ОРЕХИТЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ МАГИЯ

Лешникът винаги е бил отнасян към благословените дървета, които никога не са удряни от мълния: криели се под него при буря, украсявали дома с клончета или направени от тях кръстчета, садяли ги по дворове и полета…

Лешникът масово е бил използван за предпазване от нечисти сили. По време на коледните гадания, когато са викани множество представители на нечистите сили, е бил очертаван магически предпазен кръг с лешникови клончета. Гонели демоните, които пращали на децата безсъница като обикаляли люлката или креватчето със запалено лешниково клонче. С лешникови клончета са се защитавали и от русалки.

Когато наоколо няма свещеник, можеш да се изповядаш пред ствола на старо лешниково дърво. След като коленичи и обхване дървото с ръце, човек се кае за греховете и моли дървото за опрощението им.

Лешникът пазел и от мишки и змии. Селските жители смятали, че змиите не само се боят от това дърво, но и умират от него. Слагали лешникови клончета в хамбарите и биели с тях по стените за да изгонят оттам зловредните мишки.

* * *

Лешниковото дърво и клоните му са считани за място, обитавано от душите на предците, които посещават земята около Петдесетница. Затова в навечерието на празника хората избягвали да кършат клончетата на леските за да не тревожат душите на умрелите.

На Възнесение Господне или на Петдесетница украсявали домовете с лешникови клончета, слагали ги по пода, както и у дама, така и в църквата, коленичели върху тях, молели се и вярвали, че след това, ако допрат ухо до клончетата, ще чуят гласовете на умрелите и даже ще могат да разговарят с тях.

В края на деня клончетата се носели на гробището и с тях се метели гробовете за да може на душата на умрелия да се крие в тяхната сянка.

* * *

От незапомнени времена у разните народи и поколения с лешниците и орехите са свързани множество поверия, суеверия и традиции.

орех, орехи

Орехът е познат, но и доста загадъчен.

Жезълът на Моисей бил изрязан от ореховото дърво в райската Казват, че през IV век Свети Патрик избавил Ирландия от змиите на острова като ги е прогонил в морето с вълшебен орехов жезъл.

В древните времена се е считало, че клонче от леска – лешниково дърво, може да посочи заровено съкровище. Затова собствениците на съкровища са гледали да не ги зариват под орехово или лешниково дърво.

* * *

Лешникът е широко използван като амулет срещу нечисти сили. По време на коледните гадания, когато на кръстопът се викат представители на нечистата сила, очертавали около себе си магически кръг от лешникови клончета.

Гонели демоните, които пращали безсъница на децата като обикаляли люлката на детето със запалено лешниково клонче. С лешникови клончета са се защитавали и от русалки.

* * *

В Англия на Връбница не се режат клонки от върба, а клонки от леска, които се слагат във жива вода за да предпазват дома от гръмове и мълнии. Докато се агнят овцете, в къщата се закачат реси от леска. Носели са плетени шапки от листа и тънки клончета на леска – смятали са, че ще донесе щастие и изпълнение на всички желания, а в морето ще предпази от корабокрушение.

Захранвали децата, родени през есента с орехово мляко – за здраве и късмет.

* * *

лешник, лешници

Обикновеният лешник има сериозни лечебни и магически свойства.

Лешниците още от най-древни времена са били тясно свързани с магии и магьосничество. От листата, клончетата и кората на лешника се е правела целебна отвара, която лекува различни болести, а от едногодишните фиданки на лешниково дърво се получават превъзходни вълшебни пръчки за магия.

А по-старите, раздвоени клони са типични магически пръчки, които са използвани от лозоходците за търсене на подпочвени води и метали.

Лешникът се асоциира с мъдростта, особено с древната и окултна мъдрост.

Амулетите от шлодовете на лешниковото дърво, нанизани на червена връв, защитават от магия и уроки, а огърлицте от лешници се слагат по време на обучение в магия.

Орехите, които в езическата древност с били символи на живота и плодородието, традиционно се свързват с любовта, брака ираждането на деца. В Древния Рим ги дарявали на новобрачните в деня на сватбата за да бъдат плодовити в брака. Във Франция новобрачните били посипвани с орехи още докато стояли на колене пред олтара в църквата. Когато невестата излизала от църквата, отпред я посрещала старица и й връчвала торбичка с лешници.

Тези ритуали, както и нашият съвременен ритуал за хвърляне на бонбони, са насочени към стимулирането на раждането на деца, а единствената разлика е, че тези, които са хвърляли орехи, са знаели какво и защо го правят, а тези, които хвърлят бонбони – не знаят.

В Британия дори и в наше време добрата реколта от орехи се е смятала за знак за много новородени деца през следващата година. Селяните казват : Орехова година – много момчета и понякога добавят, че ако се родят много двойни орехи, ще има много близнаци.

В Германия вярват, че и самият дявол събира орехи и затова носуи черна торбичка със себе си. Ако отидеш за орехи в неделя, може да му попаднеш пред очите и тогава, като навеждаш клоните, му даваш орехите в ръцете.

Орехите са използвани и за всякакъв вид гадания. Ако момичето е искало да се убеди във верността на своя възлюбен, тя вземала два ореха, наричала единия за себе си, а другия – на любимия и ги слагала на решетката на огнището. Ако двата ореха изгорят заедно- всичко е наред, но ако се разлетят настрани или не изгорят – има повод за съмнение, че любимият й не е верен.

За да се разбере дали ще се сбъдне някакво желание, взема се орех, желанието се изрича наум,а орехът се хвърля в огнището. Ако се запали и загори – желанието ще се сбъдне.

За най-магически е смятан орехът с две сърцевини в черупката. Като се намери такъв, намисля се желание, едната сърцевина се изяжда, а другата се хвърля през ляво рамо. Това трябва да се направи в мълчание. Черупката се пази до този момент, в който някой не ти зададе въпрос, отговорът на който е «да».

Най-добрият начин да постигнеш любов или приятелство с привлекателен за вас човек е да си разделиш с него двоен лешник. Ако се случи така, че всеки от вас двамата и в пълно мълчание изяде по една ядка – успехът е сигурен.

Ако хвърлиш сдвоен орех срещу магьосница, тя вече няма да може да гадае.

Ако момиче носи сдвоен орех в джоба си, шансовете й да се омъжи нарастват. Ако пък носи лешниково клонче, ще излекува сърдечните си рани и ще охлади страстите.

На Богоявление се гадае по следния начин. Вземат шепа орехи и чупят един от тях. Ако се окаже празен – настъпващата година ще донесе болести, пълен– здраве и благополучие.

Ако ви се присънят орехи, това означава мирен и хармоничен семеен живот и печеливши делови предприятия. Ако ядете орех на сън – ще имате много и истински приятели.…

ОРЕХИТЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ МАГИЯ
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *