Змии убийци щъкат из България. Особености на черна и кафява змия у нас

50 от най-отровните змии на земята – черна, пепелянка, гърмяща, кафява и други, съскат в частен апартамент в Стара Загора.

Зоологът Красимир Христов е насъбрал цяла “производствена колекция” от различни видове смъртоносни влечуги.

Те щъкат в частния му терариум, изолирани от света.

красимир христов змии черна и кафява змия в България!Старозагорският Индиана Джоунс завърта частната змиеферма с колоритно название „Екзотика” преди няколко години.

Той с гордост отчита, че притежава най-големия развъдник у нас на ужасяващи змии – отровителки, докарани от Австралия, Тайланд, Индонезия и нечувани африкански държави.

Размножава си ги, оглежда змийчетата им за качествена отрова и си я църка съвсем по научному, куражлийски, само с двете голи ръце, които нееднократно са поразявани от зъбите на върлите влечуги.

Но до сега все е отървал кожата със светкавичната намеса на противозмийски серуми, или пък дълго и мъчително е пребелвал поглед на системи в болницата и дни наред се е борил за живота си. Но тъй или иначе, щурата глава на 35 годишния учен-змияр продължава да върлува из дебрите на отровното, непознатото и опасното, като го прави един от тримата най-големи познавачи на змии в страната, редом с виден учен от БАН и стар планинар-змияр от разградско.

Преди да подхване собствен терариум, Красимир е укротявал влечугите-убийци

в огромна лаборатория по херпетология в Тракийския университет в Стара Загора. Тя съществуваше допреди година и половина, след което спусна кепенци. В нея 20 вида от най-отровните змии на земята пълзяха, гълтаха плъхове и църкаха отровата си под зорко научно око.

Тракийският университет произвеждаше и търгуваше с опасното “течно злато” изцедено от зъбите им, признава днес Красимир Христов – първо студент, а после и аспирант на университета по науките за пълзящите твари.

красимир христов черна кафява змия България - 03След защитата на дисертацията му по змийската тема и след дипломирането на двамата му незаменими помощници-студенти Димитър Обидимски и Айдън Неджибов, получилият докторска степен змияр си вдига шапката от лабораторията и вместо да разкъсва времето си между частния бизнес и научната работа, събира и двете на едно място.

Така лабораторията, зачислена към университета в Стара Загора, лека-полека се разпада. Старата слава на заралийския змийски център сега залязва в лицето на две-три родни усойници, а терариума ще се префасонира в лаборатория по зоология, тъй като без надзорник пълзящата твар къде измряла, къде я трампили на бартер за други животинки.

От всички върли пълзящи отровителки, ”най-милостиви”

според хабилитирания доктор Христов си остават нашенските пепелянки. В продължение на 6 последователни години змиярят е хапан цели 11 пъти. Красимир признава, че 6 от ухапванията му са „сухи”, тоест – зъбите на влечугото са се забивали, без обаче да пуснат отрова.

„Има огромна разлика между понятията най-отровна и най-опасна змия”, компетентно разяснява зоолога. Той твърди, че от най-опасната не можеш да избягаш. Клъвне ли – “суха” захапка няма, църка отровата директно в кръвта.

Някои от видовете змии за части от секундата си избират даже мястото за атака по тялото на жертвата – обикновено такива, които са най-кръвоснабдени. И ако медицината скоропостижно не действа главно с противозмийски серум, директно инжектиран в кръвта, ако не за броени минути, то максимум до 36 часа човек прекрачва в отвъдното по най-мъчителния начин.

Ако пък те клъвне някоя от най-отровните змии на земята,

красимир христов черна кафява змия България - 07можеш отчасти да си сигурен, че имаш голям шанс да си уцелил “суха” захапка. Сатанинското изчадие може да е впило в телесата само едните остри зъби, без да инжектира от отровата си. Иначе само няколко милиграма от нея са в състояние да погубят стотици хора.

“Сухите” захапки при най-големите отровници са поне 30 на сто от случаите на ухапвани, твърди ученият. На едни змии зъбите са къси, на други дълги, а има и такива, които са с подвижни зъби.

Габонската отровница бие рекорда с огромния си цели 5, 2 сантиметра зъб, през който от отровните жлези зад главата за микрони от секундата отровата стига до тялото и се изстрелва в жертвата. За минута-две от ефективната захапка мястото отича, започва гадене и световъртеж, начеват смъртни болки, твърдят пострадали от змийска отрова.

Някои отровителки направо парализират жертвите си, в това число и хората –

погледът замръзва, ръцете и краката изстиват, парализират се шията и лицевите нерви, тялото блокира, а като се парализира и диафрагмата, дишането спира. Смъртта настъпва. Битката за живота е агонизираща и ужасяваща. Изпусне ли се времето за антидота (противозмийския серум), започва агонията и нищо не е в състояние да върне живота на пострадалия.

Антидотът съвсем не е един и същ за ухапванията от множеството видове отровни змии на земята. От 1929 година за лечението на ухапани от смъртоносните влечуги се използва противозмийски серум, получен срещу отровата на тигрови змии, но от 1962 г. науката прекрачи на нов етап и започна производството на специален серум срещу отровата на обикновената отровна змия.

красимир христов черна кафява змия България - 06Самият противозмийски серум се получава от коне. Много рядко в “спасителната акция” са включвани кози и овце. Четириногите се имунизират постепенно с нарастващи дози змийска отрова. Антителата остават в кръвния животински серум, който пък се пречиства чрез хроматографски метод. Учените създават и многовалентни серуми.

Змияр №1 в страната е обезпокоен, че все още в България няма антидот за някои от най-отровните змии на света. Нерегламентирания им внос от “змияри-лаици” пък поставя на риск както живота на самите тях, така и на околните. Всички са потенциални жертви при едно неумело боравене с непозната твар.

Не дай си Боже някое от влечугите да драсне от терариумите по каманаци и дъбрави, ще стане наистина страшно, притеснява се Красимир Христов.

Сред повече от 10 000- те хиляди змии, които са минали през ръцете му,

най-страховития екземпляр е черна мамба, която е транспортирал до тук от Московския зоопарк. “Общувал” си е и с едно от най-големите страшилища на пълзящите твари – крайбрежен тайпам, хранил е със собственоръчно драни едри плъхове капризна кралска кобра, внесена от Тайланд.

„Случвало ми се е за един ден из чукарите да ловя по 52 парчета, тъй като знам на пръсти змийските леговища на усойниците и пепелянките”, кълне се Красимир. Той спазва желязна процедура: хваща влечугите за вратлетата, натиска им главите до ръба на стъкленица и се кефи да гледа как влечугото “най-покорно” си пръска отровата в стъкленицата.

Разбира се, и змияр без рана не може. При един от воаяжите из териториите на отровниците, една от тях така го е захапала, че дългото му лечение е довело до ампутация на част от най-важния за един змияр пръст – средният на дясната ръка. Точно този пръст активно участва във фиксирането на змийската глава, което става с палеца от едната страна и с показалеца и

средният пръст от другата страна на пълзящото гръбначно.

И с този дефект обаче Красимир Христов постепенно свиква, въпреки че затруднената му манипулация веднъж го е изправяла на нокти при вкарването на огромна черна мамба в торба. Оказало се, че торбата е по-къса от дължината на влечугото-страшилище, а и средния му пръст на дясната ръка, който е половин, запецнал. Само мисълта-бръснач го спасила от захапката на мамбата.

Красимир за миг се сетил, че трябва да чукне по главата напъханата наполовина с опашката надолу в късата торба черна мамба, която като пръчка се изправила пред очите му, готова да го клъвне в следващата секунда.

Тъй като змията преди да нападне, се отдръпва назад при удар по главата, това бил и шансът му – като я храсне с пръчката, да я донатика в торбата и светкавично да завърже отвора. „Едва се отървах и този случай още ми е пред очите”, спомня си Красимир Христов.

СТАРА ЗАГОРА,
Керка ХУБЕНОВА

50 000 ДУШИ УМИРАТ ГОДИШНО ОТ ВЛЕЧУГИТЕ

Змиите са описвани в древната литература като “аристократките на смъртта”, „изтънчени отровителки” и „светкавици на ужаса”. Само за една година отровните твари погубват много повече хора, отколкото тигрите, леопардите и акулите за един цял век, сочи зловещата статистика.

красимир христов черна кафява змия България - 05Годишно 50 000 жители на земята умират след пъклената захапка на пълзящата твар, а 1 милион люде не се разминават без адските мъки на приближаващата смърт от токсините. С отоци и парези по телесата, те водят дива битка за живот след скоростните изстрели на смъртоносната отрова на страшното влечуго.

Най-отровните змии на земята не подминават и страната ни в лицето на усойници, пепелянки и вдлъбнаточели смокове. Не ни стигат те обаче, и в страната годишно се внасят десетки още по-зловещи индивиди.

По бреговете на Австралия и из световните пустини, най-страшните видове ужасяват само с имената си: черна мамба, голям крайбрежен тайпам, континентален тайпам, кралска кафява змия, зелена мамба, кралска кобра, верижна отровница на Ръсел, гюрза, пясъчна ефа, гърмяща каскавела, палестинска отровница, ехидна, крайт, филипинска, малайска и палестинска отворници, най-отровния смок – Бумсланг.

Те се вкарват у нас от любители на фауната, но малцина са дипломираните зоолози, които могат да контактуват със смъртоносните влечуги.

Отровата на някои от тези змии само от едно църкане е достатъчна да умъртви от един град до един полк народ. Най-върлите видове от тях пък не се задоволяват само с една захапка, а кълват за части от секундата до десетки пъти телесата на жертвите си.

НАЙ-ОТРОВНИТЕ ЗМИИ НА ЗЕМЯТА

Картинката на най-отровните змии не е константна величина, смятат учените херпетолози. На бял свят се появяват все нови и нови непознати до сега разновидности на влечугото, чиято отрова поразява с различни “качествени и количествени” определители жертвите си, и най-вече – човека.

И ако един вид до вчера е смятан за най-отровният, не след много време се оказва, че друго от видовете гръбначни змии-убийци е изскочило “с едни гърди” напред в зловещата клрасация, поради факта, че учените са доизследвали някои от отделящите се в отровата му токсини. Ето кои са най-големите отровни страшилища:

• АСПИДОВИ ЗМИИ

– отделят силна нервнотоксична отрова. Изглеждат дебели и тромави, но са дръзки и нападателни, ако ги безпокоят. Към този род принадлежат обикновена смъртоносна – среща се в южна и източна Австралия, стига до метър и се храни с влечуги и бозайници, ражда по 20 парчета през южното лято (декември и януари), Северна смъртоносна змия – царува в Северна Австралия и Нова Гвинея.

Ражда по 15 малки, стига 70 см. , Пустинна смъртоносна змия – има червеникава окраска и грапави люспи, яде гущери. През деня се маскира и е много опасна. Живее в пустинята Виктория в централна Австралия.

• Серията ТИГРОВИ ЗМИИ

красимир христов черна кафява змия България - 04пък се отличава с това, че те са не по-дълги от метър и са с много къси отровни зъби. Ако бъдат раздразнени, реагират като тигрите – дръзки и нападателни. Обикновената тигрова змия живее в южна Австралия. Тя е в кафяв или зелен цвят с кремави или жълти напречни ивици. Черната тигрова змия живее в Южна Австралия, Тасмания и някои крайбрежни острови.

До час след ухапването се подуват и стават болезнени лимфните възли и се появяват първите признаци на затруднено дишане, болки в мускулите и раменете, гърба и корема, затруднено говорене, загуба на зрение, ухапаните понякога кашлят и храчат кръв, а кръвта не се съсирва. От 3 до 96 часа настъпва кома и смърт. Обикновената кафява змия отделя втората по токсичност отрова от сухоземните змии. Викат им още лъжливи кобри. Люлката им е Австралия, стигат до 1, 8 м. и снасят от 10 до 30 яйца.

• ТАЙПАМИТЕ пък са най-едрите отровни змии

в Австралия и Нова Гвинея. Целият им род включва най-отровните, най-смъртоносните и потенциално най-опасните змии на Земята. Голям крайбрежен тайпам – е много едра аспидова змия с дължина до 3, 5 м, с отровни зъби от 1, 5 см.

Австралийският тайпам е с големи черни вампирски очи, а новогвинейският е с кафяви. Те обитават откритите савани и крайбрежните територии на северна и североизточна Австралия. Крайбрежният тайпам е най-интелигентната, най-нервната и най-бързата земя на Земята. Яде бозайници и плъхове.

• МАМБИ – Родът им включва 4 вида.

Те са едри аспидови змии до 4 метра дълги. Много бързи и агресивни, отделят изключително силна отрова. Черната мамба е обикновено сиво-кафява. Живее в източна и част от централна Африка из сухите савани в дупки на гризачи и термитници. Яде малки притчи и дребни бозайници. Никога не напада и не преследва целенасочено хора.

Лигавицата в голямата и устата и е черна и от там носи името си. Ухапването е толкова бързо, че жертвата не може често да разбере, че е ухапана, но много бързо се парализира и ухапаният го наляга дрямка, заспива… често завинаги. Впръсква в жертвата огромно количество отрова – до 140 mg. . Има още зелена мамба, жълтозелена и жълтеникава мамба. Устните им кухини са розови.

Красимир ХРИСТОВ

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТА

ПАНИКАТА Е СИГУРНА СМЪРТ

Какво да направим, ако ни клъвне змия? Запомнете: никога не се паникьосвайте, защото това ви гарантира “дървен костюм”. Повечето смъртни случаи са от паника. Бързайте обаче да направите надлъжен разреза на мястото където ви е клъвнало влечугото и светкавично захапвайте. Смучете и плюйте изсмуканата змийска отрова, но в това има смисъл, само ако ухапването е станало до преди пет минути. Иначе, може да поставите и турникет над раната.

Ако захапката е на ръката, обездвижете я, дръжте я под нивото на сърцето, докато стигнете до доктор, който трябва да ви влее противозмийски серум. Това е единственият начин за спасение.

През 90-те години някои предприемчиви търговци заблуждаваха хората, че открили т. нар. “змийски доктор”- устройство, което уж лекува с електрически ток ухапванията от змии. Само дето смъртните случаи станали повече, а Американския център по контрол на токсичните вещества раздуха вредата от “Змийския доктор” и церителя бе забранен.

красимир христов черна кафява змия България - 02Ако ви се намира под ръка алергозан, не е зле да вземете от хапчетата – действат ефикасно и благоприятно на токсините. Ако сте на закрито – незабавно проветрете, пийте обилно течности. При силни болки гълтайте аналгин и парацeтамол. Да се инжектира на пострадалия 30-90 mg метилпреднизолон, 25 mg супрастин (или алергозан, димедрол, антиалерзин в аналогични дози).

Поставете венозна капкова система с глюкоза или физиологичен разтвор и подгответе съответният медицински серум за въвеждане. Това обаче следва да се прави само от лица с медицинска подготовка. При възможност, ухапания трябва да се постави на апарат за изкуствено дишане.

Ако пък змийската отрова е пръснала в очите, промивайте първо с вода, а после и с физиологичен разтвор от 0, 9 на сто NaC1. И ако това се направи достатъчно бързо, не се налага промиване с противозмийски серум.

Д-р Красимир ХРИСТОВ

Змии убийци щъкат из България. Особености на черна и кафява змия у нас
3.7 (73.33%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Змии убийци щъкат из България. Особености на черна и кафява змия у нас

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *