целта на пилигримите е да се поклонят на мощите и на гроба на Св.ап. Яков. Легендата разказва, че Св.ап. Яков бил рибар, брат на Св. Йоан Кръстител и един от най-ревностните последователи на Иисус Христос.

Загинал като мъченик, след като през 44 г. цар Ирод го екзекутирал.

Маршрутът Ел Камино е един от най-старите и датира от повече от 1000 години. Смята се, че той минава точно под Млечния път, отразява енергията на звездите над него и затова има магическа сила.

Пилигримите носят медальони с миди. На медальона е изрисуван кръстът на Св.ап. Яков. Според легендата, преди много-много години, първият поклонник стигнал до буен планински поток. За да го прекоси, той получил указание свише да направи брод от подредени мидени черупки. Затова мидите се превърнали в символ на Ел Камино.

Катедралата, в която почиват Св. мощи на ап. Яков
Катедралата, в която почиват Св. мощи на ап. Яков

Крайната цел на всеки, който изминава Ел Камино е Сантяго де Компостела. Това селище е не само един свят град, но е и един от най-големите университетски центрове в Европа.

Всяка година там учат повече от 30 000 студенти. Старото здание на университета е построено през 18 век. Историята на учебното заведение започва през 9 в.

През 813 г. по заповед на крал Алфонс ІІ на гроба на Св.ап. Яков е издигната църква. Съвсем скоро тя станала тясна за нестихващия наплив от поклонници.

В средата на 10 век Светата обител била разрушена от войските на Алмансор. През 1075 г. крал Алфонс VІ решил на мястото на старият храм да издигне катедрала, която се превърнала в център на града и крайна точка на маршрута.

Калинка Петрова

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Badete Kato Decata 1

Христос: Бъдете като децата, или Пресътворяване на света в ежедневието

Да насърчаваме ли детето, което се опитва да хване Луната в ръка, или да му …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *