яйце на фаберже
уникалното чудо яйце на фаберже

Чудото, наречено яйца на Фаберже (СНИМКИ)

Името Фаберже е известно сред любителите и ценителите на ювелирни изделия

Карл Фаберже е известен най – вече с уникалните Великденски яйца, които били изработени за подаръци от руския император Александър III и за неговата прекрасна съпруга Мария Фьодоровна.

Когато за първи път получила своя подарък, Мария Фьодоровна видяла само едно обикновено яйце, изработено от бяло злато.

Яйцето обаче било направено да се отваря.

Яйце с флорални елементи

Вътре имало златен жълтък. Но се оказало, че жълтъкът може да се отваря, а в него имало красива златна кокошка. При това с рубинени очи. Кокошката също можела да се отваря и от нея се излюпила императорската корона.

С ликовете на светци – великата княгиня Елена – Олга, жената на княз Игор, племенницата на Симеон Велики, българката, която покръстила Русия

Съвсем мъничка, направена от злато и диаманти, декорирана с малък рубин. Короната можела да се носи на верижка. Точно така направила и руската императрица Мария Фьодоровна. Яйцето останало в историята на ювелирното изкуство с названието „Кокошката”.

С лика на император Николай ІІ и неговото семейство – убито от болшевиките

И така всяка година от 1885, когато придворният ювелир направил първата несравнима изненада на император Александър ІІІ и Мария Фьодоровна за Великден, до падането на Русия под властта на болшевиките, които унищожават не само императорското семейство, но и много художествени шедьоври.

Пак императорското семейство

През 1894 г. император Александър умира. На престола се възкачва Николай II. И той продължава семейната Фаберже традиция. Император Николай ІІ даже поръчвал по две яйца. Едното за неговата съпруга, а другото за майка му.

Отново с цветя

Пасхалните яйца били пълни винаги с някаква прекрасна изненада – кошница с цветя, заек, яхта, дворец.

Дори и имената им звучат чудесно – „Петър Велики”, „Ренесанс”, „Зима”, „Кошница с диви цветя”, „Розова пъпка”, „Лебед” и др.

 

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Как точно да си направим маска за коса с нишадър?

Маска за коса с нишадър. Как се ползва нишадър при косопад?

Как точно да си направим маска за коса с нишадър? Ползи от приложението на нишадър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *