Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци

Дядо Коледа. Кой е, къде живее. Подаръци

♠ Как се ражда дядо Коледа? ♠ Християнски и славянски корени ♠ Америка и Кока кола ♠ А кой е дядо Мраз ♠ Снежанка и джуджетата ♠ Къде живее Дядо Коледа ♠ Шейната и елените  ♠ Подаръците  ♠ Пътят на Дядо Коледа  ♠ Къде да следим впряга ♠ Гугъл приложение

Още в текста: ♠ Писмо до дядо Коледа ♠ Как се пише, къде се изпраща ♠ Отговор от „Български пощи“ ♠ Коледни песни ♠ Български, видео ♠ Какви филми да гледаме?

Коледата е немислима без присъствието на един добродушен старец. Той е едновременно древен фолклорен персонаж и съвсем млад рекламен герой. Битува паралелно с Исус, когото християните на Запад и на Изток почитат на Рождество Христово. Веселият розовобузест дядо съжителства с образа на новородения Божи син. Традиции от най-различни времена се смесват, за да формират днешната многопластова Коледа. Или Рождество, както предпочитате.

Как се ражда дядо Коледа?

Дядо Коледа е наш превод на английското санта Клаус (Santa Claus) или свети Клаус, които идва пряко от християнския светец свети Николай (санта значи светец).

Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци
Дядо Коледа е смес от християнски, фолклорни и съвременни елементи

Николай (Николаус – Nikolaus – Клаус) бил епископ на ликийския град Мира, знаем го и като свети Николай Мирликийски. Той е реална личност от III в., което отпраща зараждането на дядо Коледа към това раннохристиянско време.

Светият Николай се славел с благородните си жестове. Раздал родовото богатство и се отдал на служение за Бога. И после подпомагал бедни и нуждаещи се.

Една легенда разказва как спасил от поругаване на честта три девойки. Баща им – разорен богаташ, бил решил да ги продаде за блудници. Той нямал зестра, с която да ги омъжи.

На три пъти Николай подхвърлял по една кесия жълтици, с които разореният баща задомил момичетата.

От тази легенда произлизат основните елементи в коледната традиция. Кесията се превръща в чувал с подаръци. Николай подхвърлял жълтиците през комина, за да не бъде забелязан. Така дядо Коледа започнал да влиза в домовете по този странен път. Освен това жълтиците паднали в няколко стари чорапа, окачени на камината да се сушат. Ето ги и бъдещите коледни чорапи, в които децата очакват паричка и лакомства.

Първоначално в Европа започнали да поднасят дарове на децата вместо св. Николай. Това се правело на 6 декември, днес – Никулден. По-късно църквата пренесла празника на 25 декември и го определила за честване на раждането на Христос.

Как се оформя образа му?

В Германия до началото на XX в. имало още един силен конкурент – Weihnachtsmann (Рождественският дядо), точно копие на руския Дядо Мраз. Той също носел на децата подаръци. Хората си го представяли с червен калпак и розови бузи.

Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци
Типичният образ

Католическите свещеници пък налагали образа на епископ с тиара и жезъл в ръката. Те утвърждавали, че св. Николай е епископ, отричайки Рождественския дядо.

Край на раздвояването поставили американците – впрочем Америка е истинската родина на този старец. Те приели от холандските емигранти техния Синтер Клаас и го променили по своему.

Дядо Коледа е описан за първи път през 1822 г. от американския професор по гръцка литература Климент Кларк Мур. Той пише за дъщеричката си стихотворение, посветено на Рождество. В него Санта Клаус е добър елф, който пуска подаръци през комина. Изглежда като румен, весел, добър старец, който пътува с шейна, теглена от 8 северни елена.

Този образ се допълва от карикатуриста Томас Наст, който в продължение на 24 години рисува дядо Коледа за обложките на популярно издание.

И Кока кола се намесва…

През 1931 г. американската компания за напитки поръчва реклама на художника Хадън Съндблом. Той рисува дядо Коледа и той се отпечатва в местните вестници. Видът му е окончателно оформен. Виждаме дядото с червен костюм, обточен с бял пух, черни ботушки, голяма къдрава бяла брада, червени бузи и много, много весел – почти като подпийнал мъж.

Образът така се харесва, че компанията продължава да инвестира в развиването му. Художникът създава серия от маслени картини, в които допълва изгледа на дядото.

Дядо Коледа наследява предшествениците си по отношение на техните функции. Той носи подаръци на децата, които са слушали. Мъниците вярват, че старецът има списък с имената на всички деца по Земята, и в него пише кой как се е държал и кой какъв подарък заслужава.

Старецът потеглял в обиколка на Земята в нощта преди Коледа, за да раздаде подаръците. Той ги оставял нощем, тайно и никой не можел да го види. Разбира се – влизал през комина. Децата му оставяли почерпка – чаша мляко и курабийка.

Дядо Мраз и Снежанка

Мнозина смятат, че дядо Мраз е руският вариант на дядо Коледа. Но руският старец си има собствен произход – той е смесица от св. Николай и езическия бог Морозко.

Морозко не е бил добродушен. Той е носел смърт и е искал ежегодна жертва – една девица. Завързвал я за дърво и наблюдавал дали ще замръзне.

Има и подобна славянска фолклорна основа. Далеч преди появата на християнството, славяните почитали духовете на предците си. Вярвали, че те ги пазят и се грижат за доброто време и за реколтата. Почитали ги на специален празник, когато младежи си слагали маски и обикаляли домовете. Те влизали в ролята на духовете на предците, които идвали да си вземат даровете – награда за пазенето и грижите.

В дружината имало главатар – най-страшен от всички. Той бил най-стария и грозен дух. Наричали го просто „дядото“. Възможно е той да бъде митологичният праотец на дядо Коледа.

Други славянски сказания разказват за персонажи като Карачун, Зимник и т.н. Замесва се и славянския бог на бурите и лошото време Позвизд. Всички те са езически божества, които са създали основата, върху която идват по-новите образи.

Императорът Петър I изменя образа на злия Морозко на добрия Дядо Мраз. През 1873 г. драматургът Александър Островски пише пиесата «Снегурочка» (Снежанка), която с времето става хит.

Снежанка – внучката на дядо Мраз

Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци
Поколения пораснаха с дядо Мраз

Снегурочка или Снежанка е героиня от руските приказки – снежна девойка, образ от руската култура. Ние сме го заели от Русия по време на социализма, на след Промените постепенно образът й избледнява. В западната новогодишна и коледна традиция няма женски персонаж.

Според други изследователи, руската Снегурочка произлиза от едноименната приказка на братя Грим. Историята излиза през 1812 г. и се разпространява из цяла Европа. Така се обяснява присъствието на джуджетата като помощници на дядо Коледа, които изработват играчките за послушните деца.

Окончателно дядо Мраз и внучката му Снежанка стават герои от новогодишните празници през съветските времена. Комунистическата партия отрича религиозността и се опитва да изличи празнуването на религиозното Рождество на Христос. Използва образите на дядо Мраз и Снежанка с идеологическа цел, заменяйки с тях Санта Клаус.

Къде живее Дядо Коледа?

Дядо Коледа има биография. Рожденото му място е село Йоулупуки – във финланска Лапландия. На фински звучи като Joulupukin Pajakylä, дословно: селото на дядо Коледа. Joulupukin е финската дума за дядо Коледа.

Селото се намира недалеч от град Рованиеми – столицата на област Лапландия. Естествено, мястото е туристическо и там е построен увеселителен парк, посветен на добрия старец.

Първият турист в Йоулупуки е Елинор, вдовицата на Франклин Рузвелт. Тя посещава мястото през 1950 г. В нейна чест е построена хижа, която е сред местните забележителности и днес. Намира се точно до пощата, която приема писмата до дядо Коледа.

Днес към Лапландия се стичат многочислена армия от туристи – от Англия, Германия, Русия, Франция, Ирландия, но също и от далечни дестинации като Китай, Япония и Индия. В последните години значително се увеличават американските туристи. Впрочем, според американците Санта Клаус живее на Северния полюс. Само че там няма суша, поради което селото в Лапландия е добре дошло.

В близост до Рованиеми – само на 2 км. от селото на дядо Коледа, е построено летище. То облекчава пристигащите туристи, които искат да видя къде живее стареца. По време на Рождество потокът от посетители се утроява. Тогава се организират чартъри от Швеция, Англия и от други места, в които има много желаещи.

В селото на дядо Коледа се пристига и с влак – само за 30 мин. Мотрисата под № 8 снове между гарите „Рованиеми“ и „Селото на Санта Клаус“.

Елените на Дядо Коледа

Добрият старец има трудна задача – трябва да обиколи цялото земно кълбо за една нощ и да стигне до всяко дете, което очаква подарък. Това би било невъзможно без вълшебния транспорт – шейната, запрегната с 8 елена.

Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци
NORAD следи шейната в реално време

Елените се казват Dasher (Стремителен), Dancer (Танцьор), Prancer (Скачач), Vixen (Буен), Comet (Комета), Cupid (Купидон), Donner (Гръм), Blitzen (Мълния) и Рудолф.

Тези имена за първи път прозвучават през 1823 г. в стихотворението „Нощта преди Рождество“. Последният елен – Рудолф, идва от американския фолклор. Той води впряга и има светещ червен нос.

Както самият дядо Коледа, така и Рудолф е плод на рекламна кампания. Той се оформя окончателно като образ през 1939 г. в резултат на една чикагска рекламна акция.

Впрочем, днес биолозите отбелязват, че елените на дядо Коледа би трябвало да са женски. Те обясняват, че през декември мъжките елени нямат рога. А щом коледните са с разкошни рога, значи те са от женски пол.

Подаръците на Дядо Коледа

Цяла година се изработват подаръците за послушните деца. В навечерието на Коледа – на 24 декември, започва товаренето – пакетите пълнят вълшебния чувал, а той се качва на готовата шейна. Елените са впрегнати и вече нетърпеливи да потеглят за годишната си обиколка на Земята.

Дядо Коледа потегля от Лапландия вечерта на 24 декември. Цяла нощ той ще обикаля дом по дом, ще минава по всеки комин, където живее послушно дете, за да остави под елхата пакет за него. Изчислено е, че старецът изминава 510 млн. км. Той посещава по 390 хил. деца на минута или 6424 деца в секунда. Това е възможно, защото той е вълшебник, който не се подчинява на физическите закони.

Пътят на Дядо Коледа

Пътуването на дядо Коледа се извършва в посока от изток на запад. Първо посещава тихоокеанската република Кирибати. Оттам поема в западна посока към Нова Зеландия, Австралия и Япония.

По-нататък шейната тръгва из Азия. Следваща спирка са държавите в Африка, след което се връща към Европа. През България шейната минава около полунощ.

Оттам нататък обиколката продължава към Северна, а после и Южна Америка.

През 1955 г. под егидата на Северно-американското военновъздушно-космическо командване е създадена развлекателна програма NORAD Tracks Santa, която следи движението на дядо Коледа и съобщава на медиите, по гореща линия и на специален сайт местонахождението на коледния впряг.

Пътят на шейната се следи със сателит. В програмата работят над 1500 доброволци, за да поддържат легендата жива.

Днес алтернатива на следенето от американските военни е създадена от гиганта Гутъл. Приложението се нарича Santa Tracker и е предназначено за смартфони. На него има интерактивна карта, на която виждаме точно кога дядото ще мине конкретно през нашия дом. Освен това приложението предлага коледни игри, забавни видеоклипове и разкази за дядо Коледа от всички кътчета на планетата.

Но преди да се стигне въобще до връчването на подаръка, има един ключов момент – съставянето на писмо до белобрадия старец. В него децата трябва да декларират, че са слушали и да кажат точно какъв подарък желаят да получат. А дали желанието им ще се сбъдне – кой знае?

Писмо до дядо Коледа: как се пише

Пощенската служба в Лапландия работи реално. В нея непрекъснато пристигат писма – по около 30 хиляди бройки на ден. Подателите са от около 200 страни, вкл. от Китай.

Пощата е разкрита през 1985 г. и досега е приела над 20 млн. плика. Служители са елфи с коледно облекло.

Пощата на дядо Коледа не само приема писма, но и отговаря – ежегодно на около 2 млн. податели. Връща се картичка с уникално клеймо. С него е подпечатано за първи път през 1950 г., при посещението на Елинор Рузвелт.

Вие също можете да пишете на дядо Коледа и да очаквате отговор от него.

Как да изпратим писмо на дядо Коледа?

Официалният адрес на дядо Коледа е във Финландия.

Дядо Коледа 2019. Кой е, къде живее. Подаръци

Писмото реално може да се изпрати до Финландия срещу 1.50 до 3 лв, според тежестта му. Доставянето отнема няколко дни, след което детето може да се надява на отговор. Отговорът струва 8.90€. Дядо Коледа не отговаря на български, но пише на 13 други разпространени езици.

В последните години с функцията на дядо Коледа се нагърбиха и „Български пощи“. С конкурси те стимулират децата да пишат писма и дори отговарят на някои от тях – стига да е приложен плик с правилно попълнен обратен адрес и марка.

Още задължителни атрибути на Коледата

Музиката и коледните филми – това са още два елемента, без които не можем да си представим празника. Коледните песни допълват празничната атмосфера, а какво по-хубаво да се си почиваме с някой забавен и приятен коледен филм.

Класическата коледна песен е „Тиха нощ, свята нощ“. Ето едно перфектно нейно изпълнение:

Български коледни песни

Българските песни №1 са…

Над смълчаните полета

… и „Молитвата“ на Ваня Костова

А ето и няколко детски песнички с прекрасен заряд.

Дядо Коледа пристига

Дядо Коледа не спал

Бяла Коледа

Какви филми да гледаме?

Коледните истории не слизат от мода. Библейските истории за раждането на Исус успешно се конкурират със семейни комедии и развлекателни сюжети, особено след знаковата роля на Маколи Кълкин в „Сам вкъщи“.

Какво да гледаме през празниците – нещо забавно или от знаковите продукции за Христос? Какво ново на филмовия пазар? На тези въпроси отговаряме ТУК:

Коледни филми. Топ 25+ за Коледа, онлайн и за дърпане

 

Първоначално публикувано на:27.11.2019 @ 10:23

За Радост Ангелова

Прочети още

Как се прави магия с цикъл.

Магия с цикъл, капка мензис в кафето. Правене и разваляне

Как се прави магия с цикъл. Какво се постига с капка цикъл в кафе. Разваляне …

5 Мнения

  1. баба гина

    Ееееее! Трябва да се поддържа илюзията за Коледа! Децата загубиха всякаква романтика, нищо вълнуващо не им се поднася. У нас правим украсата всички заедно, пазаруваме заедно, готвим заедно, пръскаме с изкуствен сняг по прозорците. Да се получи нещо различно и интересно. Иначе с подаръци вече не можеш да ги заинтригуваш.

  2. Рада Савова

    Кой вярва вече в Коледа! Жалко, но с тези телефони, интернет и тв, децата бързо се информират. Моите вече са големи, но племенниците на 4 и 5 г. също вече знаят, че подаръците ги купуваме ние.

  3. Мишката

    Ние за Коледа не си подаряваме глупости, а си правим общ подарък – отиваме някъде на почивка семейно. Тази година сме в Египет. Не е коледно, но ще направим плаж и ще отдъхнем.

  4. Петя Колева

    Ние сме писали на германски адрес и получихме много красива картичка, с послание на немски. Пишеше да се учи добре и да слуша. Детето беше адски щастливо!

  5. Малкия писа преди 2-3 години писмо до дядо Коледа, но отговор нямахме. Като плака една вечер, се сетихме с баща му да напишем ние писмо и да го пуснем в кутията. И се постарахме за подаръка. Повече такива изпълнения – не!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *