Едни от най-сладките плодове са смокините

Смокините са едни от най-сладките плодове. При минимално 9 % съдържание на захари, то може да се удвои до 18 % чрез изсушаването на смокините.

Този процес се извършва по два начина – естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва върху тави или дървени табли на сенчесто и проветриво място, но при температури над 30 градуса, в слънчево и сухо време.

Този вид сушене продължава най-малко 10 дни. Спорите на някои плесени по плодовете не се унищожават от слънцето, затова бъдете внимателни – при неправилно съхранение спорите се развиват бързо и увреждат плодовете.

Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и ед-но денонощие. Режимът трябва да е щадящ, за да се запазят вкусовите и ароматни качества на смокините. Протича на следните етапи:

– първите 8 часа температурата е 50-55 градуса; – вторите 8 часа се увеличава на 60-65 градуса;

– след това смокините се изваждат и престоя ват на стайна температура едно денонощие;

– последно се доизсушават 4 часа при температура 75 градуса.

След като изсушите плодовете, те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.

Едни от най-сладките плодове са смокините
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *