Евстати и Стати, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Днес БПЦ почита паметта на великомъченик, който ревностно пазил своята вяра в Христос

Св. вмч. Евстатий живял в края на първи и началото на втори век след Христа.

Преди да приеме християнството, Евстатий се казвал Плакида и бил нает като пълководец в римската армия на Тит и Траян.

Св. вмч. Евстатий

Св. вмч. Евстатий – смел пълководец на армията, смел християнин

От малък бил възпитаван в езическите традиции, но през годините на неговото възмъжаване, той осъзнал, че тези традиции са греховни, суетни и вредни за хората.

Войнът Плакида  приел Свето Кръщение,  заедно с  неговата съпруга  Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото християнско семейство на Евстатий било подложено на огромни изпитания от Всевишния. Първо те изгубили цялото си имущества и започнали да живеят в крайна нищета.

Бедният Евстатий разбрал, че приятелите, които имал до скоро го обичали, защото бил богат и влиятелен човек, а не защото харесвали лично него.

Цялото семейство било подложено на огромни унижения. Евстатий не можел да понася повече това положение  и да гледа коренно различното отношение на околните към хората, които най-много обичал.

Цялото семейство се преселило в Египет, където никой не ги познавал.

Но и там не намерили спокойствие и щастие. Първо, съпругата  на Св. Евстатий била отвлечена от разбойник. После синовете му се изгубили в пустинята.

Евстатий останал съвсем сам. Той бил принуден да се  труди от ранни зори до късни вечери. Животът му бил много труден и лишен от присъствието на неговите близки.

Въпреки това, вярата на Евстатий  станала още по-силна, а добродетелите, които развил, служели  за пример.

Така изминали цели 15 години. От близките на Евстатий нямало ни вест, ни кост.

По това време император Траян трябвало да води важна битка и си припомнил за своя смел пълководец Плакида. Заповядал да го открият, за да поведе войската на бой.

Походът завършил с огромен успех и императорът провъзгласил Плакида за главен военачалник на цялата армия. Малко по-късно сред младите войници Евстатий открил своите синове – пораснали и станали войни по примера на своя баща. Те били спасени от двама овчари в пустинята.

А по време на едно тържество Евстатий разпознал и своята отвлечена съпруга, която работела като прислужница. Цялото семейство се събрало отново, но за кратко.

Наскоро било организиран голям пир. Императорът забелязал, че неговият военачалник не е сред гостите. Когато го повикали и го поканили да се включи в жертвоприношенията, пълководецът Плакида отказал като признал, че от много години е приел християнството.

Тогава императорът заповядал цялото семейство да бъде екзекутирано. След като били подложени на много мъчения, четиримата били убити през 126 г.

Добри християни прибрали и погребали телата на Св. Евстатий и неговото семейство.  Днес чудотворните им  мощи се намират в Рим, в базиликата „Св. Евстатий“.

В превод от гръцки името Евстатий означава твърд и издържлив. Вибрациите на това име помогнали на Св. Евстатий да оцелее в продължение на 15 години сам в Египет.

Днес имен ден празнуват имената Евстати, Евстатий, Евстатия, Евстатиела, Стати, Статко, Статка.

Бъдете  живи, здрави и щастливи!


Евстати и Стати, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *