Earth Moon 300x225 150x150

Вижте какво ще се случи със Земята ако Луната изчезне! -1 част

Вижте какво ще се случи на Земята ако Луната изчезне!

Луната е пуста, безжизнена скала. Но заема учудващо важна роля в историята на земния живот! Сега ще видим колко важна е всъщност  тази роля!

Луна
Луната е много важна за живота на Земята!

Луната и Земята формират нещо като двойна планета. Можем да си представим какъв е стабилизиращият ефект на Луната, върху наклона на земната ос като гледаме как акробатите ходещи по въже държат дългият прът с тежести в двата края, което им дава повече стабилност. По същият начин – масата и разстоянието са важни за стабилността на системата.

Ако Луната изведнъж изчезне, почти веднага ще започнат да се случват странни неща.

Хората по бреговете първи ще усетят промените, защото ще се създаде нещо като приливна вълна-цунами. Причината е, че Луната контролира приливите и отливите. Докато обикаля около нас, масата й придърпва океаните към себе си. Това създава приливна издатина на планетата от страната на Луната. Поради странните ефекти от гравитационната физика, тя създава и втора издатина на противоположната страна.

Малко хора знаят, че и Слънцето влияе върху приливите. Но пък то е 400 пъти по-далеч от нас, отколкото Луната и гравитационното му влияние върху океаните е относително слабо – около 1/3 от общото влияние.

Но ако Луната я няма, Слънцето ще има пълен контрол. Луната разтегля водата в двете посоки и ако тя изчезне, водата ще се върне в нормалното си положение и ще се спусне към слънчевата гравитация,това ще създаде огромно, глобално цунами. Мощните вълни ще са подобни на цунамито в югоизточна Азия през 2004 година. Само, че вълните ще създадат още повече разруха.

От противоположните краища на Земята ще тръгнат две огромни вълни – от изток на запад и от запад на изток. Крайбрежните градове като Маями, ще бъдат отнесени от огромна 15 метрова водна стена и ще потопи цяла южна  Флорида.

Другите ефекти от това огромно водно движение е, че придвижването на водата ще наруши теченията, които формират климатичните условия на планетата ни.

Например течението Гълфстрийм, което носи топла вода от Карибите към Великобритания и поддържа местния климат много по-топъл, отколкото щеше да е иначе. Климатът е много деликатна система, ако променим само малко нещо, то ще даде отражение някъде другаде. Ако в северна Европа е по-студено, това би повлияло драстично на селското стопанство и начина на живот.

Пустинята сахара е чудесен пример. В миналото е била плодородна земя, а сега е тотална пустош. Промените в климата на Земята могат да затруднят нашето оцеляване.

Гергана Борисова

За Гергана Борисова

Прочети още

топ страшни филми

Топ 20+ Мега страшни филми (филми на ужасите). Класация на най-добрите и брутални ужаси

Топ 20+ от нашата постоянно допълвана хорър-колекция най-страшните филми: Кои филми на ужасите са най-добри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *