Учени са разработили тест, който по уникален начин разпознава с почти 100 %-ва точност признаците на шизофрения

Проблемите с психиката на човек могат да бъдат разчетени по необичайното движение и поведение на погледа.

Шотландски учени са разработили тест, който по уникален и изключително точен начин разпознава с почти 100 %-ва резултатност шизофрениците по движението на очите им.

Този метод се основава на психоза, която често се приема като раздвоение на личността, но всъщност е отделен вид психично разстройство и има своята специфика, разкри „24 часа”.

Учените от Университета в Абърдийн документира проблемите на шизофрениците, когато се налага да следят бавно движещи се предмети. Оказва се, че движението на очите не успява да съпроводи обекта и изостава, а после това забавяне се наваксва с рязък скок, който се нарича „каскада”.

В проучването, публикувано в сп. „Байолъджикъл сайкайътри”, се казва, че на шизофрениците им е трудно са концентрират погледа си.

Научното изследване се ръководи от д-р Филип Бенсон и професор Дейвид Сейнтклер. Екипът им разработва серия от очни тестове с доброволци. По време на част от експериментите те трябва да следят с поглед бавно движещи се предмети, а при други се наблюдават картини от ежедневието. Трети пък трябва да се съобразят с инструкциите да се фокусират върху конкретен обект.

нумерология

Оказало се, че при свободното наблюдение на ежедневни картини хората с нормално здраве имали типично проявяваща се подвижност на очите и те „сканират” видяното с поглед. При шизофрениците поведението на погледа било извън нормите, при третата задача да задържат очите си в една точка болните изпитвали истински затруднения.

Когато приключил експериментът, учените използвали няколко модела, чрез които да обработят резултатите и да създадат алгуритми, които по-късно приложили и към изследванията на други контролни групи.

С този метод учените успяват да установят с повече от 98 %-ва точност проблемите с шизофренията и препоръчват този начин да се прилага и в рутинната клинична практика в бъдеще, тъй като методът е лесен за практикуване, евтин е и може да бъде направен само за броени минути.

Сега учените са си поставили нова цел и тя е да установят на какъв етап от психозата се проявяват първоначално нарушенията в зрението на пациентите и дали те могат да се използват като маркер за стартиране на по-ранно и по-успешно лечение.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: