Луди скандали опорочават една от най-уникалните църкви в България, в която има единствени по рода си стенописи

Много българи не правят асоциация между името на храма „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и неговите уникални стенописи.

Но когато кажем, че става въпрос за храма, в който е изобразен Иисус Христос с една ракета и това е единственият подобен стенопис у нас, тогава много вярващи разбират за какво става дума.

tiron

Това е единственият по рода си стенопис не само у нас, но и по света

Който все още не е посетил с. Добърско, общ. Разлог, нека да види видеото по-долу, защото там са показани прословутите уникални стенописи.

Спорен е въпросът дали зографът е нарисувал как Христос слиза от ракета при хората или сцената показва Възнесение Господне, когато Синът Божий се издигнал сред облаците и изчезнал в небето завинаги, както казал на прощаване на своята майка Пресвета Богородица и на своите ученици.

нумерология

И точно за този изключителен храм, издигнат в далечната 1614 г., преживял черното и зловещо турско робство, надживял бездуховността на тоталитаризма, достигнал до наши дни.

Поводът за разразилият се скандал е между миряните и Неврокопската митрополия.

В Районен съд на гр. Разлог е внесена искова молба от Неврокопската митрополия, с искане древният храм да бъде даден като притежание на самата митрополия.

Миряните искат уникалната древна църква да премине под егидата на ЮНЕСКО. По този начин ще бъдат осигурени достатъчно средства за консервация и реставрация. А и самата Ирина Бокова е родена в Якоруда и местните жители разчитат на нейното застъпничество, писаха в БЛИЦ по материали на „Монитор“.

Да се надяваме, че висшата мъдрост ще надделее и ще бъде взето най-доброто решение, с което тази невероятна светиня ще пребъде за идните поколения!!!

сподели бутон

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: