Какво се прави на Благовещение – Благовец?

Ако все още сте пропуснали да честитите именния ден на ваши близки, приятели и познати, които се казват Гаврил, Гавраил, Гаврилка, Блага, Благовеста, Благо, Благовест, Благойна, Благой, имате още време, защото днес е Благовещение – Благовец

На Благовещение се яде риба. Няма изискване каква да бъде (както на Никулден) и по какъв начин да бъде приготвена.

На Благовещение – Благовец се яде зелена храна – салати, марули, коприва, киселец, спанак, лапад, пресен лук и чесън. Зелената храна е символ на пролетта, на възраждащата се природа, на заченатия нов живот.

Зелената храна е богата на желязо, а желязото облагородява кръвта. Зелена храна на трапезата е символ на човешкото здраве.

Битува вярването, че болните хора на Благовещение – Благовец могат да оздравеят. Този ден е свързан със змиите като символ на лечение, защото знаем, че змийската отрова се използва за производство на лекарства.

Но за да не бъдат хапани от змии, хората в миналото палели големи огньове, които прескачали за здраве.

Благовещение – Благовец е първият голям празник след настъпване на пролетта. Топлото време събужда мечките от техния зимен сън. Те излизат сред природата, отиват до реките и потоците да се изкъпят след дългото зимно спане. А старите хора вярвали, че водата след тях става лековита.

На Благовещение – Благовец се вярва, че всички рани зарастват много бързо, но пък жените не трябва да шият и да плетат, не използват куки и игли, за да не се убодат, защото това е лош знак.

Св.арх. Гавраил доняся на Дева Мария благата вест, че е избрана да стане майка на Христос

Св.арх. Гавраил доняся на Дева Мария благата вест, че е избрана да стане майка на Иисус Христос

Хората смятат, че посадените дръвчета на Благовещение – Благовец раждат много по-сладки плодове от останалите.

На Благовещение – Благовец у нас се завръщат лястовиците и кукувиците, които носят добрата вест, че зимата вече си е отишла, а на нейно място е дошла красивата пролет.

Цветен символ на Благовещение – Благовец е кокичето. То е бяло, чисто и невинно като Дева Мария, която на този ден научила благата вест от Св.арх. Гавраил, че ще зачене и ще роди Сина Божий. Ще го нарече Иисус и той ще промени целия свят. Затова на Благовещение – Благовец се почитат жените – майки.

Честит празник на всички християни!
Честит празник на всички майки и баби!
Честит празник на всички именници и рожденици!


А ето какво се пее в църквата:

Какво се прави на Благовещение – Благовец?
4.5 (90%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какво се прави на Благовещение – Благовец?

  1. Благовещение е жесток български празник. Аз обаче повече го признавам на 6 януари, когато Христос се въплъщава в Исус и чува от небето „Това е моят Син възлюбен“

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *