Мумии, забравени в музеите, възкресиха митовете за морските красавици

Официалната наука все още отхвърля възможността за съществуването на русалки. Добре известно е, че във всеки мит се крие зрънце истина, а за мистериозните морски хубавици се разказват легенди още от древността. В хранилището на Британския музей по история на медицината събира прах с години мумията на мистериозно създание.

Мумия на русалка в британски музей

Мумия на русалка в британски музей

Странното същество е дълго не повече от метър и предизвиква противоречиви чувства с външния си вид, странна смесица от човек и риба, пише novini.bg. Мумията на русалката попада в музея някъде към края на XIX век, но сериозната наука още тогава не иска да се ангажира с нея.

Русалките от митовете са прелестни красавици, но главата на мумията от английския музей, с разкривената мъртвешка усмивка на голямата уста, пълна с остри зъби, навява асоциации за хищник. Може би затова сирените в древногръцките митове са описвани като кръвожадни и отвратителни създания. Това впечатление се подкрепя и от несъразмерно големите ръце на русалката – нито човек, нито риба.

нумерология

мумия на русалкаМистериозни мумии на морски същества, удивително приличащи на русалки, има и в Страната на изгряващото слънце. Японските „морски принцеси“ също не блестят с красота и са много по-малки от британската си посестрима. В азиатските страни има поверие, че месото на „морските принцеси“ прави хората безсмъртни.

мумия Към забравения с години артефакт в британския музей наскоро проявяват интерес учените от университета в Кембридж. Направената ДНК експертиза категорично доказва, че мумията притежава едновременно и човешки гени, и гени на риба. Професор Хуанита Холис уточнява, че това трябва да се разбира буквално: дори рентгенът трудно разкрива, че тайнствената мумия на русалка е майсторски сглобен фалшификат.


Боян Петракиев

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: