Ясновидката Маг Джиляна, гадател

кога се берат листа от малина
Как да изберем най-хубавия сорт малини? Отглеждане?

Малини. Разсад, засаждане и отглеждане. Най-хубавият сорт. Разсадници и цена

Как да изберем най-хубавия сорт малини? Кога се берат листа от малина? Разсад за различните сортове, откъде? Отглеждане? Цена на тибетска малина

Малина е обичан безкостилков плод, сравнително скъп за похапване в големи количества. Прясна, тя е на пазара едва 30 – 45 дни. Затова стопаните я замразяват или преработват на сок, сироп, сладко, компот, желе и др.

Малината е ценна и преработена. Има полезни съставки и високи вкусови качества. Тя е природен цяр при простуда, за качествено изпотяване и сваляне на Т°С.

malina-01
Сто грама плодчета подават 17 – 25 мг витамин С. Малинов сироп се влага за подобряване на вкуса и мириса на неприятни лекарства

Струва ли си да отглеждаме малини, лесно ли е и какво ни трябва за това?

Особености на малината
Параметри Описание
Вид, размери Листопаден полухраст с височина 150 – 250 см.
Продължителност на живота Растението плододава 12 – 15 г., само стъблата му живеят по 2 години и се сменят
Корен Централен дървесен с множество придатъци, образуващи мощна, развита система
Стъбла Правостоящи. Младите са сочни, зелени, със сив налеп и малки шипове. На втората година стъблата се одървесяват и се оцветяват в кафяво. След плододаването изсъхват и на следващия сезон се сменят с нови издънки
Плододаване Принципно дава плод на втората година, но има емонтантни сортове, плододаващи от първата година и по две реколти
Местообитание Малината приветства слънчев участък с лека плодородна почва с pH 5.7 до 6.5. Не трябва да се гледа в низини и на места с неравен релеф заради риска от застой на вода
Засаждане Отглеждането започва от пролетта или от есента, засаждането в различните сезони се различава по подготовката

И така, ако имаме слънчево парче земя с подходяща почва, време, желание и малко средства, да се пробваме с производство на малини. Да започнем от осигуряването на разсад.

Откъде се взема разсад за малини?

Първо условие за успех е да се избере хубав разсад. Има риск да купим безжизнена пръчка или слабо растение, ако не знаем какво да гледаме. Да се подготвим теоретично, преди да се отправим към разсадник или магазин.

  • Сортът: изберете сорт, преди да стъпите в магазин.

На място ще ви очароват красиви описания и цветни снимки, но те не стигат за избора на подходящ точно за вашите условия сорт. Отделете време да проучите сортовете. Сравнете характеристиките им с вашите условия и накрая сравнете изводите си с консултанта в разсадника.

Още в текста: Откъде се взема разсад за малини? Цена и разсадници. Засаждане и отглеждане. Кой е най-хубавият сорт малини, сортове. Люлин, Херитидж, Мекер, жълти и др. Без бодли. Кога се берат листа от малина?

  • Тип посадъчен материал.

На пазара се изкарват 4 типа разсад.

  1. Най-младият е с височина 10 – 15 см, приготвен в ранната пролет. Рядко се намира, защото има кратък срок на годност – само 1 – 2 дни от изкарването му;
  2. Зелено стъбло, отгледано от началото в отделна кофичка. То е свободно от болести и вредители, има добра преживяемост и може дълго да остане в кофичката, докато се явят благоприятни условия за пресаждане;
  3. Едногодишен разсад с втвърдено стъбло. Обичайният тип посадъчен материал. Прави се есента, когато растението прекрати вегетацията. Състои се от едно или две стъбла без листа, обрязано на 30 – 40 см;
  4. Двугодишен разсад – такъв се прави само при ремонтантните сортове. Това са пресадени едногодишни издънки, които се развива още един сезон. Имат развита отлично коренова с-ма и зачатъци на нови стъбла. С такъв разсад ще получим неголяма реколта в I година. Двугодишният разсад е по-скъп от едногодишния.

Какво да погледнем при избор на разсад

malina-02
Гледаме корена и дебелина на стъблото
  • Стъблото. На височината не обръщайте внимание, при засаждането стъблото ще се изреже до земята. Но дебелината е от голямо значение. Колкото по-дебел е разсадът, толкова по-здраво е растението. Затова се стараем да купим разсад с дебелина не по-малко от 0.5, при възможност не под 0.8 см;
  • Жизненост. За да изясните дали разсадът е жизнеспособен, обелете с нокът кафявата кора. Под нея трябва да има зелен слой – това показва, че разсадът е жив;
  • Зачатък на нови клонки. В основата на стъблото, върху коренището трябва да има мощни зелени „пъпки“ – зачатъци на нови стъбла, с които ще започне животът на растението на новото място. Добър признак е да има няколко такива зачатъка;
  • Коренова с-ма. Главен критерий при избора на разсад са здравите корени. За преживяемостта на растението допринася развитият корен. Трябва да има 2 – 3 разклонени корена дълги 10 – 15 см. Корените да са влажни, плътни, без повреди, без признаци на гниене или замръзване. Ако разсадът е в кофичка, добър признак за здрав корен е да се подават коренчета от дренажните отвори.

А сега да видим кои са продавачите.

  • Най-лесно е да купим разсад от сайтовете за частни обяви. Там по всяко време се поддържат десетки обяви за най-различни сортове, цените варират от 0.50 до 2 лв за растение.

Поръчката се доставя от куриер. Това е удобно, но поражда риск. Обикновено снимките в обявите са илюстративни, не показват конкретното растение, което купуваме. Няма как да подберем, разчитаме на думата на търговеца.

Покупка по обява е добра, ако пазаруваме от познат и доказал се производител.

  • Пазарът е друго място, където да търсим разсад малини. Насочете се към тържища, на които традиционно се изкарва разсад. Там работят производители с малък обем, но постоянни. Предимството е, че виждаме конкретния разсад и подбираме по качество.
  • Изложения и магазини. На специализирани изложби като „Цветна пролет“ в Пловдив производителите предлагат избрани растения в максимално добър вид. И цените са сравнително добри, предвид конкуренцията. Агромагазините с продукти за градината също са вариант, там могат да заредят и по ваша поръчка.
  • И накрая – точният и пряк източник на разсад са разсадниците. При тях цените са добри, защото няма прекупвачи и търговци, растенията гарантирано са от обявения сорт, няма болести и вредители, рисковете за лоша покупка са сведени до минимум.

Разсадниците продават на място и дистанционно, като пращат поръчките по куриер. Много от тях поддържат сайт за поръчки.

Ако сме принудени да купим дистанционно разсад, който не сме видели и избрали лично, най-малко рискуваме при покупка от разсадник, който стои с името си и постоянно присъства на пазара.

Разсадници за малини, цена

Скоро разсадниците ще излязат с пролетната продукция разсад на пазара и ще видим какви ще бъдат актуалните цени. В момента се събират поръчки за 2022 г., като някои приемат поръчки за пролетния сезон, а други – и за есенния. Цените в момента са прогнозни и варират около 1 лв за брой, но има и по-скъпи оферти според ценността на сортовете и вида на разсада. Ето някои примери:

Разсадници Елит Петрич не указват предлаганите сортове, но имат обявена цена от 1 лв за брой.

Разсадник Емануил Стоянов в с. Ветрен дол продава малини Люлин и Хертидж, които плододават двукратно в год. Обявената цена е по 1 лв за брой.

Био Трии в София произвежда различни висококачествени сортове по инвитро технология. На сайта им има обяснения за предимството на инвитро пред конвенционалното отглеждане. Изработват разсад по заявка.

Разсадник Денчев край Ямбол предлага малини на дребно по 1 лв броя и на едро – по 0.50 лв. Сотовете са Люлин, Ал Голд, Тайбери, Полка, Карамел.

Разсадник Пламен Пенков с. Крушаре приема поръчки за пролет и есен 2022 г. на цена от 2 лв на брой, като има избор от множество сортове.

Разсадник Поморие произвежда разсад от сортовете Люлин и Херитидж, като разсадът се изважда при направена поръчка. Стъблата са с височина от 20 см. За малки количества цената е 1 лв.

В интернет магазинът Flower garden се продават екзотични сортове като тибетска и жълта малина, като цената е от 5 до 8 лв за брой.

Засаждане + видео

malina-03
Засаждане в траншеи (окопи)
  • За неизползвана земя подготовка не е нужна, тя е достатъчно богата на хранителни в-ва.
  • Използвана предния сезон почва е изтощена. На 1 кв.м. внесете 3 – 10 кг оборски тор или компост (количеството зависи от типа почва и нейната изтощеност), 30 – 40 г. калиев сулфат и 20 – 40 г. суперфосфат.

Начина на торене зависи от това кога ще садите малините.

  • Ако се сади през есента, наторяването се прави в средата на лятото, като е достатъчно да се нахвърли из участъка, дъждовете ще разтворят торовете постепенно и те ще пропият в почвата;
  • Ако се сади през пролетта, земята се тори есента. Тогава трябва да се прекопае, за да се ускори проникването на торните смеси.

Торенето зависи и от състава на почвата.

  • Ако е песъчлива или глинеста, увеличете оборския тор до 15 – 20 кг. Така глинестата почва ще стане по-лека, а бедната песъчлива – по-хранителна.
  • Ако почвата е торфена, не е излишно да се внесе пясък, примерно до 40 кг на 1 кв.м. и после да се прекопае горният слой, смесвайки почвата с пясъка.
Кога се садят? През есента и пролетта

Малините могат да се засадят и през двата сезона. Само че качеството на разсада не е едно и също. Есенната покупка и засаждане на разсад е за предпочитане, ще кажем защо.

Кога да купя разсад?

През есента разсадниците предлагат широк избор от сортове и множество едногодишни и двугодишни растения. През пролетта се продава останалото от есента. Възможно е да не намерим търсеният сорт.

Второ, качеството. Разсадът би трябвало да презимува в хладилници или помещения на около 1°С, но кой ни го гарантира!

През пролетта разсадът се хваща по-трудно, значи и подборът трябва да е по-внимателен.

Още един недостатък на пролетта е риска от внезапно застудяване. Малината може да замрнъзне от един хладен вятър или късен сняг и да й потрябва цяла година, за да се възстанови (без да даде плод).

На какво разстояние се садят?

Изберете си схема. Някои стопани предпочитат траншейно отглеждане, а други – единично засаждане.

  • Единичното е удобно при много свободна земя. Между храстите се оставя 1 метър, между редовете – до 2 метра.
  • Трайншейното икономисва полезно място, но брането се затруднява. Траншеите се правят с интервал от 1 метър и с 40 см между растенията.

Правилно засаждане на разсада

  • Кореновата шийка се пада на 1-2 см. над почвата. Когато тя се слегне след няколко поливания, растението ще се окаже в най-подходящи условия за неговия растеж.

Нежелателно е растението да се поставя прекалено на дълбоко. Прикоренната пъпка може да загние и растението да загине. Но и прекалено високо поставяне е лошо решение. Малината няма да развие мощна коренова система и няма да получава достатъчно хр. в-ва.

Ако разсадът е дълъг, препоръчва се изрязването му над земята – може на 5 до 30 см. Това позволява на растението да изразходва по-малко влага и хранителни в-ва за развитието на надземната част, а корената с-ма ще се разраства по-активно.

При правилно засаждане ще има богата реколта на втората година и малината ще има здрав имунитет.

Отглеждане

Най-важно е почвата да не се засуши. Коренът е слаб и не успява да получава достатъчно влага от почвата. Затова е важно редовното поливане при липса на обилни дъждове.

Добре е малината да се мулчира – да се „загърли“ с тор, компост, слама, сено, шума или друг подходящ материал. Покритието задушава малките плевели и икономисва влагата. Пази растението от вятър.

Опитните стопани специално засенчват растенията, за да ги защитят от пряко слънце. В сянка те по-малко губят влага и се развиват по-активно. Заслонът е нужен 10-15 дни и се премахва.

Поливане

Малината не е жадна. Щом се укрепи, тя си осигурява нужното, особено при валежи 1-2 пъти месечно. Ето защо малината е прекрасна култура за отглеждане в засушливи райони.

По време на зреенето на малините (при някои сортове това продължава няколко месеца – от началото на юли до края на август) е нужно да се следи за достатъчно влага. Иначе плодчето ще е сладко, но невзрачно. Ще се бере трудно и няма да се продава добре.

Ето защо по време на зреенето малината се полива на 7 дни, ако няма редовни дъждове. Нуждата се определя по състоянието на листата – ако засъхнат и се свият, значи спешно трябва да полеете храста. Но не е желателно да се стига до изсъхване на листата, има риск малината да изхвърли плодовете, за да намали разхода на влага, и да ви остави без реколта.

За поливане ползвайте дъждовна вода, специално събрана в съдове или от кладенец, но да е престояла няколко дни на слънце. Водата трябва да е затоплена, хладката ще преохлади растението и ще го разболее.

Подрязване

Подрязването на малината е ключов момент от отглеждането й. Прави се всяка пролет, преди да се покажат пъпките и да започне активно движение на сокове. Излишните стъбла се изрязват направо от основата и се оставят само 1 – 2 броя, които са най-здрави и устойчиви.

Подрязаната малина дава по-малко плод, но с по-голям размер. Обемът почти не се променя, но брането се улеснява и качеството на продукцията е по-добро.

Също така може да изрежете страничните стъбла, така храстите ще станат равни и красиви.

Не забравяйте за връзването!

За по-удобно бране храстите се връзват. Редовете се ограждат от всички страни, при което дългите стъбла стоят изправени и не падат под теглото си.

Процедурата е проста и не иска ежегодно обновяване. По края на редовете се поставят метална арматура и между коловете на височина около 120 см се пуска жица – поцинкована, неръждаема или от алуминий. Благодарение на телените заграждения малината стои вертикално, а достъпът до плодовете е бърз и непосредствен.

Пресаждане, преместване

Ако се наложи пресаждане на възрастно растение, действайте в следния порядък:

  1. Изкарайте растението от почвата с помощта на права лопата. Влезте в дълбочина под прав ъгъл, за да не застрашите корените;
  2. Запазете почвата около корените и преместете заедно с нея. Ако се налага транспортиране, обвийте с плътна тъкан като пакет и овлажнявайте почвата;
  3. Поставете храста заедно с почвата по корените в посадъчната яма. Ако разсаждате чрез делене на корена, всеки екземпляр трябва да остане с достатъчно корен и почва около него;
  4. Шийката да е на нивото на повърхността;
  5. Засипете с плодородна почва, уплътнете и полейте по 5-6 л вода на всеки храст. Ако почвата хлътне, допълнете до предишното ниво и отново овлажнете;
  6. Забийте прът в близост до храста, като пазите корена. Завържете стъблата, без да стягате, колкото да се изправят.
Размножаване

Съществуват няколко начина за размножаване на малини – от семе, от разсад, от коренова издънка или делене на корен.

От семена е най-трудно за начинаещи градинари. Семената се засаждат през март на дълбочина 5 см., в отделни кофички. Почвата е размесена с пясък, отгоре също се насипва пясък. Съдовете се покриват със стъкло, да се получи парников ефект. Държат се в помещение на 20 – 22°С, почвата се овлажнява 2-3 пъти седм. Не трябва кофичките да стоят на слънце, за да не стане прегряване.

Обикновено покълват половината от семената. От тях се отглежда разсад и се действа по описания начин.

Най-лесно става размножаването от възрастен храст, чрез делене на корена. Отрязват се корени с дебелина над 2 мм и дължина 10 – 15 см, с няколко разклонения. Избраните изрезки се заравят в кофички с дълбочина 20 см, като самият корен се слага на 5 см. Съдовете се поставят в оранжерия или се завиват с найлон. Младите растения се пренасят на открито в края на май, когото има стабилно топло време.

Коренът може да се премести и веднага на открит терен, но ще поникне 2-3 седмици по-късно. На открито също ще трябва да се покрие с найлон.

Торове и наторяване

Малината е многогодишно растение. Тя изтощава почвата умерено, но все пак се нуждае от периодично подхранване, особено при траншейното отглеждане, където храстите са „скупчени“ на неголям участък.

Използването на минерални торове не е задължително, може да се мине и с органични. Органичният тор е особено подходящ напролет, а през есента се предпочита комплексен състав.

Отглеждане в саксия

Малина в саксия е необичайна, но не невъзможна гледка. Подходящи са контейнери с диаметър 300 – 400 мм, желателно – пластмасови. Пластмасата по-добре съхранява влагата от керамиката.

malina-04
Малина в саксия се развива от качествен посадъчен материал. Подходящи са невисоките сортове

За предпочитане е да купите готова почвена смес, отколкото да взимате градинска почва. В нея има плевели и патогени, които не са добри за ръста на културата. Но ако нямате готова смес, направете своя от ограника и минерална тор, като обеззаразите с разтворен калиев перманганат или чрез затопляне в микровълнова.

Малина в саксия изисква по-внимателна грижа – изграждане на добри опори и своевременно овлажняване. Тук не се разчита на дъждовете, но не трябва и да се преполива почвата. Прекалената влага уврежда корените.

И накрая: за да расте добре, малината се нуждае от топлина и от слънце поне 8 часа на ден.

Сортове малини. Кой е най-хубавият сорт?

Сортът на малината е особено важен за вида, вкуса и атрактивността на плода, също за добива и рентабилността на насаждението. Затова въпросът за качеството на сорта постоянно стои и се изготвят периодични рейтинги по отзиви на потребители и производители.

Категоричен победител няма, защото няма най-добър сорт. Има най-подходящ сорт за дадения регион и климат, както и за целите на производителя. При избора се отчита почвата, изложението на участъка и други специфики. Трябва да подчертаем, че един и същ сорт плодоноси различно при различни условия.

За България има предпочитани сортове, които се имат за устойчиви и достатъчно плодоносни.

Сорт Люлин

Сравнително нов сорт, който радва със своята компактност при висок добив. Много вкусен, с лек аромат.  Най-голямо достойнство е високата устойчивост спрямо заболявания и студ.

Люлин е ремонтантна малина, създадена от български селекционери. Добивът от едно растение достига до 5 кг. За добър урожай е нужно пълно изрязване на храста след края на продоносенето.

Плодът на сорт Люлин е с тегло до 5 г – масивен, червен, плътен, с крупни фракции, с приятен, неостър сладко-кисел вкус.

Херитидж

Той е от старите проверени сортове, въведен през 1969 г. от американски селекционери. Доказал се е като жизнеспособен, устойчив и високопродуктивен. Heritage е родител на ред нови сортове. Тя е ремонтантна, благополучно се култивира и в любителското, и в промишленото производство. Храстът достига до 2 метра, умерено покрит в тъмни шипове.

Плодът е по-дребен – с тегло до 3 – 3.5 г, с форма на къс конус, цвят тъмно бордо. След узряване се задържа до 5 дни на клонката. В добри години дава до 5 кг плод от храст.

Недостатък на сорта е неговата зависимост от влагата. Дори при малки отклонения малините стават кисели.

Целогодишни, ремонтнантни сортове

Това са малините, които започват да дават плод от първата година и имат по две реколти годишно. Такива сортове са визираните дотук Люлин и Херитидж, а освен тях Амфиса, Амбер, Ерика, Жаклин, Микер, Полана, Русилва, Сугана, Химботоп и др.

Понякога в такива списъци попада и сорта Бенефис, но той не е ремонтантен и започва да дава плод от втората година.

Погледнете и ТУК: Събуждане на бугенвилия. Отглеждане на цветето, размножаване и видове. Вкореняване, цена и разсадници. Подрязване на жълта бугенвилия и другите.

Малини без бодли

Създадени са множество сортове растения без бодли – обикновени и ремонтантни, с различен срок на узряване.

malina-05
Повечето такива сортове са високодобивни, дават едър плод, стабилно плодоносят и имат висок имунитет

Сред обичайните недостатъци са влошаване на вкусовите качества поради лошо време, зависимост от качеството на почвата и бързо опадане на зрелия плод.

Ранен сорт е Примара, ремонтантен. През лятото зрее Бенефис, полски сорт с тъмно-червени плодове, подходящи за замразаване. Интересен е сортът Червена принцеса, която е дребна – до 100 см., подходяща за отглеждане в саксия.

Без бодли е жълтият на цвят сорт Alpine Gold, ремонтантен. Особеното при него е, че расте изправен без конструкция. Също жълта е Амбър без бодли, с много сладки плодове. Амбър се отличава с необичайно висока рентабилност.

Сред летните сортове изпъква и  шотландецът Glen Fyne, който се отличава с трайност.

Жълти малини и бели

Жълти плодове имат сортовете Сугана и Алпийско злато, които самостоятелно се задържат изправени и не искат констукция. Жълта е Амбър, която се отличава с крупни и много сладки плодове. Fall Gold е по-скоро златиста на цвят. Orange Raspbe – жълто-оранжева.

Най-светлите като оттенък жълти малини нерядко се наричат бели. Те са по-редки и много екзотични на вид. Плодът не се пигментира в червено поради липсата на антоцианини. Впрочем тези вещества са алергени, така че белите сортове се предпочитат по тази причина.

Малина Полка

Средна по големина малина, която се отглежда като обикновена и ремонтантна. Има здрава структура и корени, може да расте и без конструкция. Устойчива на студ и с много вкусен плод.

Малини Мекер

Води се в средния клас – Meeker е оригиналното име. Плодовита и вкусна.

Още информация и източници на английски: Отглеждане на малини: Подрязване, поливане, пресаждане и др.; * Ползи от малините за здравето; * Подготовка на почвата и засаждане.

Кога се берат листа от малина

Листата се берат след цъфтежа, от юни до август, като се откъсват с част от общата дръжка. Сушат се на сянка или в сушилня при температура 45 градуса С.

Изсушените листа са със зелен цвят на петурата отгоре и белезникав отдолу. Плодовете се берат след узряването им. Сушат се няколко дни на слънце, а след това се досушават в сушилна при температура до 60 градуса С. При бавно сушене плесенясват.

Вижте и ТОВА: Схема за пръскане на домати в оранжерия и на открито. С аспирин, със сода бикарбонат и йод. С кисело мляко. Прясно мляко и сода за краставици.

Видео: засаждане на малини.

За kspasova

Прочети още

zodia-vodoley-2

Зодия Водолей | Фред Пьопих. Година на душата

Зодия Водолей в контекста на 13-те Свети нощи: Мълчаливостта, предпазливостта се превръщат в медитативна сила. …

3 Мнения

  1. Исмаил

    Поръчал съм от разсадник да ми направят разсад за есенното, по 1.50 лв съм ги капарирал, не вярвам да се качи повече цената тази година.

  2. Ивайло

    Много ме влече тибетска малина и принцесата, но разсадът е по 7-8 лева парчето и не съм се престрашил. Не съм сигурен, че ще виреят на 700 метра надморска съм.

  3. Георги Бобчев

    Много правилно сте написали, най-сигурно е от разсадник. Преди като имаше изложби в Панаира, ходех там! Най-хубавите ми насаждения са от разсадници, които изкарват на изложба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *