Борис Денев Велико Търново
Пейзаж от Велико Търново на Борис Денев

Самоукият художник Борис Денев и неговите магически пейзажи (ГАЛЕРИЯ)

Борис Денев (1883-1969) е един от онези български художници, които на пръв поглед не блестят, но всъщност неговият талант грее като маяк и рисува върху душата

Борис Денев е оставил в наследство едни от най-прекрасните пейзажи на българската природа – Велико Търново е негов роден град и основна тема в пейзажите му. Почти незабележим за съвременниците си и забравен от поколенията, Борис Денев създава своите пейзажи с невероятно внимание към детайла – всеки лист и всяка клонка имат свой живот, от картините му лъха свежест, преклонение пред величествената природа.

Пейзаж от Велико  Търново на Борис Денев
Пейзаж от Велико Търново на Борис Денев

Заставайки пред неговите картини, неизбежно се пренасяме с атмосферата от края на 19 до средата на 20 век. Картините му са много повече от цвят – те носят духа на българското, духа на родното.

Пейзаж от Велико Търново
Пейзаж от Велико Търново

Пейзажът, който се запечатва завинаги в съзнанието на художника е гледката към величествения Царевец, която се е откривала от двуетажната къща на семейството му. Не без значение е и болярската кръв, която тече във вените му, а магнетичният Търновград е основна тема в пейзажите на гордия българин.

Пейзаж от Самоков
Пейзаж от Самоков

Борис Денев не учи в лъскави училища и не получава възможността да твори безпроблемно. Тъй като няма възможност да купува качествени маслени бои, той създава цветове с помощта на растения и корени. Така се получават цветовете червени, жълто и зелено.

Градски пейзаж
Градски пейзаж

Освен художник, който одухотворява природата, той е истински авантюрист. Младият художник се опитва да лети с дървени криле и макар да н успява, все пак става член на Мюнхенската комисия по авиация.

Двор
Двор

Художникът има 2000 картини с пейзажи от Велико Търново, всеки със свое очарование и магия. Под четката на художника всеки отделен елемент от природата оживява, сякаш градът живее свой живот върху платното.

За Ralica Ilieva

Прочети още

Биография на Христо Ботев и интересни факти.

15+ тайни, цитати и факти за Христо Ботев. Стихотворения, биография. Левски и масонство

Биография на Христо Ботев и интересни факти. Цитати, творчество и стихотворения и кратък анализ. Вестници. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *