∇ Приложение и ползи на модерната хималайска сол ∇ С какво се отличава ∇ Лечебни свойства ∇ Рецепти за разтвори и цена ∇ Хималайска диета за отслабване ∇ За коса ∇ Лампа от химал. сол ∇ Напитката Sole

Още в текста: Против целулит Акне, екземи, псориазис При гъбички

При подагра В козметиката Детоксикация Детокс-вани

Лула и инхалации За бъбреци При бременност При депресия При диабет При запек При безсъние При високо кръвно При кашлица, възпал.венци и пародонтоза Други рецепти Къде се продава, цена Как да познаем истинската Алкалност, калории Мнения Цени на лампи Черна, червена и розова сол На Аквасорс, Котани и др. За готвене

Приложение и ползи за лечение

хималайска сол за отслабване и лечение + цени

С хималайска сол се отслабва!

Приблизително преди 200-250 млн. години е имало два континента: днешна Индия и горната част на Евразия.

нумерология

А след известен период се извисили най-грамадните планини в света – Хималаите. Движението на земната кора изтласкала залежите от сол от океана към повърхността, като по пътя си те се смесвали с магма и се обогатявали с микроелементи.

Така се получила хималайската сол с нежен розовеещ цвят и мирис на развалени яйца – една от най-полезните разновидности на планетата.

Розовата сол била високо ценена от древните хора, когато се разменяла за равностойно по тежест злато. Притежанието й било признак на благополучие.

Съдържание:

Александър Македонски заповядал да превозват със слонове за царското семейство и аристокрацията. Древната индийска медицина аюрведа я нарича черна (на санскритски: „кала намак“), тъй като в някои находища и във вид на камъни тя има тъмносив, леко нюансиран в червено цвят.

И досега тази сол се сдобива ръчно по хималайските хребети. Използването й за посоляване на храната е най-баналното приложение. И някога, че и сега тя се използва за магически и ритуални цели, за очистване от зли духове, за алтернативно и аюрведично лечение.

хималайска сол с ниска цена обикновено значи менте

Масово хималайската сол е на сравнително високи цени, но продават и менте на ниски

Съвременният човек я цени най-много заради високата й терапевтична активност. Традиционната медицина също я признава, включвайки я в редица медикаментозни препарати. На пазара се предлага в няколко варианта: във вид на крупни късове, кристали и прах.

С какво се отличава?

1. В нея отсъстват вредни примеси, тя е най-чистата в сравнение с останалите видове;
2. Не се поддава на рафиниране, очистване и каквато и да било преработка;
3. Съхранява на 100% всички свои ценни компоненти при нагряване;
4. Съдържа от 82 до 92 необходими на човека вещества (според различни източници), докато в обикновената са само две. Заради желязото в състава си тя розовее, а освен него съдържа всички микроелементи, намирали се в древния океан. Ключовите сред тях са калций, магнезий, калий, мед, фосфор, бор, хром, йод, селен, цинк, флуор, манган. Някои компоненти в големи количества са токсични – олово, арсен и плутоний, но в хималайската сол са така дозирани, че са са съвършено безопасни;
5. Съдържа необичайните за хранителни продукти компоненти алуминий, платина, сяра, злато, олово, радий, берилий, уран и титан;
6. Усвоява се на 100% от организма.

Лечебни с-ва

☞ Очиства организма от шлаките;
☞ Балансира водата и солите в тялото;
☞ Стимулира апетита;
☞ Активизира регенерацията на клетките и хидратирането на всички тъкани;
☞ Отпуска мускулните тъкани;
☞ Уравновесява психологическото състояние;
☞ Оказва комплексен терапевтичен ефект при приложение чрез вани;
☞ Източник е на важни микроелементи;
☞ Не задържа вода в тъканите, ако се внася в норм. дози, докато обикновената сол дори и в минимални дози задържа вода;
☞ Има слабо диуретично и слабително действие;
☞ Подобрява циркулацията на кръв и лимфа;
☞ Облекчава махмурлука;
☞ Облекчава ставните болки.

Показания за използване на хималайска сол

 • Храносмилателни проблеми;
 • Отслабена имунна с-ма;
 • Синдром на хронична умора;хималайска сол за отслабване и лечение + цени
 • Сърдечно-съдови страдания;
 • Патологии на полова и отделителна с-ма;
 • Патологии на опорно-двигателен апарат (на гръбнака, подагра, ревматизъм, артроза, артрити);
 • Разстройства на метаболизма;
 • Нарушения на съня;
 • Ендокринни изменения (тиреотоксикоза, затлъстяване, мастопатия, женско безплодие);
 • Ухапвания от насекоми (навлажнете мястото и посипете сол!);
 • Инфекции на устната кухина и носоглътката (грип, пародонтоза, зъбобол, ангина)
 • Кожни патологии (херпес, обрив, псориазис);
 • Хипертония;
 • Отравяния;
 • Астма;
 • Воднянка.
Начини за приложение на хималайската солхималайска сол за отслабване и лечение + цени
 • Солни разтвори – вътрешно и външно;
 • Солни вани;
 • Инхалации;
 • Гаргари и жабурене;
 • Компреси;
 • Директно приложение в нагрят или студен вид;
 • Чрез лула;
 • Лампа от хималайска сол за йонизация на въздуха;
 • В хранителната промишленост.

Пиене на вода с хималайска сол

Рецепти за приготвяне на солни разтвори

Изсипете на дъното на чаша немного хималайска сол и залейте с вода догоре. Ще стане още по-добре, ако имате сол на големи късове от порядъка на 2-3 см, без да е задължително. В края на деня погледнете дали на дъното е останала сол. Има два варианта:

 • Солта не е докрай разтворена. Значи сте получили 26% солен разтвор (процентно той съответства на солеността на човешките сълзи и на водата в океаните);
 • Солта напълно е разтворена (на дъното на чашата не се забелязват кристалчета). В такъв случай се налага да добавите още малко сол и след един ден да проверите.

Готовият разтвор се пази за дълго в буркан с винтова капачка.

Лечебен разтвор

В чаша вода изсипете чаена лъжица от приготвения по горната рецепта солен разтвор. Пие се всяка сутрин на гладно, 15 минути преди храна. Лечебният курс е не по-кратък от три месеца.

Хималайска диета

От дълбините на времето до наши дни се е предала хималайската диета за контрол върху телесното тегло. Като начало тя заменя обикновената сол с розовата й посестрима, за да „заобиколи“ обичайните отриц.явления – продължително извеждане от организма, натрупване, задържане на течности. Излишъкът на течности добавят към фигурата тежест и подпухване. Пълният отказ от сол е доста проблематичен, а и не е потребен. Добавката на хималайска сол в храната овладява апетита, извежда шлаките, балансира водно-солния обмен, възстановява клетките, подмладява, намалява отоците. Тя се попада в клетките без преобразуване.

Хималайската диета обаче е нещо повече от ползване на хималайска сол в храната. Тя се прилага със специална каша, която се състои от: елда, ленено семе и бял трън. Ползва се 14 дни, като за срока намалява излишното тегло и оздравява организма.

Кашата по хималайска рецепта е богата на целулоза, която има свойството да „изсмуква“ мазнините и токсините. Дава усещане за ситост, така че отслабването протича приятно и с минимум психологически вреди. Тялото не губи полезни вещества, както се случва при др. режими. Обратно, хималайската каша насища с белтъчини, мазнини, въглехидрати и нужните микроелементи, витамини В1, В2, РР.

„Розовите“ порции са съвсем малки – само по 100-200 мл на прием, но засищат, така че за седмица се хвърлят по пет килограма.

Кашата може да се употребява и без термична обработка, достатъчно е да се пусне в кис.мляко, към което се добавят парченца плодове за разкош.

хималайска сол за отслабване и лечение + цениДруги способи за отслабване

Розовата сол се приема още под формата на разтвор, прилага се чрез масаж и приятни вани.

Напитка за стройна фигура

Рецепта: 1 супена лъжичка хималайска сол, 500 мл топличка вода, сока от половин лимон. Напитката е предназначена за ежедневна употреба. Приготвя се преди закуска и се прилага 14 дни. По този способ се съдейства за редукция на теглото с около три килограма. Заедно с това се очистват червата, извеждат се токсините, постъпват важни микроелементи. Метаболизмът се уравновесява.

Вана за отслабване

Рецепта: вода с комфортна температура; розова сол – 100-500 грама. Идеално е да се взема такава разпускаща вана преди нощния отдих, стараейки се да се задържи температурата на водата на около 37 градуса. Сапун или душ гел не са необходими.

Внимание! Първоначално се започва с добавянето на минимална порция сол, която с всяка следваща процедура се увеличава постепенно. Продължителността на ваната също градира – първоначално 5 минути, а след седмица или две се достига до най-много 20 минути. Финалът на процедурата е топъл душ.
При постоянна употреба се наблюдава подобряване на външния вид на тялото и снижаване на теглото.

За коса

Неизброимите микроелементи в хималайската сол влияят отлично и на косата и се прилагат като отлична терапия срещу косопад. Други показания:

 • дълбоко замърсяване на косъма с козметични продукти и образуване на мъртви клетки – солта работи като природен скраб;
 • излишно омазняване на скалпа и косменото покритие – солта регулира секрецията на мастните жлези и директно отстранява омазняването от косъма. При системно използване ефектът се съхранява за дълго;
 • силен косопад и бавен растеж на косата – солта активизира кръвообращението и пробужда „спящите“ космени луковици, почиства скалпа и му позволява да „диша“;
 • пърхот и себорея – солената среда убива болестотворните бактерии и премахва излишната мазнина;
 • ранно побеляване;
 • слаба и тънка коса – солта укрепва косменото покритие, под въздействието й то става по-гладко, еластично и придобива блясък. Ефектът се засилва, когато в маските се влагат етерични масла, зехтин или витамин А, хранителните компоненти на продукти като банан и мед и билкови отвари, примерно от коприва или корен аир.
Как се нанася маска с хималайска сол за укрепване на косата?

Хималайската сол е полезен продукт, но все пак си има технология за прилагане. При неспазването й има риск от обратен ефект. Прекалено солената среда с неумереното си въздействие прави косите безжизнени и сухи.

Правилната технология:
 1. Солта се разнася само в/у чиста и овлажнена коса с масажиращи движения;
 2. Процедурата се извършва бързо, енергично, тъй като маската с хималайска сол се топи скоростно при контакта с мокри длани. Положението се облекчава с добавка на масла или плодова каша;
 3. При определяне на количеството се водете от дължината на собствената ви коса. За късите прически е достатъчна ч.лъжица сол, докато за дълги коси ще трябва трикратно по-голямо количество.
 4. Маската се отмива само на течаща вода, без шампоан;
 5. Въздействието на солта се увеличава, ако косата изсъхне естествено, без сешоар.
Техника за безопасност:
 1. преди третиране на косата намажете лицето си с мазен крем – солта може да раздразни кожата по челото;
 2. пазете очите;
 3. не правете солни маски при ранички, одрасквания и други нарушения на целостта на скалпа. Солта ще причини изключително неприятна и силна болка;
 4. не злоупотребявайте с честотата на процедурите. При мазна коса са допустими до 2 пъти на седмица, но ако омазняването на скалпа е понижено, се спрете на честота от веднъж за 7 дни.
 5. не злоупотребявайте и с продължителността на терапията – 6 до 9 маски са напълно достатъчни, след което оставете скалпа и косата да си починат поне за няколко месеца.

Напитката (разтвор) “Соле” (Sole)

Sole е трудно преводима дума, но грубо значението й е база, основа и още – единствен и изключителен. В случая се употребява за означаване на наситен р-р на хималайска сол.

Приготвяне
 1. Напълнете ¼ от обема на буркан с хималайска сол.
 2. Долейте с филтрирана вода.
 3. Затворете с капак – пластмасов задължително, а не металически.
 4. Заклатете и оставете да почива през нощта.
 5. На дъното на буркана винаги трябва да има утайка от сол. Тя свидетелства, че разтворът е наситен. Ако няма утайка, добавете още сол.
 6. Освен буркан, е възможно да се вземе и съд с друг обем. Не е проблем да се подготви по-голямо количество разтвор, защото не се разваля, поне не за кратко.
Използване на Sole

хималайска сол за отслабване и лечение + цениСутрин, незабавно след събуждане, вземете 1 ч.лъжица от наситения разтвор и го изсипете в чаша от 250-300 лв вода, която да е на стайната температура. Разбъркайте и незабавно изпийте.

Препоръка: ползвайте пластмасова лъжица.

Защо при Sole не се ползват метални капаци и посуда? При контакт със солта металът се окислява.
Специалистите препоръчват да се започва деня с напитка Sole с цел постигане на уравновесено рН, постоянно хидратиране, подобряване на минералния статус на организма, намаляване на мускулните спазми, балансиране на състава на кръвта, на синтеза на хормони, на кръвн.налягане и на кръвн.захар . Тя почиства тялото отвътре, поддържа щитовидната жлеза и бъбречната функция, действа като мощен антихистаминов препарат. И накрая – подобрява съня и поддържа режим на постоянен контрол на теглото.

Против целулит

Антицелулитен скраб за тялохималайска сол за отслабване и лечение + цени

Полезните с-ва на хималайска сол са по-добри от качествата на който и да е крем п/в целулит. За макс. ефект се дава такава рецепта:

 • 100 г хималайска сол;
 • 20 г масло от оризови трици;
 • 20 г масло от лаврово дърво;
 • 5 г полисорбат;
 • 15 г ламинария (морско зеле);
 • 30 капки етер. масло цитрус – лимон;
 • 30 капки етер. масло от портокал.

Сместа се втрива във влажна кожа. С нея се правят обтривания и вани.

Антицелулитен масаж

Антицелулитният масаж с хималайска сол присъства в списъка на услугите на редица авторитетни спа-центрове и салони за красота. За щастие процедурата е приложима и в домашни условия. За тази цел се сдобийте с мека масажна четка или умерено груба гъба. Задължително се избира сол на по-ситни кристали, за да не повреди кожното покритие.

Рецепта:

 • 1 чаша смляна хималайска сол;
 • 2 суп.лъжици зехтин;
 • малко пресен плодов сок от произволен вид;
 • 1 ч.лъж предпочитано етерично масло, примерно лавандула, розмарин, мандарина.

Преди сеанса сместа се приготвя и се оставя да престои четвърт час. След овлажняване на тялото кашата се разпределя по проблемните участъци в широк диапазон. Обикновено това са корема, бедрата и дупето. Масажът се извършва с движения в кръг без натискане и много внимателно. След обработване на тялото, се взема душ, последван от нанасяне на антицелулитен крем.

При правилно изпълнение този масаж има потресаващ ефект. Кожата се изпъва и изглажда, стяга се и изглежда значително по-млада. Целулитът пък постепенно се разнася.

Вана при акне и екземи, псориазис

Хималайската сол има място в лечението на акне. Тя „изтегля“ от кожата токсините и притежава превъзходни очистващи и ексфолиращи свойства. Действа за отпушване на мастните жлези. Внимание! Щом е налице процес на възпаление, се ползват маски, които се нанасят с леки повърхностни движения, без натиск, масаж и ръчно ексфолиране. Оставя се на сместа да действа сама, в противен случай пъпките ще се разранят.хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Маска за лице при възпаление и висока степен на омазняване

Вземете равни количества сол и мед, месете ги до получаване на пяна, която се разстила върху кожата. Стои 20 минутки, отмива се. За макс. резултат се прилага трикратно в седмицата за около месец.

За лечение на псориазис най-значителен успех се постига чрез вани, в които се слага голямо количество сол – до 1 кг, повтаряни по три пъти седмично за срок от месец и половина. Топлите и горещи солни вани с температура на водата от 40 и дори 45 градуса подобряват работата на жлезите, играят ролята на хормонален регулатор, подсилват отделянето от тялото по всички пътища.

При гъбички

За приготвяне на целебно средство се смилат супена лъжица свежа мента с непълна такава лъжица хималайска сол. С помощта на малко водица се постига консистенция на кашичка, която се разстила върху поразените от гъбички участъци на кожата. Препоръчителна продължителност на процедурата – до 1 час.

При подагра

Подагра се развива, когато киселинни отпадъци се натрупват в капилярите на ръцете и краката. Поразяват се ставите и се поражда болка при промяна на времето. Един от добрите начини за лечение е с алкална вода, към която е добавено кристалче химал. сол. Това с-во е прекрасно още при остеопороза, артрит, заболявания на бъбреците и всякакви други изменения, свързани с отлагане на твърди плаки върху кръвоносните съдове.

Рецепта за алкална вода: в 240 мл вода разтворете 600 мг хлеб. сода, която е с висока алкалност. Сложете в бутилка и силно раздрусайте до пълно разтваряне. Добавете няколко кристалчета химал. сол. Така алкалната вода се насища с минерални соли.

В козметиката, маска за лице, ексфолиант

Витаминна маска

В зимния период, когато кожата се нуждае от подхранване, за нея търсим максимално подходящата грижа. Съществува една проверена рецепта, която възвръща копринения блясък и гладкост на лицето.

Рецепта: смесете 20 г високомаслена сметана с 40 мл пюре от ягоди и мъничко сол (1/4 лъж от чаените). Постигнете равна кашица, която наложете на гъст слой върху повърхността на лицето, поддържайки го за 10 минути. Отмийте и нанесете овлажняваща емулсия.

Маска за зряла кожа

След 35 години регенерацията на кожата се забавя, появяват се бръчици, губи се еластичността. Процесът се отлага в известна степен със следната рецепта.

Рецепта: смесете 15 мл кис.мляко, 5 г течен мед, 20 г извара, десертна лъжица – от най-малките, хималайска сол – не пълна. С плавни движения разнесете по лицето и в зоната на деколтето. Отмийте след 15 минути.

Домашни кремове

Розовата сол се влага в полезни домашни кремове, скрабове и маски.

Ексфолиращ крем

Рецепта: банан, боровинки или ягоди, фино мляна сол – ½ ч.л. За този натурален продукт най-подхожда бананът, но пък ягодите и боровинките са по-полезни като съдържание. При възможност направете комбинация и смесете с много фина сол. Средството е подходящо за лек очистващ масаж на лицето, без да се засяга зоната под и над очите.

Кокосов крем

Рецепта: кокосово масло – 1 чаша, фино мляна сол – 2 ч.л. Когато се смесят, кремът има дълга годност, ако се съхранява затворен по най-плътен начин. Соленото масло е предназначено за непродължителен масаж на лицето.

хималайска сол за отслабване и лечение + цениПочистващ лосион

Рецепта: топла вода в неголям съд и 2 суп.лъж хималайска сол. Солта се разтваря изцяло – ненаситен р-р, и с така обогатената вода се измива лицето. Кожното покритие се смекчава и се повишава еластичността.
Като цяло хималайската сол има хидратиращо действие върху епитела и добавянето им към всякакви разкрасителни продукти е подходящо. Единствено не се прекалява с количеството, тъй като действието й е активно. Тя премахва замърсявания и мъртви клетки, тонизира и регенерира.

Детоксикация

Наситен р-р от хималайска сол действа очистващо на тялото и като твърда четка обира всичко ненужно. Вс.сутрин се изпива на гладно по чаена лъж, разтворена в чаша вода. Това идеално хармонизира водно-електролитния баланс, освобождава от тежки метали, вируси, бактерии. Само за три месеца солта успява да изчисти всяко кътче на тялото и да осъществи нужната детоксикация.

Разтворът „Sole“ (вижте рецептата по-горе) влияе целенасочено върху черния дроб и го освобождава от всичко излишно, което е натрупано в него.

Детокс-вани

Добавянето на хималайска сол към ваната е друг способ за детокс. Тя подкрепя извеждането на токсините, дълбоко почиства кожата, очиства и енергийно. За най-мощен резултат се разтварят от 0,5 – 1 кг химал. сол във вана, приготвена с топличка вода. Продължителност –максимум 20 минути.

Икономична вана: прибавете 1-2 чаши хималайска сол, но повторете процедурата повече пъти.

Детоксикиращите вани са скъпи, затова изберете кристалите да са по-едри – но не прекалено! Тяхната цена е от порядъка на 6-7 лв.хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Лула и инхалации при респираторни проблеми

Профилактика на простуда и грип

Учените са засекли, че кристалите на розовата сол съдействат срещу респираторните заболявания и укрепват имунитета. За това се приготвя солен р-р по следната рецепта: няколко кристалчета се пускат в стъклена бутилка с вместимост 300-330 мл и се оставят за 24 часа. От готовия р-р се приемат по 2-3 суп.лъж на ден.
Синузит и суха кашлица се повлияват добре с инхалации, във водата за които е пусната чаена лъжица розови кристалчета. Процедурата е стандартна: диша се над горещата вода 15-30 минути. Инхалациите са ефективни за:

 • овладяване на астма;хималайска сол за отслабване и лечение + цени
 • намаляване на сезонни алергии (очиствайки носните кухини);
 • кашлица и дихателни затруднения;
 • подобряване на дишането при пушачи;
 • подобряване на белодробната функция при муковисцидоза.

И съвършено неочаквано, но уникално: премахва се хъркането!!!

За по-лесното провеждане на солни терапия у дома се нуждаете от инхалатор за хималайска сол или тъй наречената лула. Това е порцеланов съд с чучур, предназначен за промивки на носа. Зарежда се с топла вода и сол, които очистват синусовите кухини. Преимущества:

 1. намаляване или отстраняване на сезонни алергии;
 2. предотвратяване/ овладяване на синузит;
 3. действие на противомикробен агент срещу инфекции в областта.

Внимание: лулата не е предназначена за ежедневни промивки, тъй като наред с вредните микроорганизми би „измила“ и полезните, с което ще ви направи възприемчиви към нови инфекции.

хималайска сол за отслабване и лечение + цениЗа бъбреци

Едно по-различно приложение на хималайската сол, когато се отнася за болни бъбреци. При възпалителни процеси на бъбреците и пикочния мехур нагрейте сол в тиган и прехвърлете в метален съд. Обуйте си топли вълнени чорапи и положете стъпалата върху солта. Загрявайте, докато солта изстине. Процедурата се прави до седем пъти на ден.

При бременност

Всички изброени полезни характеристики на хималайската сол – логично!, биха добре дошли и за бременните жени, и за нарастващия в тях плод. И наистина в началните етапи след зачеването миниатюрни количества от розовото злато биха подкрепили имунно бъдещата родилка, но обърнете внимание, че това с-во е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО след 4-ия месец!

Прекалената употреба в по-късен етап носи риск от токсикоза, сърдечно-съдови усложнения, патологии на бъбреци и черен дроб, хипертония, затлъстяване и разни онкологични страдания, както и други усложнения на бременността.

При депресия

Хималайската сол помага за избавяне от депресия. За хора, склонни към такива състояния, се препоръчва включване на елементи, изработени от розовите кристали, в интериора на дома. Те внасят жизненост и радост, топлина, както и цветовете на слънцето при изгрев и залез. Хармонията идва и от структурираната енергия и от йонизиращото излъчване.

Затова днес някои дизайнери включват в проектите си облицовки от солни късове и редица решения за стени и подове със солни плочи. Хималайската сол се ползва още за колони, камини, бар

хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Хималайската сол се оформя на плочи и се ползва за декорация

плотове и всякакви нищи и декоративни елементи. С нея се правят дори и мебели, а тя позволява да се вгражда в нея осветление.

Това естествено е скъпо „лечение“. Евтиният вариант са лампите, които по време на експлоатация се нагряват и по този способ отделят плътен поток полезни за човека йони. Както показват изследванията, лампите са не само прекрасен предмет от декора, но и създават условия за релакс със своята мека, приятна светлина плюс ефекта на очистване и йонизиране на въздуха.

При диабет

Прилагат се разтвори заради свойството да поддържат на нормалния лимит кръвн. захар при диабет.

При запек за разхлабване

Рецепта: в 2/3 чаша с топла вода разтворете две лъжички – десертни, непълни, хималайска сол, допълнете чашата – на 1/3, с мляко и изпийте до дъно. Ефектът настъпва след час. Ако не се случи това, повторете след 2 часа с още една залпова доза. Този път резултатът няма да ви кара да чакате.

При болки в ставите

Топлите вани с добавени ½ чашка р-р на хималайска сол действа отлично при наличие на болки в ставите.

При безсъние с мед

Рецепта: 5 части мед плюс една част хималайска сол се размесват и се слагат в буркан. Вечер непосредствено преди сън се взема мъничко от приготвената смес – от четвърт до половин лъжичка чаен размер. Без допълнително разтваряне се поставя в устата и се задържа под езика, докато се разтвори от слюнката. Накрая се преглъща. Соленият мед не е особено приятен, но помага!

Друго средство срещу безсъние е лечебната вана с минимално количество хималайска сол.

При завишено кръвно

Хималайската сол в съчетание с вода регулира артериалното налягане и въвежда нивата в норма. За целта се прави разтвор по някоя от предложените рецепти, може и Sole.

Гаргара при кашлица, възп.венци, пародонтоза

хималайска сол за отслабване и лечение + цениХималайска сол за хигиена на устн. кухина: добавете не много сол във водичка и изчакайте до пълно разтваряне. Ненаситеният р-р директно се прилага за жабурене. Работи срещу неприятен мирис, възпалени венци, инфекции и възпалителни процеси, кървене на венците. Оптималното количество на процедурите е 3-4 на ден.

Хималайската сол помага и при зъбобол. Тя изтегля гнойта и убива бактериите, предизвикващи рушенето на тъканите.

Древна индийска зъбна паста

Някакво растително масло се смесва в хималайска сол (изберете много ситно смелена, за да се избегне повреждането на емайла). С получената чест механично се почистват зъбите. А ако се прибавят броени капки етерични масла от мента, евкалипт или хвойна, пастата за зъби поправя дъха в устата и става незаменим приятел на пушачите и на хората с болни зъби.

Други рецепти

 1. При подуване на краката: компреси от лечебен разтвор на сол и солни вани.
 2. Хипо и хипер функция на щитовидна жлеза: вани с 1.2 кг сол на 100 л вода с темпер. 37 градуса, за половин час. Важно! След ваната не отмивайте с чиста вода.
 3. Възпалени сливици: жабурене и гаргара с лечебен разтвор.
 4. Торбички под очите: компреси с лечебен разтвор.
 5. Ухапване от насекоми: мястото се навлажнява и отгоре се посолява директно от солницата. Друг вариант – приготвяне на лечебен разтвор и обтриване на възпалените места.

Къде се продава, добрата цена

Цената на готварската сол е стотинки, а ако е „диетична“ нараства десетина пъти, но рядко надхвърля 2-3 лв. На този фон хималайската сол е сравнително скъп продукт и съответно потребителите се съмняват и внимават за фалшификати.хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Розовите кристали се продават в биомагазините и повечето супермаркети. Насипната е около 3 лв за кг, пакетираната – до два пъти по-скъпа. Но ще попаднете и на доста по-високи цени, защото и тук важи правилото за големината на опаковката – едно е да се купи на килограм, друго – на малки разфасовки. Продавано в солници, розовото злато може да надхвърли и 3-4 лв за 100 г, тоест да излезе 30-40 лв за кг.

Почитателите на здравословния живот по навик търсят „био“, но при хималайската сол няма такова понятие, защото тя не се преработва и не се рафинира. Единственият риск е да има механични примеси и замърсявания.

Как да познаем истинската, “био”?

Истинската хималайска сол се разпознава по цвета й, но за един българин това е сложно занимание предвид минималната база за сравнение. Принципно е затруднително да се различи нюансът, ако продуктът е оцветяван изкуствено. Като цяло истинската сол е матово розова, а не искряща, с нещо като „жилки“, които идват от съдържанието на желязо.

Внимание: ментета!

Находищата на хималайска сол се намират в планината Salt Range – по-нисък масив под Хималаите. Територията попада в северната част на Пакистан и затова се счита, че ако страна-производител и износител е тази държава, това доказва автентичността на продукта. Но във веригата стои и фирма, която разфасова и опакова, а тя би могла да бъде и от други региони на света. Интернет пази следи от засичани случаи на хималайска сол от Кения и на продукти с голям процент несвойствени примеси.

хималайска сол за отслабване и лечение + цени

От хималайска сол се правят и бижута, които премахват негативната енергия

Химичен състав: кое е особеното

Хималайската сол притежава съществена част от Менделеевата таблица. Изброяват се до 94 елемента.

Има ли йод?

Въпреки богатството си от други, непознати на готварската сол минерали, хималайската съдържа съвсем минимално количество йод. Тя е полезна, обаче ако се ползва като 100%-ов заместител на йодираната, ще лиши организма от достатъчната доза.

Алкалност, калории

Хималайската сол спада към високоалкалните хранителни продукти. Калоричност – нулева. Ph-стойност – неутрална до 7.2 – основна.

Как се ползва лампа от химал. сол

хималайска сол за отслабване и лечение + цениЛампите от изключителната сол са красиви декоративни елементи, но и мощно лечебно средство. Освен всичко са и абсолютно достъпни. Те очистват въздуха в помещенията, намаляват вредността на електромагнитните лъчения от електрониката, с която е наситен всеки дом.

Хималайската лампа прави връзката между отрицателни и положителни йони като по този способ „неутрализира“ или нормализира средата в една стая. Лампата действа чрез затопляне, при което улавя влагата от въздуха. Това личи по самата лампа, чиято повърхност се овлажнява.

Лампата работи като йонизатор по природен начин, защото под въздействието й се увеличават отрицателните йони. Тя не ги създава, но ускорява отделянето им чрез изпарение.

Лампите от розовата сол се ползват за премахване на негативна енергия. Има вярване, че те почистват както негативната енергия от човека, така и от мислите му.

Фън шуй залага повече на свещниците от розови кристали, от които също се очаква да очистват от негативни сили в домовете и хората + внасяне на топлина и уют. Смята се, че активират енергията Ци.хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Мнения

 • ledylyu: Мисля си – сигурно хималайската сол е поредният фишек. Може ли пък да има всички възможни положителни свойства и нито един недостатък?!
 • nerO: Защо нова, продава се отдавна. На мен ми стои в солницата и я ползвам вместо обикновената.
 • КасиопеяМила: Лампите са супер за семейства с малки деца, които често боледуват от ОРЗ. Подарих на мои близки и много са доволни.
 • Mysterios: Наскоро у нас се появи хималайска лампа. Много е красива и създава невероятна атмосфера. Наистина разпускам!
 • Вилора: Необичайно, но наистина ли помага? Не усещам някаква разлика у дома…
 • Tigrein: Никога не съм вярвал, че такава лампа ще ми промени живота.
 • Canary: Полезна вещ! Спасява ме от лъчението на компютъра и телевизора. Сложих я между тях и съм супер доволна!
 • Юлия: В последно време страдах от бронхит и някаква алергия. Благодарение на лампата пристъпите намаляха и с времето съвсем изчезнаха.

хималайска сол за отслабване и лечение + цениЦени на лампи и магазини в Пловдив, София, Варна

Солните лампи са на различни цени, които зависят от обема и тежестта на изделието. Ако тежат около килограм и половина, цената им е към 20-22 лв. По-големите до 3 кг струват между 26 и 30 лв, а тези над 4 кг – над 33 лв. Най-тежките образци от над 15 кг струват и над 100-110 лв. Най-лесно се откриват в интернет и могат да бъдат поръчани дистанционно.

Намират се още в магазини за подаръци и продукти за здравето.

Черна, червена и розова хималайска сол

При добиването си хималайската сол има различни нюанси от светло розово до червеникаво и това зависи от преобладаващите елементи в състава й. Финалният розов цвят се добива при смилането и смесването на различните късове. Солта с по-тъмен червен цвят не е хималайска, а хавайска, като оцветяването идва от вулканични глинени почви.

Черната сол пък ще чуете и като индийска, също с вулканични примеси. Тя по-скоро е червеникаво-сива и също се добива от района на Индия и Пакистан. Всички разновидности идва от близък по територии район и се различават минимално в компонентите. Цветът е по-слаб или по-наситен според дозата желязо.

На Аквасорс, Котани и др.хималайска сол за отслабване и лечение + цени

Хималайската сол на Аквасорс се предлага в разни опаковки – от 200 грамови пакети за готвене до 1.6 кг за вани. Котани залага на красивите солници с приложение в домакинството. Ще попаднете на десетки други марки, защото само в Пакистан съществуват и експортират над 100 фирми, които се занимават с доставки на сол.

Консумация, за готвене

В кулинарията се ползва като заместител на готварската. Соли малко по-слабо. Подходяща и за термична обработка.

За бебе

Подходяща за малките деца и бебетата и дори се предпочита вместо готварска сол. Ползва се още от захранването като подправка към попарки, супички и пюрета.

Вреди и странични ефекти?

Въпреки неизчислимите преимущества на хималайската сол, тя все пак е притивопоказана при редица заболявания:

 • злокачествени и доброкачествени тумори;хималайска сол за отслабване и лечение + цени
 • туберкулоза;
 • тромбофлебит;
 • дерматити:
 • мокреща екзема;
 • автоимунното заболяване пемфигус;
 • бъбречна недостатъчност.
 • всички заболявания на кръвта в остър стадий;
 • прогресираща глаукома;
 • болести, провокиращи кръвоизливи;
 • повишена чувствителност или непоносимост към сол;
 • втората половина на бременността;
 • хронична форма на венозна недостатъчност на краката;
 • възпалителни процеси в остра форма;
 • обострени хронични патологии;
 • гнойни процеси;
 • някои стадии на бъбречна недостатъчност (хронична форма).

Внимание! Щитовидна жлеза!

Приемът на йод има директно отражение спрямо функцията на щитовидната жлеза. При дефицит се стига до понижена функция, при завишен прием – завишена функция.

Хималайската сол навлиза мощно в ежедневието на българите, но е потребно да се има предвид снижената компонента йод в сравнение с готварската и особено йодираната. Затова при проблеми с жлезата е разумно да се балансира между богатото на минерали розово злато и обичайната йодирана сол. Съветът е не само полезен, но важен за следните рискови групи:

 • при заболявания на щитовидната жлеза;хималайска сол за отслабване и лечение + цени
 • при фамилна анамнеза за подобни патологии;
 • при претърпени хирургични операции на жлезата;
 • при наличие на спонтанен аборт, мъртво раждане;
 • при склонност към депресивни състояния;
 • хронични проблеми със съня.

Причината е, че зад тези симптоми често стои хипотиреоидизъм. Той се доказва със сравнително просто и евтино изследване на TSH хормон и при липса на проблеми, е допустимо ползване на розовото злато. В противен случай е нужно внимание.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: