На Богоявление Иисус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Свети Йоан Кръстител и Предтеча. На Йордановден ще почерпят всички именници, които се казват Йордан, Йорданка, Данка, Дана, Даньо, Данчо, Богомил, Богомила, Божидар, Божидара, Боголюб, Боголюба, Божана, Божан, Боян, Бояна, Богдан, Богдана

Когато Иисус нагазил водите на реката, Небесата се отворили и Светият дух, под формата на гълъб, слязъл на Земята. От Небето се чул глас, който оповестил, че човекът във водата е синът Божий.

Понеже се появил Божи знак от Небето, хората наричат деня Богоявление.

Във всички православни храмове се осветява вода за здраве. На този ден свещениците обикалят по домовете и ръсят със светена вода за здраве и благополучие.

След като приключи официалната служба в храмовете, свещениците изнасят кръста от църквите и заедно с църковните хоругви се отправят до най-близката река или друг воден басейн. Там свещеникът хвърля кръста във водата, а предварително аклиматизирани мъже, а вече и жени се хвърлят да го хванат. Който успее да го вземе, ще бъде здрав през цялата година.

В миналото щастливецът обикалял с кръста из селото, а хората го дарявали с дребни монети, хлебчета, плодове, кърпи и др. Битува поверие, че ако кръстът, хвърлен във водата замръзне, годината ще е здрава и плодовита. Дните около Богоявление са най-студените в България (макар, че вече не е съвсем така).

нумерология

Според народните обичаи с Йордановден завършват т.нар. Мръсни дни. В навечерието на Богоявление се приготвя третата Коледна вечеря. През денят се спазва строг пост, а на трапезата отново се нареждат боб, сарми, зеле, пълнени чушки, погача (направена от просо или с добавка на царевично брашно).

Трапезата отново се прикадява, а най-възрастният член на дома запалва недогорялата свещ от вечерта на Рождество.

В миналото, след като мине Богоявление, семействата, които моми и ергени за женене, започват да изпращат свои доверени лица, които да ходатайстват. Периодът на сватбите трае след Йордановден до началото на Великденските пости (Заговезни). След като се заговее, не се правят венчавки. Тази традиция се спазва строго и днес от църквата. Църковни бракове не можете да направите през Великденските пости.

Богоявление – Иисус Христос е кръстен във водите на р. Йордан

На 6 януари се прави освещаване на военните части и бойните знамена на армията. Първият военен водосвет е направен на 19 август 917 г. Тази дата е била преди битката при Ахелой. Този ритуал се е практикувал от 1879 г. (Свободно Княжество България) до 1946 г. (изваршен е деветосептемврийският преврат и България пада под робството на социализма). Традицията отново е възстановена през 1993 година и се спазва до днес.

На 6 януари в Русия и арменците посрещат Рождество, защото те празнуват по стар стил.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: