Всичко за полускъпоценния камък яспис: Лечебни и магически свойства, избор на камък според зодията. Видове: Червен, тигров и други естествени камъни. Цена.

Съдържание на темата: ♣ Как да го познаем? ♣ Значение.

♣ Какво казва науката за ясписа. ♣ Мистичните му свойства. ♣ Лечение. ♣ Магически свойства. ♣ Яспис и зодии. ♣ Видове яспис и техните свойства: ♣ Червен яспис. ♣ Зелен яспис. ♣ Далматински яспис. ♣ Леопардов яспис. ♣ Тигров яспис. ♣ Пейзажен яспис. ♣ Жълт яспис. ♣ Океански яспис. ♣ Кървав яспис. ♣ Бял яспис. ♣ Яспис Камбаба ♣ Цена.

Думата „яспис“ идва от гръцки и означава цветен, ярък. Още от палеолита хората са разбрали за магическите и лечебни свойства на камъка. И тогава камъкът е бил използван за производство на всякакви видове бижута и талисмани.

В древен Египет от яспис са се правили магически печати и фигури на богове. В Гърция яспис задължително се е поставял на леглото на родилката като тази традиция се пази и до днес на някои места в южната ни съседка. Жителите на древния Рим са използвали камъка за производство на магически амулети и камъни за сериозно болните.

Трябва да се отбележи, че ясписът се споменава в Библията сред дванадесет камъни, които украсявали нагръдника на първосвещеника. Там откриваме доказателства, че камъкът, заедно с единадесет други скъпоценни камъни, е в основата на Ерусалим.

Специално внимание е било отделено на ясписа и в средновековния свят. През Средновековието той е бил използван за украса на църкви, инкрустация на църковни олтари и църковни дрехи.

В Европа ясписът е смятан за символ на смелост и смирение.

Той е бил на почит и в Русия. Руските майстори са изработвали от него амулети и кръстове. И през XVIII-XIX век камъкът се е превърнал в най-ценния материал за декорации. Той е бил използван за производство на луксозни стоки за интериора на дворци, както и за подови лампи и вази. Особено високо са се ценели картините с яспис – представляващи по своята същност полирана плоча, изработена от яспис, с ландшафтен дизайн.

нумерология

До средата на XIX век водеща позиция на пазара за камъни е заемал ясписът, добиван от планината Урал.

Какво представлява скъпоценният камък яспис, как да го разпознаем, какви са лечебните му и магически свойства, какво е действието му върху всяка зодия? Отговорите на всички въпроси, които ви вълнуват за камъка, ще намерите в тази тема, разработена от специалистите на Chudesa.net.

Всичко за полускъпоценния камък яспис: Лечебни и магически свойства, избор на камък според зодията

Както вече споменахме, ясписът е известен на човечеството от времето на ранния палеолит. Древните хора са правили от него прости каменни сечива и оръжия. С развитието на производството, човекът се е научил да се справя и да прави от камъка бижута, амулети, символи на властта и вярата. Вярва се, че бижутата и предметите с естествения камъни яспис притежават магически и лечебни свойства, които ще разгледаме подробно в следващите точки.

Физически свойства

По своята принадлежност ясписът се отнася към специален вид силициеви седиментни скали, състоящи се от тънки и фини агрегати от кварц и халцедон с високо съдържание на примеси на железни оксиди и хидроксиди и манга. Именно тази примес определя разнообразието от цветове на яспис, които варират от червено-кафяво през зелено до синьо и черно.

Химичната формула на ясписа е SiO2. Съдържанието на примеси в този минерал може да достигне 20%.

Сред характерните включвания, определящи оцветяването на камъка, могат да бъдат и някои минерали, като например: хематит, актинолит, хлорит, магнетит, пирит. (Още за физическите свойства – по-долу).

Лечебни свойства

Алхимиците и лечителите са използвали ясписа, за да се борят с болестите. Най-известен със своята лечебна сила е червеният яспис. Той помага да се третират болестни състояния на жените, освен това действа облекчаващо и при симптомите на бременност. Освен това камъкът се използва за профилактика на заболявания на храносмилателната система и на пикочните пътища. Предметите със скъпоценния камък имат положителен ефект върху психическото състояние на човека и помагат за нормализиране на съня, като облекчават състоянията на депресия и безсъние. (Още за лечебните свойства – по-долу).

Магически свойства

Ясписът е не само красив камък, но и мощен амулет. Човечеството го е използвало още от древността за магически и религиозни церемонии. В много храмове на различни религии, не само християнската, той краси стените, пода и олтара. Древните лечители и духовници признават способността на ясписа да устои на злите сили и да предпазва собственика си от нещастия и беди.

Камъкът подсилва енергията на своя собственик и привлича към него щастие и просперитет. Той има положителен ефект върху човека – предпазва го от необмислени действия, за да му донесе късмет и отблъсква завистливите погледи.

Той е символ на смирение и смелост. В древността се е смятало, че очарованието на ясписа ще даде сила и мъдрост на приносителя си. (Още за магическите свойства – по-долу).

Избор на камък според зодията

Астролозите смятат, че ясписът подпомага представителите на всички зодии, но най-вече онези, родени под знака на девата Дева. Той ги прави по-мъдри и ги предпазва от превратностите на живота.

Девите, които носят бижута с яспис, стават по-меки и по-лесно намират общ език с външния свят.

Подходящи е и за зодия Риби. Меки, често несигурни, представителите на тази зодия имат нужда от камъка, тъй като той им придава здравина и твърдост на характера, помага им да се отърват от излишната подозрителност. Не е подходящ камък за зодиите Близнаци и Овен.

Видове: Червен, тигров и други естествени камъни.

Ясписът най-често се класифицира в зависимост от цвета си. Той може да бъде бял, зелен, червен, син, жълт. Освен това, всеки един камък може да бъде във всеки нюанс. Структурата на минерала също варира.

Червеният яспис е най-предпочитан. Този камък се формира сред скалите и кварцовите жили, съдържащи хематин, което е причината за неговия ярък цвят. Той притежава много ценни лечебни свойства, които ще разгледаме в подробности по-нататък в темата.

Цена

Освен красивия си вид, ясписът притежава още едно качество, а именно – че е трудно да бъде фалшифициран заради сложността на обработката. Ето защо всеки един предмет от яспис по своята същност представлява съчетание на силите на природата и човешкото постоянство.

Всяка декорация с камъка е уникална сама по себе си, а цената зависи както от големината на камъка, така и от сложността на изработката.

Всичко за полускъпоценния камък яспис: Лечебни и магически свойства, избор на камък според зодията

Както вече споменахме, ясписът е познат на хората още от времето на най-ранния палеолит. От тогава до днес той се използва за направата не само на бижута, но и на елементи за украса на дома като камини, скулптури, вази.

Заради разнообразието си от цветове и добра способност за полиране, ясписът често се използва за производство на мозаечни подове и панели. Много метростанции са облицовани с плочи от яспис.

Най-добрите камъни аспис в света се добиват в Урал. Има находища на яспис и в Германия, Франция, Япония, Индия, САЩ. В Крим се добива рядък брокатен яспис.

Как да го познаем?

яспис как да го разпознаем

Ясписът притежава характерна плътност и оцветяване

Ясписът е доста често срещан и не много скъп камък, който рядко се фалшифицира. Въпреки това понякога безскрупулни продавачи се опитват да пробутат обикновена пластмасова дрънкулка за яспис. За да избегнете подобна измама, трябва да сте наясно как да познаете ясписа. Вижте как да стане това:

 • За разлика от пластмасата, естественият яспис е доста тежък и плътен камък.
 • Естественият камък притежава копринен блясък, непрозрачност и висока степен на полиране.
 • Ясписът дълго време остава хладен, дори и да го държите в ръцете си, за разлика от пластмасата, която бързо се стопля при досег с температурата на тялото.

Значение

Значението на ясписа се определя основно от неговия цвят. Въпреки това всички камъни притежават едно общо, основно свойство, което ги обединява, а именно – развиване на интуицията на собственика си, защита от зли сили и нещастия и привличане на успехи.

Какво казва науката за ясписа?

Ясписът е камък с кристална структура, непрозрачен и масивен на вид. Неговата твърдост по скалата на Моос е седем, а плътността му – 2,65-2,70 г / cm3.

От научна гледна точка интерес за минералозите представлява фактът, че в някои случаи ясписът отлично запазва останки от древни скелети на морски едноклетъчни водорасли.

Физически свойства

Ясписът е кристална скала. В основата му са минералите кварц и халцедон. Разнообразието от цветове при камъка се дължи на примеси от пигментирани минерали (пирит, хлорит, слюда, оксиди на манган и желязо).

Те са разположени в един хаотичен начин, заради което структурата на камъка може да бъде много различна: петниста, на ивици и т.н.

Ясписът е с вулканичен произход. Силикатни скали, под влияние на геологични процеси в продължение на стотици хиляди години, са се трансформирали в полу-скъпоценни камъни. Интензивността и разнообразието на цветовете на ясписа е в пряка зависимост от степента на излагане на метаморфни сили.

Колкото по-силно е влиянието им, толкова по-силно ще е оцветяването на камъка.

Мистичните му свойства

За ясписа от векове се говори, че притежава мистични свойства. Вярва се, че огърлицата от яспис помага на приносителя си да се справи с изтощението. Освен това камъкът балансира енергията на човека като улеснява работата на чакрите на тялото.

Смята се, че той гони злите сили далеч и предпазва собственика си от нещастия и беди. Любопитното е, че през древните векове в Европа се е вярвало, че камъкът носи дъждове, затова е бил неизменна част от всички ритуали за дъжд.

Самата дума на част от индианските езици означава именно това – „носещ дъжд“.

Още лечебни свойства

Тъй като ясписът е минерал със смесен състав, той съчетава в себе си лечебните способности на няколко камъни. Той се отразява на цялото човешко тяло като цяло, така че то да успее да възстанови разрушените връзки не само между отделните органи, но и на енергийно ниво. Например, продълговатите разновидности на камъка могат да увеличат жизнеността на собственика си.

Смята се, че червеният яспис притежава най-силни лечебни свойства. Той е незаменим при гинекологични заболявания, като освен това помага и за стимулиране на сърцето и кръвоносните съдове.

В допълнение, той се използва като средство за предотвратяване на заболявания на пикочния мехур и стомаха. Литотераписти препоръчват червен яспис за повишаване на либидото и увеличаване на половата мощ и преживяванията в леглото. Освен това те са убедени, че камъкът, без значение от цвета, действа благотворно при лечение на депресии и помага за справяне с безсънието.

Жълтият яспис е известен като средство за извеждане на токсините от тялото и освен това той предпазва жлъчния мехур. Всеки цвят на камъка има благоприятен ефект върху зрителната острота и действа благотворно на очите.

Намерени исторически материали отбелязват факта, че известният алхимик и лекар Авицена препоръчва яспис за профилактика на стомашни заболявания (самият той използва камъка за тези цели). Нужно е просто да го поставите на корема си.

Други заболявания, които се повлияват благотворно от ясписа са:

 • бъбречни заболявания;
 • треска;
 • епилепсия;
 • зъбобол;

Ясписът е полезен и за:

 • подобряване на паметта;
 • страдащите от безсъние;
 • концентрацията.

Според даоистките вярвания, ясписът е „камък на живота“, защото подсилва физическото тяло на собственика си и удължава живота му.

Още магически свойства

Ясписът се използва в магически ритуали и церемонии от древни времена. Той притежава наистина невероятни магически свойства. Известно е, например, че камъкът е в състояние да защити дома и обитателите му от всякакви зли сили и влияния. В някои древни сгради и дори църкви ясписът се поставя още на входа, за да не могат да влизат хора с нечисти помисли. От този скъпоценен камък са се правили прибори за магически ритуали – вази, чаши, чинии. И до днес е запазена традицията магически прибори да се съхраняват в ковчежета, направени от яспис.

яспис магически свойства

Амулетите от яспис притежават магически свойства

Вярва се, че с негова помощ може да се влияе на съдбата на хората и то от разстояние. За да се направи това, е нужна специална рамка от яспис, в която да се постави портрета на човека и да се направят специални магически ритуали.

Камъкът подхранва лечебната енергия на човек в положителен аспект. Затова е много полезно да се носят на голо върху кожата бижута, направени от него. Ако в дома ви има вази за украса, кутии или други предмети от яспис, то там винаги ще цари хармония, мир и взаимно разбирателство.

Интересен факт е, че поетът Пушкин винаги носел на ръката си гривна от зелен яспис, тъй като той бил убеден, че камъкът му носи успех в любовните дела.

Много магьосници са категорични, че ако тайно поставите в джоба на любимия си парче яспис, той/тя ще бъдат защитени от уроки и лоши очи.

Магическите свойства на ясписа са следните:

 • подхранва положителната енергия у притежателя си;
 • предпазва от зла съдба, беди и нещастия;
 • защитава носещият го от завист и злоба;
 • дава на приносителя си кураж, твърдост на духа, смелост и мъдрост;
 • помага за подобряване на отношенията с началниците;
 • носи в дома на собственика си късмет, щастие и просперитет.

Още от древността се е вярвало, че при знаци за предстоящи негативни събития (като например да се спука чаша или огледало в дома), собствениците трябва да вземат по едно парче яспис в ръцете си и да го помолят да ги защити от лошото.

Камъкът е възприет за талисман на учените, изследователите и въобще хората на науката като цяло.

Още за избора на камък според зодията

Ясписът е универсален минерал, който повече или по-малко може да използва от представителите на всеки знак от зодиака.

Въпреки това, най-голямо влияние камъкът има върху зодиите, които се управляват от планетите Марс, Юпитер и Меркурий. Въз основа на това, ясписът е най-подходящ талисман за зодиите Телец, Дева, Стрелец и Козирог.

яспис избор на камък според зодията

За кои зодии е подходящ ясписът?

Особено хармонично е взаимодействието му с девите, на които ще подхождат камъни в червено, черно или зелено.

Козирозите да не избират яспис в тъмни нюанси, особено в черно. Той е еднакво полезен за огнените и въздушните знаци, тъй като притежава свойството да премахва отрицателна енергия, натрупана в тях.

Въпреки това Близнаците е добре да внимават с него, тъй като подсилва колебливата им природа и трудността им при вземане на решения. Овните също е добре да го носят в комбинация с други естествени камъни, за да балансират качествата му.

Освен това, ако сте родени между 18-я и 20-я ден от пълнолунието, ясписът ще ви бъде верен съюзник в живота.

По-подробно за видовете яспис: Червен, тигров и други естествени камъни

Както вече споменахме, ясписът се класифицира по няколко критерия. В зависимост от цвета си той може да бъде бял, зелен, червен, син, жълт. Освен това, всеки един камък може да притежава и различни нюанси на основния си цвят.

Нека се спрем на някои от основните видове яспис и да видим най-характерните им свойства.

 • Червен яспис

Този вид яспис се формира сред скалите и кварцовите жили, съдържащи в себе си хематин. Което всъщност дава на камъка този ярък, червен цвят.

червен яспис

Червеният яспис подобрява дейността на сърцето

Червеният яспис има много ценни лечебни свойства. Той е в състояние да стимулира сърдечно-съдовата система, да повиши кръвното налягане, освен това укрепва дейността на жлезите с вътрешна секреция. От древни времена този цвят минерал е известен със способността си да спира кървенето. Поради тази причина е особено ценен от жените, защото им помага да се справят с гинекологични заболявания.

Не по-малко интересни са и магическите му свойства. Този цвят яспис има способността да си взаимодейства с мястото, където живеете. По този начин той може да повиши качеството ви на живот. Червеният яспис е изключително полезен за тези, които са ангажирани в много и различни дейности – той ще им помогне да се съсредоточат върху конкретните си задачи и ще ги предпази от разпиляване на енергията им.

 • Зелен яспис

От незапомнени времена, зеленият яспис, се счита за най-добрият камък за учени и туристи. Той перфектно допълва амбициозните и самостоятелно мотивирани хора, които искат да постигнат висок успех и да се изкачат нагоре по стълбицата на успеха.

По отношение на терапевтичните си свойства, камъкът може да се използва успешно при лечение на някои невропсихиатрични разстройства като депресия, безсъние и хроничен стрес.

Освен това зеленият яспис е в състояние да засили обонянието и да предотвратява настинки и инфекциозни заболявания. В допълнение, лечителите препоръчват да се нос дълго колие от зелен яспис, което да стига до стомаха, ако сте склонни към заболявания на стомашно-чревния тракт.

Този цвят минерал ще ви даде здраве, дълголетие, ще доведе до подобряване на паметта и ще ви пази от необмислени действия.

 • Далматински яспис

Далматинският яспис притежава свойството да преоткрива детското в собственика си. Той се характеризира със специфична окраска, която наподобява окраската на далматинец, откъдето е получил и името си.

далматински яспис

Далматинският яспис се характеризира с окраската си

Основният му цвят може да е бледо сив, бежаво-кафеникав или кремав, а черните точици са от железен оксид или турмалин.

Този яспис подкрепя духа, подходящ е за тези, които са твърде аналитични като им помага да възвърнат усещането си за лекота и свобода в общуването и усещанията.

Далматинският яспис се характеризира с бавни енергийни вибрации, но пък за сметка на това те са много ефикасни в дългосрочен аспект. Той помага на собственика си да премисля внимателно всеки един етап от плановете си и едва тогава да действа, за да е сигурен, че всичко ще бъде наред. Това му качество го прави перфектният талисман за хора, които тепърва стартират своя бизнес или им предстои рисково начинание.

Освен това енергията му е много мощна за справяне с различни пороци, затова е добре да го носи човек, който се опитва да спре цигарите, например.

Този вид камък засилва емоционалната хармония и връзката между партньорите като в същото време насърчава верността помежду им. Действа особено благотворно и върху децата като е препоръчително в стаята на малчугана, над леглото му, да поставите амулет с яспис. Това ще предпазва детето от кошмари и ще премахне страха му от чудовища.

Заради специфичната си окраска, той е верен помощник и при дресирането на домашните любимци и най-вече на кучетата.

Той притежава свойството да премахва токсините от организма като подсилва дейността на имунната система. Освен това действа стимулиращо на нервната система и подобрява рефлексите.

Заради хармонизиращия си ефект върху емоциите, далматинският яспис се препоръчва за носене от хора, които са загубили насладата от живота и са попаднали под влиянието на стреса и рутината в ежедневието.

Това се дължи на турмалиновите частици на точиците му, които разсейват негативната енергия и не й позволяват да се задържи край вас. Именно тези точици задълбочават връзката между физическото и духовното, благодарение на което ясписът носи успокоение на притежателя си като му дава чувство за стабилност и сигурност и го предпазва от враговете му.

Действието му е най-силно, когато го носят представители на зодиите Водолей, Дева и Риби.

 • Леопардов яспис

За леопардовия яспис се смята, че е най-древният от всички естествени камъни. Той символизира живота на човека като окраската му представя промените, с които хората се сблъскват по време на съществуването си на земята.

Вярва се, че е свързан с духовното и помага за възпитанието на децата като облагородява душите им. Тъй като не показва силите си веднага, леопардовият яспис е подходяща украса за всеки дом, тъй като бавно, но сигурно поддържа енергията му.

Той помага за по-лесното поемане на отговорността за действията на притежателя си и увеличава творческото мислене. Освен това извлича токсините от тялото като в същото време намалява телесната миризма.

Незаменим талисман е за хората, които не се доверяват на доктори, а предпочитат да практикуват самолечение с домашни средства.

 • Тигров яспис

Това е другото наименование на леопардовия яспис, който разгледахме подробно в предишните редове. Този яспис е най-подходящ за зодиите Дева, Лъв и Овен. Действа изключително благотворно върху стомашно-чревния тракт като освен това подобрява зрението, помага за лечение на болести на очите, предпазва от треска и намалява пристъпите на епилепсия.

 • Пейзажен яспис

Пейзажният яспис е известен като един от най-хармонизиращите камъни. Той засилва връзката на собственика си със земята като засилва чувството на отговорност към природата и опазването на планетата като цяло.

Енергията му е изключително силна и помага на притежателя си да осъзнае кой е и с каква мисия е на земята. Насърчава творческото мислене и стремежа към професионални върхове, което го прави много подходящ талисман за хората, занимаващи се с бизнес, тъй като носи успех в бизнес делата им.

Намалява усещането за страх от неизвестното, помага при намирането на отговорите на важни екзистенциални въпроси.

Наричан е още „камък на глобалната съзнателност“. Пейзажният яспис насърчава приятелските отношения като намалява желанието на човек да мисли първо за себе си.

Подпомага дейността на имунната система, извежда токсините извън тялото, пречиства и бъбреците. Ако държите голям къс пейзажен яспис в стаята си, това ще премахне негативната енергия от нея.

 • Жълт яспис

Жълтият яспис притежава свойството да влияе на обстоятелствата като коригира тези, които са били несправедливи спрямо притежателя му. Неговата енергия спомага за прочистване на ума от дребните детайли, за да може човек да види в подробности случващото се край него.

Този цвят камък държи собственика си здраво стъпил на земята, без значение какви промени се случват в личния и професионалния му живот. Имайте предвид, че е необходимо голямо търпение, когато носите жълт яспис, тъй като той не започва да действа веднага и е нужно да мине малко време, преди да усетите влияението, което е характерно за голяма част от ясписите, без значение от цвета им.

От физическа гледна точка, жълтият яспис увеличава притока на енергия в тялото, особено в ситуации, в които имате нужда от повече сили.

 • Океански яспис
океански яспис

Океанският яспис се добива само от едно място в света

Океанският яспис притежава изумителна красота. Контрастиращите по повърхността му цветове и извиващи се ивици го правят един от най-предпочитаните камъни за изработка на бижута.

Този вид яспис се добива от една единствена мина в целия свят, намираща се до Маровато, Мадагаскар.

Мястото е толкова отдалечено от цивилизацията, че до него няма пътища, а добитите камъни се извозват с лодки.

Самият яспис се събира единствено при отлив на морето, а формирането на изумителните му цветове продължава да бъде мистерия за учените.

Този камък помага за постигане на баланс между физическото, емоционалното и умственото начало у човека като развива търпението му. Освен това минералът подсилва обичта, която собственикът му изпитва както към себе си, така и към околните.

От лечебна гледна точка, океанският яспис подобрява действието на храносмилателната система като пречиства организма и помага за по-бързото изхвърляне на отровите от тялото на човека.

 • Кървав яспис

Кървавият яспис като талисман носи късмет на адвокати и като цяло служителите на закона. Другото име на камъка е хелиотроп. Той е непрозрачен, тъмно зелен халцедон с червени точковидни елементи.

Известен е със способността си да спира кървенето, подобно на червения яспис и да повишава концентрацията на хемоглобина в кръвта. Неговите свойства се увеличават, ако го носите като украшение върху гривни на двете китки. Освен на представителите на закона, кървавият яспис носи късмет и на военните, затова е добре те да го носят със себе си на мисии като талисман.

Той подобрява паметта и способства концснетрацията. Трябва да се отбележи, че философите и учените също носят кървав яспис, за да се увеличат интелектуалните си способности.

 • Бял яспис

Чисто бял яспис, без никакви примеси – това е рядък природен феномен. Най-често се среща под формата на светъл камък, с леки ивици по повърхността. Белият яспис носи спокойствие, радост, помага за премахване на депресията и унинието.

Освен това изостря интуицията и може да отключи ясновидски способности у притежателя си. Този минерал помага да се вземат правилни решения и премахва чувството на несигурност.

 • Яспис Камбаба

Този вид яспис повишава самоуважението и самоувереността на притежателя си като намалява усещането за страх като носи вдъхновение. Към магическите му свойства е способността му да повишава мъдростта и да помага при споровете с другите, от които собственикът му почти винаги излиза победител.

Ясписът Камбаба помага да се вижда аурата на предметите и другите хора. Особено полезен е при засаждането на растения, тъй като благоприятства растежа им.

Цена

Цената на ясписа варира в зависимост от това за какво е използван камъка. Поради голямата си здравина и удивителната красота, той е чудесен природен материал за бижутери и резбари.

Както преди много векове, така и днес, ясписът се използва успешно както за декоративни бижута, така и за различни подаръци и „каменни картини“ (полирани пейзажи от яспис).

Освен това, заради високата си якост, той се използва и в промишлеността. От яспис се правят някои видове инструменти инструменти, ролки, игли.

Широко приложение ясписът намира и като облицовъчен материал за декорация на камини и подове.

Това е най-използваният полускъпоценен камък. Защото може да се използва за цяла колекция бижута – гривни, обеци, пръстени и колиета. Най-добре е да се комбинира със сребро.

Цената на съответните бижута варира и зависи много от големината и количеството яспис и благороден метал, които са използвани за направата.

Гривна само от яспис или в комбинацията му с друг естествен камък, струва от порядъка на 20-30 лева.

Най-евтино излизат обеците и пръстените от камъка, чиято цена рядко надхвърля 10 лева, в зависимост от големината.

Броеницата от червен яспис е сред скъпите бижута, тъй като се вярва, че притежава мощни магически свойства. Цената й е около 70-80 лева.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: