Как да се спасим от студова алергия? + лекарства

Живачният стълб едва е паднал под нулата, и за хиляди хора настъпват “черни” времена. Става въпрос за повишената им чувствителност към ниските температури. Иначе казано – за студова алергия

По-долу ще посочим и подходящите лекарства за студова алергия.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ

Проявите на неприятната болест често напомнят за простуда или пристъп на обикновена алергия. Върху откритите части на кожата (лицето, китките на ръцете, прасците на краката, вътрешната повърхност на бедрата) при хората, които страдат от повишена чувствителност към студа, кожата се зачервява, започва да сърби, покрива се с петна или ситен обрив. Потърпевшият постоянно киха, носа и очите му са нонстоп влажни, може да го мъчи и мигрена.

СЪЩНОСТ И ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА БОЛЕСТТА

Лекарите наричат такава реакция псевдоалергична. Тя се различава от обикновената алергия по отсъствието на истински провокатор на алергия в организма. В този случай ролята на алерген изпълнява самия студ, под въздействието на който в организма се образуват специфични имунни комплекси, които се “разпадат”, щом човек влезе на топло.

ДИАГНОСТИКА

При псевдоалергичната реакция, към които спада и студовата алергия, много алергични тестове могат да бъдат отрицателни. По-точна информация дава изследването на кръвта за имуноглобулин Е, което може да се направи в имунологичните центрове.

Добре е страдащите от студова алергия да си изследват стомашночревния тракт, да посетят ендокринолог и имунолог. Специалистите отдавна са забелязали, че проблемите в тази сфера често вървят ръка за ръка с алергията.

Вие сами също можете да си направите тест за наличие на студова алергия. За целта е достатъчно да сложите върху китката кубче лед. Подръжте го 20 минути, като наблюдавате реакциите си.

Ако върху кожата са се появили обриви, започва да ви сърби, няма две мнения: студовата алергия е налице. Разбира се, такъв тест е подходящ само за потвърждаване на най-простата форма на студовата алергия. По-сложните видове алергични реакции към ниската температура могат да се проверят само в лабораторни условия.

ЛЕЧЕНИЕ

студова алергия лекарства фенистил
ФЕНИСТИЛ (FENISTIL) е много популярен!

Специфично лечение на студовата алергия все още не съществува. Най-важното в този случай е да се скриете на топло колкото е възможно по-бързо. Ако сте прогизнали, спешно се преоблечете в сухи дрехи, изпийте горещ чай и вземете таблетка антихистаминно средство.

Обтрийте раздразнените части върху кожата с разтвор от сода (1/3 чаена лъжичка на чаша топла вода) или ги намажете със сок от столетник. Това ще намали страданията ви.

Ако сърбежът стане непоносим, използвайте малка хитрост: вземете в ръце възглавничката от дивана или пухена играчка и се почешете, въобразявайки си, че пръстите ви докосват сърбящата кожа. След няколко минути ще почувствате облекчение.

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД!

Подобна на студа псевдоалергична реакция могат да предизвикат някои продукти. Към тях спадат яйцата, рибата и рибните продукти, месото на животни с броня и морски животни, шоколадът, консервите, ягодите, пъпешът, ананасът, орехите, спанакът, доматите. А също и сирената рокфор, камамбер, чедар, бирените дрожди и др. Често причина за развитието на псевдоалергични реакции към хранителни продукти са не самите продукти, а различните химични добавки, призвани да подобрят вкуса и външния им вид: оцветители, ароматизатори, антиоксиданти, емулгатори, ферменти, сгъстители, бактериостатични вещества, консерванти.

ПРОФИЛАКТИКА

студова алергия лекарства пантенол
ПАНТЕНОЛ спрей (PANTHENOL)

Трудно е човек да се спаси от студова алергия, но не е невъзможно. Ето няколко съвета за това, как можете да се справите със сърбящите петна върху кожата и противната мокрота в носа.

Обличайте се добре! Късите полички и непокритата глава не са за вас. С настъпването на студовете облеклото ви трябва да бъде непроницаемо за вятъра и влагата. Отдавайте предпочитание на дрехите от естествена материя (особено за бельото).

Синтетиката и вълната засилват проявите на алергия.

Същото важи и за сапуна на алкална основа. Той пресушава кожата. Заменете го със сапун или гел с овлажняващи компоненти (например с масло от жожоба). Преди излизане на улицата не нанасяйте върху лицето си хидратиращ крем (със съдържание на вода). Защитете се със специална сезонна козметика.

Ако страдате от алергичен ринит, накапете в носа си специални антихистаминови капки 10-15 минути преди да излезете на улицата. Но по-добре не използвайте съдосвиващи капки. Те изсушават прекалено силно лигавицата на носа, влошавайки проявите на студовата алергия.

студова алергия лекарства тавежил тавегил
Тавежил (Tavegyl)

Откажете се навреме от употребата на студени напитки и сладолед, които могат да предизвикат пристъп на студова мигрена. Ако въпреки всичко решите да хапнете сладолед в студения ден, оставете го да се постопли и разтопи.

Ще се наложи да се откажете за известно време от шоколада, портокалите, рибата, яйцата, меда – най-честите провокатори на алергия. Въпреки мерките, които ще вземете.

Какви лекарства се дават при студова алергия?

студова алергия лекарства кларитин
Кларитин (Claritine) върши също така идеална работа при студова алергия.

Най-добри са антихистаминовите препарати на таблетки, например тавежил (и други лекарства против алергия) <==ВИЖТЕ ТУК!. Също прекрасна работа върши и зиртек. Доста добър е и известният кларитин.

Може да пробвате и левоцетризин. Добри отзиви има и за Цетиризин.

Антихистаминови лекарства се продават и под формата на кремчета. Например “Скин-Кап” (предлага се и като спрей).

Против раздразнението на кожата се предлага популярното спрейче “Пантенол“, задължително го пробвайте, то е нашият фаворит за момента.

При алергично възпаление на носа са идеални капките за нос “Алергодил” (Allergodil).

По-известни от тях са обаче капките “Фенистил”<==ВИЖТЕ ТУК!

По-долу в коментар потребителка, подписала се като “Пострадала” разказва за своя опит с “Урбазон”, “Метилпреднизолон”, “Лоратадин”, а също и “Дефламол”. Но прочетете сами и непременно ни пишете какво ви е помогнало като лекарства и кремове при студова алергия, защото информацията в българския интернет определено е кът и много хора биха се радвали да прочетат за нещо, което наистина помага или пък да бъдат предпазени от набутване!

За admin

Прочети още

Хипноза, хипнотерапия, регресия, регресивна хипноза

Уроци по хипноза. Как се прави. Обучение по хипнотерапия и хипнотизиране за лечение

Лечение чрез хипноза и уроци по хипнотизиране. Обучение по хипнотерапия и Ериксонова хипноза. Как се …

5 Мнения

  1. Марина

    От 4 години се боря с нея. Появи се изненадващо. На мен ми помогнаха 2 години ходене на хомеопат – приспа я, като че ли. Какво ли не пробвах, защото навсякъде намирах единствено отговор “не се лекува”.

  2. При мен се изразява само по кожата, на ръцете. Пука се и излиза ситен, червен и сърбящ обрив. Помогна ми фусидин, мажа две седмици 3 пъти дневно. Не е трайно решение, но предвид, че не взех мерки преди това-този път спаси положението.

  3. Миналата зима не взех мерки,но тази още от сега се появи обрива.Плаша се.Дали е лечимо трайно?

  4. Пострадала

    Студовата алергия е нещо, което е отвратително.Преживях я.Беше -14 градуса навън.Да кажеш,че нямам шапки , шалове и ръкавици е просто смешно.Но обожавам зимата, а тя такъв номер ми извъртя,че направо свят ми се зави.А сега директно към алергията.Четири дни преди да се появят симптомите ме надуха яко студения вятър в лицето.На петия ден ми избиха ситни пъпки най-напред на едното ухо, след това на другото, съпроводени с неприятно парене и сърбеж,Започнаха проявите и по лицето.Изпъкнали яркочервени петна.Без да се консултирам с лекар си купих алергозан на хапчета и на паста.Пия и се мажа.Сърбежите станаха още по непоносими.Просто не употребявайте алергозан.На седмия ден стана страшно.Като се погледнах в огледалото щях да припадна.Лицето ми беше огненочервено цялото,нямаше и следа по него от обичайния тургур.Подпухнало,очите ми се отекоха и станаха като на китаец.Веднага се обадих на джипито и то дойде у нас-приятели сме.Като ме видя,щеше да припадне от ужас.Веднага отидохме в кабинета му.Сложи ми 1 инжексия “Урбазон”-80 мг.Слага се по 1мг.на килограм тегло.А аз съм 75кг.Само след 2 часа петната започнаха да се свиват и намаляват.Предписа ми да пия след 12 часа “Метилпреднизолон” от 4 мг.таблетката по схема.Първия ден сутринта се пият наведнъж 6 таблетки,а вечерта 4таблетки.На другия ден 4 сутринта и 3 вечерта,а на третия ден само 3таблетки сутринта-те остават само толкова.Успоредно с това се пие и “Лоратадин Унифарма”от 10 мг.-2 таблетки- 1таблетка сутрин и 1 вечер.Още на другата сутрин лицето ми придоби приличен вид.Между другото-забравих да спомена .Не се мажете с нищо освен с “Дефламол”.Само той облекчава състоянието.Не помага никаква друга козметика.И най- важното.Без лекарства не може да се оправите и не рискувайте.Този курс на лечение ми излезе 24 лева.Желая ви успех в подобна ситуация и имайте едно наум.Веднъж пипнали ли сте студовата алергия, не си правете грешни сметки като мен.Вземайте предпазни мерки-шал на лицето и ушите.

    • Чудеса.НЕТ

      Абсолютно сме съгласни с вас! Ето защо си направихме труда да съберем на едно място всички по-интересни и вършещи работа лекарства при студова алергия. Тези, които и вие сте изброили, също са много хубави. Пишете ни пак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *